Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Un pas deasupra prăpastiei. Îl va face oare omenirea?

26 mar. 2020,, 18:08   Analitică
14245 8

Marele propovăduitor protestant Martin Luter a spus: „Omul poartă iadul în sine”. Azi această expresie este mai actuală ca niciodată. Azi noi trebuie să aruncăm mănuşa acestui rău, acestei ciume care a decis să schimbe mersul istoriei omenirii.

Testul de solidaritate al democraţiei

Lumea cu care ne-am obişnuit se schimbă sub ochii noştri. Se schimbă situaţia, se acutizează problemele provocate de extinderea coronavirusului. Oraşele noastre capătă un aspect suprarealist, în care oamenii reprezintă exemplare mai rare decît pisicile şi cîinii. Acest „supra” sperie şi uimeşte. Dar principalul e că el modifică esenţa conştiinţei noastre şi esenţa existenței noastre.

Situaţia ce ţine de sporirea numărului celor infectaţi cu coronavirus se acutizează în contunuare. Dar acest lucru ține nu doar de boala în sine, ci şi de perspectiva de schimbare a lumii noastre, a atmosferei socio-psihologice, de înrăutăţirea economiei mondiale în viitorul apropiat. Spre exemplu, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a vorbit despre impactul „fără precedent” ale coronavirusului asupra economiei franceze. Şeful statului a menţionat într-un interviu pentru ziarul Le Journal du Dimanche, că pe viitor epidemia va aduce prejudicii enorme sistemului financiar al ţării. ”Este un război care va dura”, сonsideră Macron. Ne vom confrunta cu o veritabilă criză economică. Dar ceea ce am suferit deja în urma epidemiei de coronavirus nici pe departe nu e tot”, a spus Macron. El a numit felul în care ţara va supravieţui crizei un ”test de solidaritate al democraţiei”.

În SUA, unde, conform datelor oficiale, numărul bolnavilor de coronavirus a trecut de 22 mii, s-a majorat brusc comercializarea armelor de foc şi a cartuşelor. Despre aceasta scrie The Washington Post. Ziarul scrie că cererea pentru arme a sporit practic în toate statele. Autorităţile fixează un număr record de cereri de la doritorii de a obţine o licenţă de portarmă. Este în continuare gravă situaţia în Italia. Numărul total al deceselor în urma infecţiei depăşeşte în această ţară numărul deceselor în China, prima care a suportat lovitura.


O maladie crată de om

Aşadar, pentru omenire coronavirusul a devenit una dintre cele mai grave provocări din ultimele decenii. Poate că este cea mai serioasă criză după Al Doilea Război Mondial, iar prin imprevizibilitatea sa ea depăşeşte multe conflicte militare mondiale. Totul este foarte grav, dar apare un şir de întrebări care ţin sau nu nemijlocit de această criză. Ele parcă ar merge în paralel cu ea, însă răspunsurile afectează lumea noastră şi existenţa acesteia.

Prima întrebare constă în faptul că rechinii financiari mondiali, care au tipărit mai mult de zece trilioane de dolari negarantate în ultimul deceniu, trebuiau să inventeze ceva pentru a crea o criză economică, pentru a jefui întreaga lume și pentru a readuce acești dolari acolo unde au fost "tipăriți". Așa a fost în 1975, 1987, 1997-98, 2008-2009, cînd se "umflau" artificial ramuri separate ale economiei sau piețe financiare, după care cei care "umflau" își scoteau de pe piață banii, drept urmare piața cădea, se crea o panică, iar o mare parte dintre cei care lucau jocuri străine își pierdeau banii. Deoarece acest lucru se făcea prin metode "economice" și crize erau justificate de știința economică occidentală ca fiind un proces natural specific pieței, nimeni nu s-a indignat în mod deosebit.

Cu toate acestea, în perioada de după criza din 2008-2009, mulți reprezentanți ai elitelor mondiale, care nu sînt implicați în astfel de jocuri, au înțeles bine mecanismul crizelor economice organizate periodic și au învățat să reziste acestora. Pe de altă parte, datoria de stat a beneficiarului principal al emisiei necontrolate de valută a crescut de două ori în ultimii 10 ani și se pare că va ajunge la 26,0 trilioane de dolari în 2020. Trebuie de făcut ceva. Și aici apare virusul! Un virus salvator. Dacă n-ar fi apărut, el ar fi trebuit inventat.

A doua întrebare care apare în raport cu virusul, este chiar denumirea lui iniţială. Ea constă din două părţi: ”virus” - este clar, şi ”coroană”, ca emblemă supremă a puterii regale. Este evident că cei care i-au dat această denumire înţelegeau perfect statutul lui dăunător şi tot pericolul pe care această infecţie îl prezintă pentru omenire. Ei înţelegeau şi profunzimea provocării pentru omenire. Cu privire la provocare, mulți nu mai au îndoieli: aceste este un virus creat de om, asta au declarat deja savanţii indieni, după care – şi virusologii chinezi.

Rezultatele cercetărilor unui grup de bio-informaticieni indieni din două universităţi prestigioase din Delhi au fost publicate în ianuarie. Ei au declarat că au găsit în codul noului tip de coronavirus adaosuri de aminoacizi foarte asemănători fragmentelor din virusul imunodeficitar uman (HIV) şi deloc asemănători cu o ”mutaţie naturală”. Publicaţia a apărut pe serverul preprint de biologie BioRxiv. Savanţii au relatat că au luat continuitatea aminoacizilor genomului 2019-nCoV şi au comparat-o cu genomul coronavirusului liliecilor—cea mai apropiată rudă cunoscută a 2019-nCoV.

Mostrele au coincis la nivel de 96%. Cu privire la restul de 4%, cercetătorii au căutat în baza de date a Centrului Naţional de informaţii biotehnologice a SUA, care conţine peste trei milioane de urmaşi ai genomului de virus, şi au găsit patru sectoare ”identice sau foarte asemănătoare” cu proteinei HIV de tip 1 — glicoproteina superficială gp120 şi Gag (anticorpi). Un grup de cercetători indieni a stabilit că genomul 2019-nCoV conţine patru adaosuri ce corespund HIV. Rezultatele cercetărilor sugerează că virusul este de provenienţă artificială. Este un studiu foarte important, care ne permite să privim altfel decurgerea acestei boli şi extinderea pandemiei.

Primul călăreţ al Apocalipsei?

Următoarea publicaţie care merită atenţie nu ţine nemijlocit de extinderea virusului dat. Aceasta a apărut în revista The Economist de anul trecut şi ţine de un şir de semne şi simboluri semnificative. Ei bine, pe coperta acestui număr era plasată imaginea unui şir de obiecte, feţe, politicieni ş.a. În centru, sus – un urs panda chinez. Zgribulit şi foarte supărat. Dint-o parte îl privea Putin, din alta – Trump. Capul preşedintelui american era marcat de zone. Craniul marcat al lui Trump, probabil, este o prevenire că acesta va suporta investigaţii serioase. Poate, privind coronavirusul? Dar nu numai. Poate, investigaţiile ţin de capacitatea şi voinţa lui de a suporta diverse provocări sociale şi istorice. Şi Putin are o mină tristă. Priveşte undeva în depărtare. Are şi motive de tristeţe, căci în recentul său comentariu privind epidemia, profesorul Roşali a declarat: ”De facto, este o repetiţie a răuboiului biologic. Acum noi vorbim doar despre aceasta...”

Coperta revistei The Economist pentru anul 2019

Dar principalul lucru la care trebuie să fim atenţi sînt cei patru călăreţi plasaţi mai jos de portretul lui Putin. Oricine cunoaşte simbolurile biblice, cunoaşte această imagine. Ea este cunoscută ca patru călăreţi ai Apocalipsei, care apar în cap.6 din ”Revelaţiile lui Ioan-Gură de Aur”. Secole în şir această imagine i-a impresionat pe scolaştii creştini şi pe teologii ortodocşi şi catolici. Ea nu este străină nici tradiţiei masonice, nici celei cabbaliste. Ei bine, în această ordine coronavirusul simbolizează primul călăreţ al Apocalipsei. Cel pe cal alb. Încă nu există o opinie comună despre aceea ce întruchipează fiecare dintre călăreţi, însă adesea li se aplică următoarele nume: Ciuma (este pe cal alb şi mai este numit Cotropitorul), Războiul (este pe calul roşcat – mai e cunoscut ca Vrajba), Foamea (pe calul negru) şi Moartea (pe calul palid). Dumnezeu îi cheamă şi le dă puterea de a semăna haos şi distrugeri în lume. Călăreţii vin strict unul după altul, fiecare cu deschiderea următorului sigiliu — primele patru din cele şapte sigilii ale ”Revelaţiilor”.

Fiecare călăreţ era legat de un sigiliu rupt din Cartea Vieţii. Fiecare acţiune era urmată de cuvintele ”Mergi şi priveşte”. Cu referite la călăreţul pe cal alb, ”Revelaţiile lui Ioan” spun următoarele:”Şi am văzut că Mielul a rupt unul din şapte sigilii, şi am auzit unul din patru animale, care parcă spunea cu o voce de tunet: mergi şi priveşte. Eu am privit şi iată un cal alb, pe el un călăreţ cu arc, şi mai avea o cunună; şi a ieşit el biruitor, spre a birui”. (”Revelaţiile lui Ioan”. 6:1-2).

Ce este pentru noi important aici? Călăreţul alb deschide acest şir apocaliptic, şi deşi el este alb, mulţi teologi cred că el simbolizează răul. Spre exemplu, aşa crede propovăduitorul protestant Billi Grem, care spunea că dacă toţi călăreţii simbolizează răul şi nenorocirile, atunci nici cel alb nu este o excepţie, mai ales că el este primul. În acest context, principalul e că ”călăreţul alb” are o cunună. Şi această cunună nu are nimic în comun cu Hristos. Cunună, altfel spus - coroană, şi coronavirusul poate avea legătură cu acest simbol.

Astfel, imaginea celor patru călăreţi al Apocalipsei în revista The Economist ne prevenea că încep nişte evenimente escatologice grave. Evoluţia ulterioară a evenimentelor ne va arăta dacă aceste simboluri au fost justificfate şi corespund realităţii. Iar acum să revenim la evenimentele care au precedat această pandemie nemaivăzută.

Britanicii ştiau ceva?

Anul trecut şi cu doi ani în urmă, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord şi-au tot rezolvat problemele ieşirii din Uniunea Europeană. Ce le-a încurcat să rămînă acolo şi ce anume îi distanţa de UE? Azi răspunsul este evident. Coronavirusul şi urmările lui, care în timpul apropiat vor schimba starea lucrurilor, întreaga realitate politică, socială şi economică.

Măsurile excepţionale au redus din libertăţile omului, dar în cadrul comunităţilor de genul UE, Marea Britanie depindea de deciziile ei. Londra s-ar fi pomenit în subordinea politică şi economică a Bruxellesului. Elita britanică nu putea suporta aşa ceva. Ieşirea din UE este perfect motivată şi avea scopul de a se distanţa de viitoarele şocuri. Nu putem afirma că britanicii ştiau despre viitoarea epidemie, însă ei puteau presupune nişte şocuri cu caracter escatologic. Că doar Anglia şi Scoţia sînt ţări mistice. Elitele lor nu-s una cu profanii europeni şi lojele ateiste de stînga. Acolo clanurile familiale secole în şir păstrează informaţia, şi este vorba despre informaţia escatologică, apocaliptică. Brexit a fost o acţiune conştientă în ajunul şocurilor viitoare. Tot aşa, britanicii au plănuit manifestările în masă din Hong Kong, care au durat pînă la finele anului trecut, - ca o încercare de a se distanţa de China în ajunul unor evenimente importante.

Un alt fapt important - mutarea cuplului prinţului Herry peste ocean, în Canada. Ea are aceleaşi rădăcini şi aceleaşi explicaţii. Să revenim la coperta celebrei reviste The Economist. Acolo un buldog britanic stă pe teritoriul Canadei, cu drapelul Britaniei pe piept. Iată unde se mută acum elitele insulelor britanice.

Şi ce fac imigranţii?

Prinţul Herry este doar prima rîndunică, începutul marii strămutări a aristocraţiei britanice. Ceea ce înseamnă că, în opinia lor, în mama-Eupopă va fi rău de tot, căci acolo deja a fost importat nu doar virusul, ci şi sute de mii de bombişti şi terorişti din ţările islamice. Oare de ce nimănui nu-i pare straniu faptul, că majoritatea acestor refugiaţi nenorociţi au vîrsta de recrutare şi nu suferă de epuizare. Telefoanele lor scumpe nu cedează gadjeturilor europenilor avansaţi, iar corpurile dolofane nu seamănă cu imaginea celor ieşiţi din punctele fierbinţi, care au suportat nevoile şi greutăţile războiului şi a pribegiilor. Dimpotrivă, ei îşi manifestă activ poftele sexuale, lucru confirmat de numeroasele exemple de atac asupra femeilor europene. Această activitate nu-i caracterizează ca pe nişte asceţi şi apărători ai credinţei, - mai degrabă ca pe nişte barbari veniţi să distrugă civilizaţia pe care nu ei au creat-o. Se pare că din această cauză britanicii doresc să se distanţeze.

Azi nimeni nu spune cum se comportă imigranţii stabiliţi la marginea oraşelor, în condiţiile carantinei, a străzilor pustii din Paris şi Roma. Cum se comportă ei în localităţile mici şi lagărele pentru refugiați? Nu există informaţii. Dar înseamnă asta oare că ei stau cuminţi şi respectă condiţiile carantinei?

Sfîrşitul epocii

Şi ultimul lucru. De ce cel mai mult au de suferit ţările de pe linia migraţională şi de frontieră a Europei? De ce suferă Italia şi Spania – prima linie a civilizaţiei europene? Şi de ce cercetătorul american G.Kolleman în lucrarea ”Comitetul 300” scria că nimicirea democraţiei şi a libertăţilor italiene, nimicirea Republicii Italiene şi a elitelor ei este sarcina primordială a ”culisei mondiale”? Iată ce scria el acum 20 de ani: ”Comitetul 300 a ales Italia ca poligon experimental. Italia este importantă pentru complotişti, deoarece dintre toate ţările europene ea este amplasată cel mai aproape de Orientul Apropiat. Ea are cu Orientul Apropiat relaţii economice, dar şi politice. Italia este bastionul bisericii catolice, care urmează să fie nimicită, dar şi patria celor mai influente familii oligarhice din Europa, care ţin de vechea ”Arisatocraţie neagră”. Dacă Italia ar fi slăbită de moartea lui Moro, urmările ar fi simţite în Orientul Apropiat, şi ar slăbi influenţa SUA în această regiune. Italia mai este importantă şi din motivul că ea este poarta de intrare în Europa la transportarea drogurilor din Iran şi Libia”. Şi atunci, poate că anume acum au început acţiunile active pe ”poligonul experimental italian”?

Aşa sau altfel, trebuie să înţelegem un lucru: lumea pe care o ştiam nu va mai reveni. Scurta epocă liberală s-a încheiat. Măsurile totalitare distructive, care anterior provocau revolta societăţii, azi sînt salutate. Dar ele vor continua şi după criză, modificate, dar îndelungate. Epoca nomazilor şi a libertăţii totale, prezisă de Jac Attraly, consilierul mason al lui Mitteran, s-a încheiat. Cu ea – şi epoca bunăstării. Dar cum va fi epoca următoare? Probabil, răspunsul îl ştiu numai autorii actualei acţiuni.

Sarcina noastră este să înțelegem și să elaborăm scenariul nostru pozitiv de dezvoltare a țării noastre. Dar acesta este un subiect separat.

Veaceslav Matveev

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?