Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Gigantul rus Alrosa a suspendat vînzările de diamante

21 sep. 2023,, 13:30   Externe
2172 0

Grupul minier rus Alrosa a luat o măsură fără precedent: a oprit vînzările de diamante timp de două luni, în încercarea de a stopa scăderea prețurilor pietrelor prețioase.

Cererea de diamante la nivel mondial s-a redus după pandemie, pe măsură ce consumatorii au direcţionat cheltuielile spre călătorii şi experienţe. Însă, tendinţa de scădere a preţurilor s-a accelerat în ultimele săptămîni, iar cumpărătorii din India, cei mai importanţi clienţi pentru diamantele brute, au pus presiune asupra marilor grupuri miniere să reducă oferta, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres. Alrosa a decis să oprească vînzările de diamante brute pînă în luna noiembrie, a informat miercuri Bloomberg. „Ne aşteptăm ca această decizie să aibă un efect de stabilizare, ajutînd la echilibrarea pieţei, şi să consolideze stabilitatea lanţului de aprovizionare”, se arată într-un comunicat Alrosa.

India a cerut reducerea ofertei

Decizia grupului rus vine după o solicitare formulată la începutul acestei luni de influenta asociaţie a exportatorilor de bijuterii din India, ţară unde aproximativ 90% din diamantele lumii sînt tăiate, şlefuite sau tranzacţionate, către companiile care se ocupă cu mineritul de diamante să reducă oferta. În paralel, însă, grupul minier sud-african De Beers, rivalul Alrosa, a decis să continue cu vînzările de diamante, dar oferă clienţilor posibilitatea de a respinge diamantele pe care au convenit deja să le preia, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. Compania a oferit deja clienţilor posibilitatea de a amîna achiziţiile pentru anumite diamante pînă la finele acestui an, au adăugat sursele, anunță digi24.ro

Alrosa, sub sancțiuni SUA


Alrosa, grup controlat de statul rus, este vizat de sancţiunile americane şi britanice care au fost impuse după începerea războiului în Ucraina. Vînzările Alrosa au avut de suferit imediat după ce au fost anunţate sancţiunile americane, dar ulterior şi-au revenit prin redirecţionarea volumelor spre Asia, în special spre India.

Săptămîna trecută un oficial belgian a spus că o interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti ar urma să fie convenită de grupul statelor puternic industrializate (G7) în următoarele săptămîni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?