Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Un ministru la micul dejun. Vladimir Bolea a venit în fruntea Ministerului agriculturii

11 iul. 2022,, 10:00 (reactualizat 11 iul. 2022,, 18:48)   Analitică
7660 0

Guvernul Nataliei Gavrilița a făcut un schimb. Pe rețelele sociale s-a glumit: în timp ce toată lumea dormea, Viorel Gherciu, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a fost demis în tăcere, iar în locul lui – numit deputatul PAS Vladimir Bolea.

Vineri, 8 iulie, la 8 dimineața , el a depus jurămîntul în prezența președintei Maia Sandu și a primei ministre Natalia Gavrilița.

Cel mai hazliu în această situație n-a fost faptul că Vladimir Bolea a devenit ”un ministru la micul dejun”, da faptul că cu puțin timp înainte de aceasta (pe 16 iunie) majoritatea parlamentară l-a salvat de Gherciu de demisie, în timp ce opoziția i-a înaintat un vor de neîncredere pentru înrăutățirea situației în sectorul agroindustrial, pentru că ministerul nu a făcut nimic pentru a ajuta agricultorii și n-a reușit să gestioneze o ramură strategică a economiei naționale. Unde mai pui, că zilele trecute însuși Gherciu a negat informația cum că ar intenționa să demisioneze.

Încă în luna mai, în cercurile apropiate politicului, se zvonea că după congresul partidului ”Acțiune și solidaritate” , desfășurat pe 15 mai, vor fi demiși mai mulți miniștri. Printre candidați erau numiți ministrul economiei și finanțelor, al MAI, al mediului și cel al agriculturii și industriei alimentare. Canalul de telegram Гений Карпат scria pe atunci, că în acel moment era gata înlocuirea a doi miniștri – cel al agriculturii și cel de interne: “Pentru aceste funcții există oameni care înțeleg volumul sarcinilor, au o anumită viziune și un backgraund ”.

Da pe 30 iunie portalul Telegraph.md , cu genericul “Breaking news” a scris că Viorel Gherciu, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a depus cererea de demisionare și că anunțul respectiv va fi făcut în decursul acelei zile. Însă acesta nu a mai apărut: s-a zvonit, că Gherciu a fost rugat să rămînă.


Apropo, în aceeași zi pe ecranele televizoarelor a apărut actualul lui succesor, Vladimir Bolea, care în emisia postului TVR Moldova a anunțat, că la moment prima ministră se află pe ultima sută de metri în analizarea muncii miniștrilor.

“Cred că prim-ministra Natalia Gavrilița este pe ultima sută de metri în analizarea eficienței miniștrilor săi și în scurt timp va ieși cu aprecierea muncii fiecăruia dintre ei ” . Parlamentarul a adăugat, că prim- ministra ”va prezenta aceste date partidului, pentru că noi am votat pentru ei, iar fracțiunea va decide să susțină sau nu”.

Nu se știe dacă raportul a fost sau nu prezentat fracțiunii, însă peste o săptămînă după ce a fost rugat să nu plece , Viorel Cherciu este demis din funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare. Dacă e să-l credem pe ex-ministru, această decizie l-a surprins și despre demiterea sa el a aflat vineri, la 8 dimineața, în timp ce se pregătea să meargă în raionul Soroca, iar Vladimir Bolea depunea deja jurămîntul ca nou ministru al agriculturii.

“A fost neașteptat. Dar eu am presupus, deoarece în ajun am avut o discuție cu prim-ministra, însă oficial am aflat azi la 8 dimineața. Este o decizie politică. Am anulat vizita planificată la Soroca ”, - a declarat presei ex-ministrul .

Poate oare fi considerat Viorel Gherciu “sacrificiul sacru”, despre care ce vorbește din toamna trecută? Într-o oarecare măsură, da. În agricultură avem o situație destul de dificilă din cauza prețurilor mari la motorină. Combustibilul e puțin, fermierii reclamă faptul că majoritatea furnizorilor de produse petroliere refuză să comercializeze motorina în vrac, iar la cei care încă mai practică comerțul cu ridicata prețurile-s mult mai mari ca la benzinării. Agrarienii îs nemulțumiți de faptul, că guvernul compensează doar 2% din costul combustibilului și rambursează 30% din acciza la motorină, sau 894 de lei per tonă. La 21 iunie producătorii agricoli din mai multe regiuni au organizat o acțiune preventivă de protest . Plus la toate – seceta hidrologică în unele raioane și ploile puternice cu grindină în altele.

Da Vladimir Bolea poate evolua în rol de “cavaler în armură strălucitoare”. Mai ales că deja este gata proiectul amendamentelor la Regulamentul privind procedura repartizării mijloacelor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a localităților rurale pentru compensarea parțială a accizelor la motorina folosită de producătorii agricoli în a. 2022. Pentru care agrarienii au luptat foarte mult.

Documentul prevede, că întreprinderilor agricole micro-, mici și mijlocii, dar și celor din ramura zootehnică, le vor fi compensate nu 30%, ci 100% din acciza pentru motorină, sau 2980 lei per tonă (pentru producătorii agricoli mari compensarea va fi în continuare la nivelul 30% sau 894 lei per tonă). Compensarea se va face retroactiv, din 1 ianuarie, 2022, conform facturilor prezentate.

Unde mai pui, că Viorel Gherciu, în trecut – expert în agricultură, coordonator al unui șir de proiecte agricole și director al programului Donau Soja în Moldova (companie care comercializează și popularizează soia), nu este reprezentantul echipei de partid. Și deci nu a participat la procesul decizional în guvernul Nataliei Gavrilița.

Experții spun că în guvern puterea este concentrată la trei persoane, prin care pot fi soluționate toate. Nu-i vorba de coruptibilitate, ci de termeni acceptabili. Și Gherciu, fiind o persoană dintr-o parte, nu intra în acest ”cerc elitar”. Iar Vladimir Bolea – vicepreședintele partidului ”Acțiune și solidaritate” – poate intra.

Așa că pentru sectorul agrar schimbarea ministrului agriculturii ar putea fi chiar benefică. În măsura în care aceasta este posibil în actualele condiții de criză. Cum n-ar fi, în timp ce luni în șir asociațiile de fermieri cereau ministerului agriculturii să le fie rambursată deplin acciza la motorină în condițiile majorării rapide a prețurilor pentru combustibil, Gherciu doar înălța din umeri. Spunea că reprezentanții asociației Forța Fermierilor trebuie să abordeze corect și echilibrat sprijinul acordat de autorități, și promitea că imediat după ce vor fi găsite surse suplimentare de finanțare a unor categorii de producători agricoli acciza pentru motorină le-ar putea fi rambursată integral.

Dacă Viorel Gherciu a venit în funcția de ministru al agriculturii fiind specialist în domeniu, coordonator într-un șir de proiecte privind realizarea politicii agroalimentare a Băncii Europene de investiții în Ucraina, a participat la dezvoltarea a 11asociații ale utilizatorilor apei pentru irigații și a fost unul dintre autorii Strategiei de dezvoltare a raioanelor agrare din Republica Moldova, atunci CV-ul succesorului său este destul de original.

Vladimir Bolea a studiat la Școala superioară militar-politică de apărare aeriană din Leningrad, este absolvent al facultății de istorie a Universității de stat din Moldova. Apropo, îl cunoaște pe Igor Grosu, actualul președinte PAS, încă de pe atunci. Și Grosu a absolvit facultatea de istorie a USM în acele timpuri. Ulterior Bolea a obținut diploma de master în drept economic.

Cariera profesională a noului ministru ține, în fond, de compania SC GFC Holboca SRL, pe care a fondat-o la Iași în a. 2013și care practica comerțul cu ridicata a cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului. A mai fost instructor în economie la Școala superioară de jurnalism – proiectul Centrului de jurnalism independent din Moldova. În partidul “Acțiune și solidaritate” se află de la crearea lui în a.2016, este vicepreședinte PAS pentru politică.

În parlamentul trecut a fost vicepreședinte al comisiei pentru agricultură și industrie alimentară, autorul unui șir de proiecte privind modificarea sistemului fiscal, acordarea de asistență producătorilor agricoli, comerț. După anticipatele parlamentare din a. 2021 a condus comisia pentru agricultură și industrie alimentară.

“Cred că pentru multă lume această numire nu este o surpriză. Dacă luăm deciziile din domeniul agriculturii , luate în ultimele 11 luni, majoritatea au fost inițiative legislative înaintate de comisia parlamentara și de Vladimir Bolea personal. Sigur că această trecere va fi ușoară, firească și benefică dezvoltării agriculturii și industriei alimentare ”, - a declarat prima ministră Natalia Gavrilița la ceremonia depunerii jurămîntului de către noul ministru. Iar în timp ce îl prezenta pe Vladimir Bolea echipei ministeriale, a spus că “ noi am decis că la minister e nevoie de o energie nouă, de un impuls de activitate . Cred că domnul Bolea poate da acest impuls ”.

Ulterior, vorbind cu jurnaliștii, prim-ministra nu a exclus posibilitatea unor noi remanieri în guvernul său, și a menționat că își dorește “o viteză mai mare în unele domenii” și că demisiile ar putea urma, dacă ea va vedea că “treburile se mișcă insuficient de repede ”.

De altfel, se zvonește intens că de la o vreme încoace mai bine de jumătate din guvernul Nataliei Gavrilița își dorește să demisioneze. Iar canalele de telegram scriu că în partidul “Acțiune și solidaritate ” “răsună voci care spun că guvernul Gavrilița ar trebui sacrificat complet și numit un guvern nou, reieșind din greșelile și experiența precedentului ”. Poate, de aceea a și fost așa de rapid și neașteptat demis Viorel Gherciu – pentru a menține pe linia de plutire restul echipei guvernamentale?

Xenia Florea

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?