X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Sîntem noi oare gata pentru viaţa online?

22 mar. 2020,, 16:55   Analitică
11569 1

Pe parcursul unei săptămîni, viaţa noastră s-a schimbat brusc. Republica este nevoită să trăiască într-o nouă realitate şi să se confrunte cu mulţi factori necunoscuţi.

S-ar părea că totul este ca mai înainte: ca mai înainte avem în case apă, gaze, căldură şi internet. Ca mai înainte este evacuat gunoiul, pe străzi circulă transportul, iubitorii cîinilor îşi plimbă discipolii. Dar schimbările se fac simţite: pe stradă tot mai puţini oameni, stau întunecate şi închise magazinele şi buticurile, animate altă dată, nu mai poţi sta cu prietenii în cafeneaua preferată, nu orice bancomat dispune de bani cheş, iar în supermarketuri se golesc rafturile cu produse de băcănie. Carantină...

Stăm acasă

Pentru a minimiza riscurile infectării cu coronavirus, cetăţenilor Moldovei le este recomandat să se afle acasă, în măsura posibilităţilor. Cum se adaptează ei la noile condiţii?

Elena Leviţkaia-Pahomova, moderatoare TV şi şefă a comisiei pentru mass-media a Consiliului public pe lîngă preşedinte, la activităţile sale de bază a mai adăugat una – benevolă şi dezinteresată. Prin reţelele de socializare, ea anunţă partea rusolingvă a populaţiei despre măsurile luate de autortăţi în lupta cu răpîndirea epidemiei.


”Iniţial, eu am încercat doar să atrag atenţia Ministerului Sănătăţii asupra necesităţii de a traduce în rusă întreaga informaţie despre mijloacele de protecţie. Aceasta e foarte important mai ales pentru oamenii în etate, aflaţi în zona de risc. Dar am înţeles apoi, că ei nu reuşesc să facă şi acest lucru, plus la toate celelalte. Şi am decis să-mi asum această activitate. În scurt timp mi s-a alăturat o armată de voluntari – colegi-jurnalişti, jurişti, traducători. Aşa că acum munceşte o echipă din diferite oraşe şi chiar ţări. Împreună, noi traducem şi difuzăm informaţia Ministerului Sănătăţii, a OMS, a Comisiei Excepţionale pentru sănătate publică .

Între timp, jurnalista continuă să facă ediţii speciale şi să iasă în emisie, chiar dacă se străduie să apară la oficiu foarte rar şi doar pentru timpul de emisie. ”Eu am doi copii, de aceea lucrez mai mult acasă. La televiziune vin nemijlocit înainte de emisie. Cu colegii de la TV încercăm să reducem contactele la minim, şi ei respectă cu stricteţe recomandările medicilor”.

Carolina S., content-manager, a trecut zilele trecute la activitatea de la distanţă – specificul activităţii sale îi permite. În paralel, are grijă ca copii – de cl.I şi V, – să pregătească temele pentru acasă şi să nu se eschiveze de la lecţiile online. Potrivit ei, procesul de studii se desfăşoară aşa: ”Profesorii transmit părinţilor, prin viber, lucrul pentru acasă, noi îl transmitem copiilor. Toate temele ei le fac în caieţelele lor. Cea mai mare are de făcut un proiect, cea mică – să rezolve probleme din manual şi exerciţii la limba maternă. Iar noi pe urmă verificăm ce au rezolvat ei acolo”.

Însă nu toţi au posibilitatea să lucreze de la distanţă. Cel mai mult au avut de suferit proprietarii afacerilor mici şi mijlocii, care trăiesc din comenzile şi vînzările zilnice.

Spre exemplu, modeliera Ludmila Levişcaia: ”Eu închiriez un studio în centrul oraşului. Acum am ascultat sfaturiile medicilor şi stau acasă, nu ies nicăieri. Şi chiar dacă aş ieşi, nu are sens să apar la serviciu. Comenzi nu am, cine are acum nevoie de toaletele exclusiviste ale designerului? Şi nici degrabă, cred că nu vor avea. Aşa că venituri nu am. Iar pentru chirie oricum trebuie să plătesc. Deocamdată proprietarul mă înţelege, a permis prelungirea termenului de achitare, dar ce va fi mai departe nu se ştie”.

Carantina l-a afectat semnificativ şi pe Igor G., coproprietarul unui magazinaş de pe o pietonală: ”De luni am fost închişi cu toţii, toate unităţile comerciale de pe pietonală. Stăm acasă, pierdem zilnic bani, deocamdată ne isprăvim cu rezervele vechi, dar dacă în scurt timp situaţia nu se va ameliora, va fi trist de tot…”.

Şi frizeriţa Svetlana P. a fost nevoită să refuze tuturor clienţilor. ”La început am continuat să lucrez, în mască şi mănuşi, cu aerisirea şi dezinfectarea localului după fiecare vizitator. Apoi am aflat că pentru aceasta pot fi amendată şi am fost nevoită să închid. Iar eu am la întreţinere un fiu-student şi mama, eu fiind unica care aduce bani în casă...”

Alţii, însă, se văd nevoiţi oricum să meargă la lucru. În regim obişnuit muncesc medicii de familie. ”Programările au fost anulate, dar noi continuăm să muncim, dacă cineva are urgentă nevoie să meargă la medicul de familie, vine fără a sta la coadă, - spune un medic de familie.- Dar trebuie să spun că la policlinică acum e puţina lume, - toţi stau acasă şi bine fac. În mod obişnuit, onorăm chemările la domiciliu. Folosim transportul public, drept că ni se dau abonamente. Am primit şi mijloace de protecţie – măşti, antiseptice, remedii pentru dezinfectarea suprafeţei mesei etc.”.

O încercare grea

În timp ce stau închise magazinele, restaurantele şi teatrele, pentru multă lume una dintre distracţiile de bază au devenit reţelele de socializare, în care poţi nu doar socializa, ci şi ocărî „guvernul cel rău”, care „nu face nimic”, iar dacă şi face - „o face greşit”.

Extinderea coronavirusului a devenit o încercare grea pentru orice ţară şi orice guvern. Şi nici măcar nu această infecţie nouă, dar măsurile de securitate fără precedent, introduse de multe ţări pentru a o combate.

Deocamdată, în afară de China, cea mai afectată este Italia, în care locuiesc şi muncesc mii de compatrioţi de-ai noştri.

Iată ce scriu cei din Italia: ”… acum două zile nu mai erau suficiente aparate pentru ventilarea plămînilor. Asta înseamnă, că ele nu ajungeau nici pentru bolnavii noi, nici pentru cei care au un cu totul alt diagnostic. În Italia nu-s destule locuri la reanimare. Nu doar pentru cei cu coronavirus, ci şi pentru cei cu un atac de cord, să zicem. Italia nu are destui medici şi personal medical”.

Atrageţi atenţia - autorul nu dă vina pe ”guvernul rău”, nu scrie că el nu face nimic. Doar descrie situaţia. Acelaşi autor povesteşte apoi ce dificil se iau anumite decizii în Franţa – ce trebuie de închispentru carantină, ce - nu. Orice decizie înseamnă anumite riscuri. ”Directori, politicieni, chiar şi miniştri ai sănătăţii nu ştiu ce anumne să spună şi să ordone, - nu vă orientaţi la măsurile concrete ale carantinei. Ele-s ocazionale, rodul unor decizii şovăielnice, nepopulare şi cu două tăişuri”. Iată aşa. Fără furie şi acuzaţii, cu înţelegerea faptului că şefii (de orice nivel) fac ori nu fac ceva nu pentru că-s aşa de proşti, lipsiţi de talent şi neghiobi, dar din simplul motiv că situaţia este una ieşită din comun, extraordinară, unică, pentru care nu există reţete gata.

În Germania, care are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume, zilnic se înregistrează zeci de noi cazuri de infectare. Dar nimeni nu învinueşte „guvernul prost”.

Iată de ce cu boala se vor isprăvi mai repede acolo, unde oamenii dau dovadă de solidaritate şi înţelegere a situaţiei.

Dar la noi cum e?

Exact invers. Orice pas, orice acţiune, orice vorbă a guvernului este supusă unui val de critici şi ocări brutale. În Moldova încă nu era nici un caz de infecţie cu coronavirus, dar multe publicaţii deja făceau isterie – de ce guvernul nu declară carantină, nu închide hotarele, nu ia nişte măsuri extraordinare.

În special, excelau liderii partidelor marginale compuse din 1-2 persoane. Părea că aceasta este activitatea lor de bază – să urmărească orice acţiuni ale guvernului şi imediat să plaseze pe reţelele sociale comentarii maxim negative. S-a ajuns acolo, că şi întrevederile de luni ale premierului, preşedintelui şi spicherului cineva le-a declarat „ilegale”.

Guvernul nu declară carantină? Rău! Guvernul a declarat carantină? Şi mai rău! De unde ne hrănim, dacă piaţa a fost închisă?!

Guvernul expediază sms-uri cu apelul să fie respectate măsurile de precauţie? Iarăşi rău! Cică, noi, contribuabilii, nu dorim să fim anunţaţi, pe banii noştri, despre situaţiile excepţionale.

S-ar putea să nu avem destule locuri pentru plasarea celor infectaţi? Guvernul e rău! De ce nu le-a asigurat?

Au găsit o instituţie medicală suplimentară? Iarăşi e rău! ”De ce nu aţi găsit un buncăr”, - ironizeaeă comentatorii cei mai activi, fără a explica ce anume este rău şi ce, în opinia lor, trebuie să ne dorim.

Guvernul nu anulează lecţiile în instituţiile educaţionale? Guvernul e rău! El scuipă pe sănătatea copiilor nostri!

Guvernul a anulat orele de program? E rău din nou! Erau nemulţumiţi şi părinţii, - pentru că înainte de declararea carantinei nu aveau cu cine lăsa copiii, şi profesorii – pentru că nu se ştie cum vor fi recuperate orele.

Unii se revoltau de ce guvernul nu cheamă populaţia să facă rezerve de produse alimentare. Dar acum, că oamenii chiar au început să măture totul de pe rafturi, dacă, Doamne fereşte, nu vor fi îndeajuns produse alimentare, aceeaşi critici vor învinui de aceasta, desigur, guvernul prost!

Guvernul a format o comisie specială de sănătate publică pentru controlul asupra infecţiei cu coronavirus. ”De ce stau mereu în şedinţe? Mai bine ar face treabă!”

Premierul a inspectat spitalul de boli infecţioase pentru a se convinge că este gata să primească fluxul de pacienţi infectaţi. ”La ce bun această demonstraţie? Mai bine ar face ceva!”. Se impune întrebarea: băieţi, poate şi voi vă apucaţi să faceţi ceva?

Guvernul a declarat stare de urgenţă? ”А-а, la ce bun? Ce, avem război, zac cadavre pe drumuri?! Ce guvern prost, neisprăvit!”.

Scriu şi spun că la noi sistemul de ocrotire a sănătăţii este prost, că nu avem destui specialişti, personal, echipamente, medicamente. Şi argumentele că nu actualul guvern este de vină, că medicina noastră a fost distrusă pe parcursul ultimilor zece ani, nu-s luate în seamă. Întreaga vină pentru faptul că compatrioata noastră, care s-a îmbolnăvit în Italia, a revenit acasă, tot pe umerii guvernului a fost pusă – de ce nu a văzut, de ce a admis, de ce nu i-a găsit şi izolat imediat pe cei care au zburat cu acelaşi avion... Compatrioţii noştri întorşi din Italia, care au desconsiderat recomandările medicilor şi chiar fugeau din spitale, nu erau de vină, în iresponsabilitatea lor, şi de această dată de vină era guvernul rău.

Se creează impresia, că unii au nevoie nu de o veritabilă protejare de boală, ci de zdruncinarea maximă a situaţiei.

În afară de numeroasele informaţii minciunoase şi contradictorii despre boala dată, plus la isteria impusă, pe segmentul moldovenesc al internetului au început să fie difuzate ştiri evident false. Ba, chipurile în numele Ministerului Sănătăţii, care cere să fie reţinută o oarecare „ persoană infectată”. Ba, cică în numele pasagerilor din aeroport sosiţi nu se ştie de unde, – că din Bologna, că din Florenţa, dar este de vină situaţia din aeroport. De o distribuire colosală s-a bucurat falsul, chipurile în numele militarilor, precum că noaptea elicopterele vor pulveriza preparate dezinfectante peste oraş. La fel de populară a devenit şi versiunea fantastică precum că virusul se împrăştie prin grilajele de ventilare, care trebuiesc acoperite cu petici muiate în soluţie de clor. Desigur, oamenii cu raţiune critică nu au crezut acestor falsuri, însă alţii, fără a se dumeri, au început să le difuzeze, învinuind „guvernul rău”.

Echipa primarului de Chişinău, Ion Ceban, ia măsuri operative, dure, dar necesare. Ele provoacă revolta multora. Dar închipuiţi-vă pentru moment că în această atmosferă de pandemie primar ar fi Dorin Chirtoacă. V-ați închipuit? Asta e...?

Pe om îl cunoşti la nenorocire

Situaţia critică, de criză, arată mai bine ca oricare alta adevăratele calităţi ale oamenilor. Cineva începe să scîncească şi se panicheze, alţii demonstrează cele mai bune calităţi omeneşti şi civice.

Din fericire, în afară de plîngăcioşii de pe divane şi criticii de pe FB, în societatea moldovenească deja s-au găsit destui oameni care au arătat că-s capabili să se autoorganizeze şi solidarizeze.

Iată, scrie mass-media, 900 de taximetrişti propun să transporteze medicii gratuit. Iată că unii agenţi economici oferă prestatorilor de servicii mijloace pentru confecţionarea măştilor medicinale, una dintre cofetăriile chişinăuiene asigură medicii de la urgenţă cu prînzuri gratuite, iar o organizaţie nebancară de creditare a transferat pentru medicii Spitalului Republican o sumă impresionantă. În trei schimburi muncesc cei de la fabrica Viorica Cosmetic, pentru a asigura populaţia cu antiseptic, şi asta fără a încerca să majoreze preţurile şi să se îmbogăţească.

Multă fermitate demonstrează în aceste zile artiştii Operei Naţionale, trimişi în carantină. În loc să se lamenteze, ei au decis să organizeze pentru admiratori un concert online.

Şi Veaceslav Cunev, Şeful Asociaţiei companiilor IT, membru al Consiliului economic pe lîngă preşedintele Moldovei, s-a oferit să ajute statul. Pe pagina sa socială el a formulat problemele, pe soluţionarea cărora este concentrată Asociaţia:

1. Organizarea lecţiilor online pentru elevi şi studenţi.
2. Conectarea organizaţiilor de stat şi nu numai la serviciile de comunicare la distanţă.
3. Crearea resurselor informaţionale pentru informarea privind diverse aspecte ale stării de urgenţă.

”Noi am informat autorităţile orăşeneşti şi centrale despre faptul că sîntem gata să examinăm toate solicitările în care potenţial putem fi de ajutor, în permanenţă discutăm aceste chestiuni în Asociaţie. Le propun şi celorlalţi să acţioneze la fel”, a scris V.Cunev.

Cristina Agatu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?