X 
Transnistria stiri: 1346
Eurovision stiri: 498

Yan Wenbin: China trebuie să fie unită, și va fi unită

9 aug. 2022,, 11:50   Interviuri
4623 0

Care este situația în jurul Taiwanului și cum va evolua ea în continuare? La aceste întrebări răspunde Yan Wenbin, ambasadorul RPC în Republica Moldova.

Stimate domnule ambasador, în data de 3 august, ați publicat pe site-ul nostru un articol despre vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, prezentînd poziția Chinei. Acum ați acceptat interviul nostru. De ce chestiunea Taiwanului este atît de importantă pentru China?

Încă din cele mai vechi timpuri, Taiwanul este parte inalienabilă a teritoriului inerent al Chinei. În prezent, cele două părți ale strîmtorii Taiwan nu sînt încă unificate, dar faptele istorice, politice și juridice conform cărora ambele maluri aparțin unei singure Chine sînt de netăgăduit. China nu a reușit pînă acum să înfăptuiască pe deplin unirea națională, iar SUA reprezintă un factor extern major, care împiedică acest lucru. Principiul unei singure Chine este un fundament politic important pentru dezvoltarea relațiilor diplomatice dintre China și celelalte state.

Pentru a face poporul moldovenesc să înțeleagă mai bine importanța și sensibilitatea extremă în problema Taiwanului, pot face o analogie: problema Taiwanului este pentru China ceea ce problema transnistreană este pentru Moldova, ambele chestiuni privind suveranitatea națională, integritatea teritorială și demnitatea națională. Pentru orice stat, nimic nu este mai important decît suveranitatea națională, integritatea teritorială și demnitatea națională.

Se poate spune că situația actuală din strîmtoarea Taiwan trece printr-o criză. De ce vizita lui Pelosi în Taiwan a avut consecințe atît de grave?


Dacă starea actuală se numește criză, atunci aceasta este o criză impusă Chinei. China este o victimă, forțată să răspundă.

În luna aprilie s-a transmis informația că doamna Pelosi urmează să efectueze o vizită în Taiwan. De atunci, timp de cîteva luni, partea chineză, prin diverse canale, inclusiv la cel mai înalt nivel, a transmis în repetate rînduri părții americane că vizita doamnei Pelosi în Taiwan va avea consecințe grave, pentru care Statele Unite vor purta întreaga răspundere. Există, de asemenea, multe voci în Statele Unite și în comunitatea internațională, care subliniază că vizita doamnei Pelosi în Taiwan este un act de provocare imprudent și periculos. Partea chineză a epuizat mijloacele verbale, s-a exprimat și frumos, și urît. Statele Unite persistă însă în mod deliberat, consimțind și protejînd vizita doamnei Pelosi în Taiwan, ceea ce încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și afectează serios demnitatea națională și sentimentele poporului chinez. China are cu siguranță dreptul de a da răspunsul care se impune.

Am observat că în timpul petrecut în Taiwan, Pelosi a declarat că vizita ei are ca scop să exprime că Statele Unite „sprijină democrația în Taiwan” și că vor rămîne „alături de Taiwan”. Cum vedeți această chestiune?

Remarcile doamnei Pelosi arată doar că propaganda SUA și argumentul că vizita ei a fost o „vizită privată” sînt, de fapt, o mare păcăleală.

Statele Unite au folosit întotdeauna problema Taiwanului drept un instrument pentru a limita dezvoltarea Chinei și pentru a-și menține hegemonia unipolară. Statele Unite pretind că respectă principiul unei singure Chine, dar una spun, alta fac, anulînd treptat și golind de conținut principiul unei singure Chine. Dorința Statelor Unite este să mențină separate celor două părți ale strîmtorii Taiwan pentru o lungă perioadă de timp, ca metodă optimă de a realiza în Taiwan „independența pașnică”, ba chiar să folosească problema Taiwanului pentru a întrerupe procesul de dezvoltare și modernizare a Chinei. Vizita doamnei Pelosi în Taiwan este o escaladare fără precedent a așa-ziselor relații oficiale substanțiale ale SUA cu Taiwan și strategia lor de „a se folosi de Taiwan pentru a constrînge China”.

Așa-numitul „sprijin pentru democrația din Taiwan” este doar un voal în spatele căruia SUA își continuă politica hegemonică. Atît pe plan intern, cît și pe plan internațional, Statele Unite fac de mult timp din democrație un „House of Cards” sau „Game of Thrones”. Sub „stindardul democrației”, Statele Unite au săvîrșit nenumărate fărădelegi, precum dezmembrarea fostei Iugoslavii sub directiva NATO. Comunitatea internațională devine din ce în ce mai conștientă de acest lucru.

În ultimele zile, China a organizat exerciții militare de mare amploare în jurul Taiwanului. Unele țări occidentale au acuzat China că reacţionează exagerat. Care este părerea dumneavoastră?

Cauza actualei situații din strîmtoarea Taiwan este cît se poate de clară: primele au fost gravele provocări ale Statelor Unite, urmate apoi de legitima apărare a Chinei. În fața gravelor provocări răuvoitoare care i se aduc, China nu are de ales, decît să ia măsuri ferme și puternice pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. Toate măsurile sînt necesare, legale și rezonabile. Oricare alt stat ar fi procedat la fel.

Statele Unite și-au strîns mai mulți aliați pentru a acuza China că reacționează exagerat, ceea ce dezvăluie încă o dată dublele standarde ale lor. Pentru a menține unitatea națională, Statele Unite au luptat în războiul civil timp de 4 ani, plătind cu costul vieții a aproape 700 mii de oameni. Pînă în prezent, Statele Unite se protejează cu strictețe de problema dezmembrării statale. Și alte țări, care acuză China, s-au arătat neînduplecate atunci cînd au suprimat activitățile separatiste interne. Acestor țări, care sînt obișnuite să adopte poziții cu dublu standard, li se potrivește un proverb chinezesc din care ar avea de învățat: „După faptă și răsplată, iar roata se întoarce. De nu crezi, ridică privirea și vezi dacă Cerul iartă pe cineva.”

Ce măsuri va lua China în continuare cu privire la strîmtoarea Taiwan?

Aș dori să subliniez că măsurile pe care China le ia pentru a proteja suveranitatea și teritoriul național sînt rezonabile și legitime, precum și adecvate și profesioniste. Ce măsuri va lua China în continuare? Aceasta depinde de modul în care vor acționa forțele separatiste pentru „independența Taiwanului” și forțele externe de sprijin. Cert este că partea chineză nu numai că are voință și determinare puternică, dar are și capacități și mijloace suficiente pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. Avem la îndemînă numeroase instrumente, iar ceea ce facem în prezent e o nimica toată. În ceea ce privește problema Taiwanului, China are o „inimă de aur” și va depune toate eforturile pentru o soluționare pașnică și reunificarea pașnică a țării; dar în același timp, posedă și metode mai dure și este gata să zdrobească în orice moment orice încercare de „independență a Taiwanului”. China trebuie să se unifice și se va unifica.

Doresc să subliniez în mod deosebit faptul, că problema Taiwanului privește strict treburile interne ale Chinei; cînd și cum se va rezolva problema Taiwanului este în întregime un act de suveranitate a Chinei. Problema Taiwanului și cea a Ucrainei sînt doua lucruri total diferite ca natură. Sînt persoane care, cu rea intenție, leagă criza ucraineană de chestiunea Taiwanului sau chiar încearcă să „ucrainizeze” problema Taiwanului, lucru care nu le va reuși niciodată.

China este un mare stat responsabil și speră sincer la pace, stabilitate, cooperare și dezvoltare, dar asta nu înseamnă că își va înăbuși indignarea în chestiuni de interes major, referitoare la propria suveranitate națională și integritate teritorială. Nicio putere nu trebuie să-și imagineze că statul chinez va înghiți fructul amar al compromiterii propriei suveranități și securități.

Lumea de azi este și așa destul de haotică, cu mult prea multe provocări. Doar prin întărirea cooperării la nivelul comunității internaționale putem depăși împreună dificultățile. Sper sincer că și alte state, în special marile puteri, își vor asuma cu seriozitate responsabilitatea, vor face mai multe pentru pacea, stabilitatea și cooperarea internațională și nu vor căuta doar propriul cîștig, creînd haos, conflicte sau chiar războaie. Concurența dintre marile puteri este inevitabilă, dar acest tip de competiție ar trebui să fie una sănătoasă, prin creșterea de sine și nu prin încercarea de a pune bețe în roate altor state. În Moldova există un proverb care spune: „Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”.

Moldova, ca și China, se confruntă cu problema unității naționale. Am observat că numeroși moldoveni sînt preocupați de vizita doamnei Pelosi în Taiwan și de evoluția situației din strîmtoarea Taiwan. Dumneavoastră ce părere aveți?

China are problema Taiwanului, iar Moldova are problema Transnistriei. Cu toții ne asumăm sarcina istorică de a finaliza reunificarea patriei-mame. Din acest punct de vedere, Moldova poate înțelege cel mai bine eforturile Chinei de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. Am observat, că după vizita doamnei Pelosi în Taiwan, mulți prieteni moldoveni și-au exprimat înțelegerea și sprijinul față de China. De fapt, peste 170 de țări și organizații internaționale din lume au declarat public că aderă cu fermitate la principiul unei singure Chine și sprijină China în a-și proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială, ceea ce reflectă pe deplin atitudinea comună cu privire la problema Taiwanului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?