X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

Cel mai mare diamant roz din lume a fost descoperit în Angola

28 iul. 00:30   Diverse
1233

Minerii din Angola au extras un diamant roz pur, rar, apreciat ca fiind cel mai mare descoperit în lume în ultimii 300 de ani, a anunţat miercuri compania minieră australiană care exploatează situl, informează Noi.md cu referire la digi24.ro.

Diamantul de 170 de carate a fost denumit "Trandafirul din Lulo", după numele minei din nord-estul Angolei din care a fost extras. Este unul dintre cele mai mari diamante roz descoperite vreodată, a precizat Lucapa Diamond Company într-un comunicat adresat investitorilor.

Descoperirea "istorică" a acestui diamant de tip IIa, care grupează pietre deosebit de rare şi pure, a fost salutată de guvernul angolez, partenerul minei.

"Acest diamant roz record şi spectaculos extras de la Lulo continuă să arate că Angola este un jucător important pe scena mondială a mineritului de diamante", a declarat ministrul angolez al resurselor minerale, Diamantino Azevedo.

Piatra va fi vîndută la licitaţii internaţionale, probabil la un preţ astronomic. Deşi "Trandafirul din Lulo" va trebui să fie tăiat şi şlefuit pentru a-şi atinge valoarea maximă - un proces prin care o piatră poate pierde 50% din greutatea sa - diamante roz similare au atins preţuri record în trecut.

În 2017, diamantul "Pink Star" de 59,6 carate a fost vîndut la licitaţie la Hong Kong pentru suma de 71,2 milioane de dolari americani, rămînînd pînă în prezent cel mai scump diamant vîndut vreodată.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав