Canada va oferi României miliarde de dolari pentru finanțarea energiei nucleare

20 sep. 10:02   Diverse
2024 0

Canada intenționează să aloce României 3 miliarde de dolari pentru construcția a două reactoare nucleare.

După cum a anunțat agenția de știri The Canadian Press, acordul corespunzător a fost semnat de către cele două țări.

Conform acordurilor, România poate cheltui fondurile primite pe bunuri și servicii ale companiilor canadiene. "Este vorba în primul rînd despre consolidarea securității energetice", a declarat ministrul român al energiei, Sebastian Burduja. "Acest lucru se referă nu numai la România, ci și la întreaga regiune". El a subliniat că România nu depinde de Rusia în sectorul energetic și poate ajuta "și țările vecine să devină mai puțin dependente".

Se preconizează că vor fi construite noi reactoare la centrala nucleară românească de la Cernavodă, pusă în funcțiune în 1996. În prezent, acolo funcționează doar două reactoare cu o capacitate instalată de 700 megawați fiecare, create în baza tehnologiei canadiene Candu. În prezent, acestea asigură aproximativ 20% din energia electrică de care are nevoie România.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a recunoscut că unele state UE care importă volume semnificative de resurse energetice rusești, nu pot renunța rapid aceste livrări. "Nu puteți cere unei țări, care este în totalitate dependentă de combustibilii fosili rusești, să renunțe imediat la acestea dacă acest lucru ar însemna că cetățenii săi nu vor avea energie electrică sau termică în sezonul rece", a spus Miller.

4
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?