TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Condițiile de trai la azilul de bătrîni din capitală: mucegai pe pereți și mobilier vechi (VIDEO)

Condițiile de trai la azilul de bătrîni din capitală: mucegai pe pereți și mobilier vechi (VIDEO)

În prag de iarnă, la un azil pentru bătrîni din capitală reparațiile sînt în toi.


Muncitorii se grăbesc să încheie lucrările cît mai curînd, pentru ca vîrstnicii să fie transferați în condiții decente. Acum, oamenii sînt nevoiți să-și ducă traiul în odăi cu pereți jerpeliți și mucegăiți și cu geamuri prin care pătrunde frigul.


Așa arată etajul doi al Centrului de plasament pentru vîrstnici și persoane cu divizibilități din cartierul Telecentru. Printre mucegai și mobilier învechit locuiește, de ceva timp, și mătușa Ioana Bivol. Ne-a întîmpinat la ușă, sprijinită de un baston.


„Am stat aici că nu aveam unde, dar aștept că acolo-i foarte bine, sînt condiții”.


Iar pentru nea Afanasii, țintuit în scaunul cu rotile, cea mai mare problemă este starea ascensorului. Speră să fie înlocuit cu unul nou, mai spațios, de care să se poată folosi.


„Foarte rău aici la al doilea etaj, trebuie să mă cobor pe scări, să mă chinui, calic, că liftul se strică că este de-o seamă cu Vladimir Lenin”.


Blocul, spune directorul care a preluat această funcție de un an, nu a fost reparat capital de mai bine de 40 de ani.


GHEORGHE BEJENARI, DIRECTOR, CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU VÂRSTNICI ȘI PERSOANE CU DIZABILITĂȚI: „De 42 de ani, aceste etaje nu au fost reparate capital. În blocul acesta de abia acum se face reparație. Cu adevărat era nevoie, starea lasă mult de dorit”.


Oamenii abia așteaptă să fie mutați la etajul trei, ca să se bucure și ei de condiții decente de trai. Aici, de altfel, au loc ultimele lucrări de reparație. Paturile și mesele deja au fost instalate.


GHEORGHE BEJENARI, DIRECTOR, CENTRUL DE PLASAMENT PENTRU VÂRSTNICI ȘI PERSOANE CU DIZABILITĂȚI: „Săptămîna aceasta va fi terminată reparația capitală cu schimbarea mobilierului pentru beneficiarii de la etajul doi și alții care vor veni noi pe acest etaj”.


La anul, și etajul doi ar putea fi reparat. Pentru asta, din bugetul statului au fost deja prevăzute două milioane de lei. Etajul ar putea arăta exact ca ultimul nivel, unde ne-am întîlnit cu nea Mitrofan, fost medic timp de 43 de ani.


„Mai ascultăm ultimele știri, ce se mai petrece în țară”.


Administrația centrului a mai precizat că reparația etajului trei a costat 1,8 milioane de lei, iar aproape 300 mii lei sînt investite pentru reabilitarea scărilor.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load