X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

R.Moldova ar putea participa în calitate de coinvestitor la Centrala de la Cernavodă, România

18 iul. 2023,, 15:15   Economie
3766 0

Compania Energocom, deținută 100% de statul Republica Moldova, a semnat astăzi, la Cernavodă, un Memorandum de Înțelegere cu Societatea Națională din România Nuclearelectrica.

Obiectivul Memorandumului este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacități ce urmează să între în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare, transmite Noi.md cu referire la Moldpres.

Prezent la ceremonie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că este un document ce va produce efecte în următorii ani, în contextul în care R. Moldova a declarat că vrea să atingă zero emisii de carbon până în 2050.

“Pentru a atinge țelul nostru de decarbonizare va fi nevoie de energie nucleară în mixul nostru energetic, energie care este neutră din punct de vedere climatic. Țara noastră nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relațiile speciale cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca Moldova să participe în calitate de coinvestitor, ca să ne asigurăm pe viitor de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a spus Parlicov.

Energocom a cumpărat energie electrică produsă de Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023. La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică și se estimează că va crește la aproximativ 17% în statele membre ale IEA.


În Uniunea Europeană, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.

Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica sînt investiții verzi și vizează nu doar atingerea eficienței energetice, ci mai ales securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor.

5
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?