X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Zeamă ca la bunica. Află secretul supei naționale a moldovenilor ©

21 oct. 2020,, 16:17   Business
4009 0

„Moldovenii și zeama sunt de nedespărțit” - unul dintre primele lucruri pe care le află adesea turiștii când vizitează meleagurile Moldovei. Oare de ce îndrăgim zeama atât de mult și de ce ne place să o servim atât la sărbători importante, cât și la un prânz copios împreună cu familia? Meniul moldovenesc conține o mulțime de bucate tradiționale, însă zeama națională le întrece pe toate, în special la ospățul de după nuntă, numit de moldoveni „la zeamă”.

Totuși, de unde vine această adorație pentru fiertura din pui gătită la foc încet? Pentru a intra în esență, te invităm să-i descoperi etimologia și cea mai delicioasă rețetă tradițională moldovenească, gătite de bunicile noastre.

Povestea gustului

Fiind una dintre cele mai cunoscute supe din bucătăria moldovenească, zeama este prezentă la aproape toate sărbătorile petrecute în familie și cercuri de prieteni.

Mai jos vezi etimologia și câteva curiozități legate de acest termen:

  • Conform traducerii semantice, cuvântul „zeamă” înseamnă supă sau fiertură din pasăre.
  • Ciorbița moldovenească mai are câteva sensuri originale, cum ar fi: Zama - un oraș vechi în nordul Africii și sat în raionul Olhon, regiunea Irkutsk.
  • În 2014, Poșta Moldovei a pus în circulație mărci poștale cu imagini ale bucatelor naționale, printre care era și zeama.
  • Până în prezent există 6 feluri de zeamă: zeamă clasică, zeamă din măruntaie de pasăre, zeamă de pui, zeamă de găină cu orez, zeamă de găină cu ciuperci și zeamă de pește.

Inițial, zeama era gătită doar din pasăre, ceapă și morcov. Cu timpul, însă, rețeta s-a modernizat și au început să se adauge ingrediente care lipseau din rețeta originară: cartofi, orez, ouă fierte, leuștean sau ardei dulci.

Din străbuni se știe că zeama de casă este un remediu perfect pentru răceală, mahmureală, dar și pentru tratarea problemelor de digestie. Specialiștii în gastroenterologie recomandă servirea acestui fel de mâncare cel puțin o dată la două săptămâni, pentru a nu suprasolicita funcțiile metabolismului. În același timp, zeama nu este recomandată celor care suferă de diabet zaharat sau maladii hepatice. În plus, dacă planifici să slăbești, zeama, chiar dacă este gătită pe bază de pasăre, nu trebuie să facă parte din meniul tău de bază. Aceasta conține multe proteine de pasăre, iar acestea pot crește masa musculară. Așadar, consumă zeamă o dată la 14 zile și alintă-ți stomacul cu acest deliciu moldovenesc.

Zeama bunicii și tradițiile strămoșești

Gustul ciorbiței din copilărie nu se uită niciodată, pentru că rețeta secretă a bunicii se transmite din generație în generație. Ți-am pregătit în cele ce urmează rețeta supei naționale moldovenești.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 găină mare de casă
  • 1 ardei gras roșu și 1 ardei gras galben
  • 2 morcovi
  • tăieței cumpărați sau pregătiți acasă
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 4-5 roșii murate (nu marinate)
  • 2 cepe mari
  • 2-3 frunze de dafin
  • 5 sau 6 boabe de piper negru
  • leuștean
  • borș acru de casă

Pașii de pregătire:

  1. Începe cu bucățirea găinii. Desparte aripile și șoldurile de trunchi, apoi taie gâtul și trunchiul. Spală găina în câteva ape pentru elimina urmele de bucățire.
  2. Pune apa la fiert într-un ceaun. Când apa s-a încălzit puțin, pune bucățile de carne pe rând, câte o bucată. Las-o să fiarbă la foc mediu 30 de minute.
  3. După 30 de minute, când începe să apară spuma, adun-o cu ajutorul spumierei.
  4. După ce spuma a fost adunată, încetinește focul (el te va ajuta să păstrezi bulionul limpede). Pune sare după gust și lasă carnea să fiarbă încă 40 - 50 de minute.
  5. După acest interval de timp adaugă 2 cepe întregi, morcovul tăiat rondele sau cubulețe de formă medie, rădăcina de pătrunjel, roșiile decojite, dar întregi.
  6. Peste câteva minute adaugă ardeii tăiați felii subțiri sau cubulețe, apoi condimentele.
  7. Când carnea este gata, acrește zeama cu borș de casă, apoi mai adaugă sare dacă simți nevoia de a-i accentua gustul.
  8. Când zeama începe a fierbe, pune tăiețeii. După ce s-au ridicat la suprafață, nu uita să adaugi frunzele tocate de leuștean.
  9. Pune capacul și stinge focul. Lasă zeama să se odihnească 10 - 20 de minute.
  10. Servește zeama cu puțină smântână de casă, un ardei iute proaspăt și o felie de lămâie.

Și nu uita, o zeamă autentică se gătește cu multă dragoste și pasiune. Dacă ești în căutarea unui meniu pentru cumătrie, a doua zi de nuntă sau alt eveniment important, neapărat să incluzi și ciorbița moldovenească.

Ți s-a făcut poftă de o zeamă veritabilă, dar nu ai chef să stai la bucătărie? Vino la Restaurantul La Bădiș și gustă zeama veritabilă moldovenească. Specificul tradițional moldovenesc trece ca un fir roșu prin istoria restaurantului, de la bucatele delicioase, la decorul sălilor și împrejurimile verzi ale restaurantului.

Descoperă deliciile tradiționale departe de forfota orașului, conectându-te cu natura și datinile moldovenești.

0
0
1
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?