COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chișinăuienii visează la restaurarea „havuzurilor de dragoste și speranță” (VIDEO)

Astăzi mai multe havuzuri din Chișinău, care pe vremuri au încîntat atît de mult locuitorii orașului nostru și oaspeții capitalei de sud, din păcate rămîn în paragină.

Acest lucru provoacă tristețe celor care ar dori să scape de căldura sufocantă, inclusiv vizintînd aceste havuzuri, și visează ca în oraș să fie restaurate cît multe dintre aceste insule de prospețime.

Orășenii își amintesc cu nostalgie de havuzurile de lîngă magazinul Marița din sectorul Botanica, havuzurile de lîngă Hotelul Național, Academia de Științe a Moldovei, Palatul de Cultură al Feroviarilor, cel din apropierea uzinei Vibropribor, vizavi de Gara Feroviară etc.

Astăzi, multe dintre havuzurile din Chișinău au fost distruse, abandonate, transformate în gunoiști. Multe dintre ele sînt situate în centrul capitalei, cum ar fi havuzul, sau mai bine zis, ruinele havuzului care cîndva a împodobit piața de lîngă fostul hotel Inturist.


Potrivit specialiștilor, havuzurile care au fost construite inițial ca surse de apă potabilă au devenit ulterior un element arhitectonic important al mediului urban. Și într-un orașul sudic vara ele sînt de neprețuit - îmbunătățesc microclimatul spațiului din jur, cresc umiditatea aerului, reduc cantitatea de praf și contribuie la saturația aerului cu ioni utili. Adesea havuzul devine o decorație a parcului orășenesc și o atracție locală.

Se știe că multe dintre havuzurile din capitală au fost renovate, reparate, reconstruite și lansate. De aceea chișinăuienii trăiesc cu speranță și cred că alte havuzuri vor fi readuse treptat la viață, ceea ce va aduce beneficii mari tuturor - atît orașului, cît și locuitorilor săi și oaspeților capitalei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load