Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Toate drumurile duc la SIS. Cine va sta în fruntea serviciilor speciale moldovenești?

28 iun. 2019,, 17:55   Politică
13609 2

La una dintre ședințele parlamentului, deputații PSRM și ai blocului ACUM au votat în primă lectură pentru schimbarea subordonării serviciilor speciale moldovenești și noua procedură de numire a șefului instituției: candidatura pentru funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS) iarăși va fi propusă parlamentului de președintele țării.

Alegerea unui candidat potrivit pentru funcția de conducere într-o structură-cheie figura printre prioritățile din agenda noii puteri. Marți, 25 iunie, deputații au votat pentru numirea lui Alexandru Esaulenco în funcția de director al SIS pentru un termen de 5 ani, precum și a adjunctului acestuia, Artur Gumeniuc. A doua zi, președintele Igor Dodon a prezentat colectivului SIS noua conducere a instituției.

Experții vorbesc despre importanța faptului ca conducătorii SIS să aibă o viziune clară asupra reformării organelor de securitate națională și activității lor în noua funcție. Politicienii moldoveni au fost chemați să manifeste maturitate în chestiunile ce țin de securitatea națională, să asigure activitatea serviciilor speciale în cadrul legal și, spre deosebire de practica din ultimii ani, să nu admită disonanțe în acțiunile reprezentanților structurilor de forță.

Pentru că a pierdut încrederea

La una dintre ședințele parlamentului deputații PSRM și ai blocului ACUM au votat în primă lectură proiectul de lege privind revenirea Serviciului Informații și Securitatea în subordinea președintelui țării, fiind menținută regula privind controlul parlamentar. Autorii inițiativei fac trimitere la practica majorității țărilor europene. În prezent, SIS se supune direct parlamentului. Însă comunitatea experților consideră că serviciile speciale erau controlate de conducerea PDM în persoana lui Vladimir Plahotniuc.


Este unul dintre motivele care au stat la baza eliberării lui Vasile Botnari din funcția de director SIS – acesta a fost demis imediat după investirea noului guvern în frunte cu Maia Sandu. Ceva mai mult de un an el a condus serviciile speciale moldovenești și era considerat protejatul Partidului Democrat. Anterior a condus MoldovaGaz. În perioada anilor 2010 - 2013 a fost deputat pe listele PDM, iar în perioada mai 2013 – iulie 2015 – ministru al transportului și infrastructurii drumurilor.

Pachetul de dezoligarhizare, propus de blocul CUM, includea eliberarea din funcții a unui șir de conducători ai instituțiilor care formează structurile de forță, inclusiv a directorului SIS. Vasile Botnari a fost eliberat din funcție cu voturile PSRM și ACUM ”pentru că a pierdut încrederea”. Însă și-a mai păstrat fotoliul timp de o săptămînă și a anunțat că demisionează împreună cu guvernul Filip.

”Fără acces”

Totuși, pe Olimpul politic sau în comunitatea experților, nimeni nu a contestat legitimitatea demiterii directorului SIS, deoarece legea permite ca el să fie eliberat din funcție pentru pierderea încrederii deputaților. De la tribuna parlamentului, deputatul ACUM, Serghei Litvinenco, a declarat : „Există suficiente temeiuri, voi aminti doar unele episoade din biografia acestui personaj”. El a amintit că Botnari a sancționat expulzarea celor șapte angajați ai liceului moldo-turc Orizont și a declarat că-i suspectează de activitate ilegală. Însă nici azi nu au fost aduse careva probe – nici în Moldova, nici peste hotarele ei, de aceea CEDO a considerat că țara se face vinovată de încălcarea drepturilor cetățenilor turci și a obligat-o să achite acestora compensații semnificative.

Asta deoarece în căutarea celor care se fac vinovați de această situație toate drumurile duc spre SIS, deoarece nimeni nu mai are acces la datele serviciilor speciale privind expulzarea din țară a cetățenilor, nici măcar MAI sau Biroul pentru migrație și azil. ”Doar SIS poate cere ca persoana să fie declarată non-grata pe teritoriul țării. Noi trebuie să avem încredere în SIS, opinia căruia a stat la baza efectuării acestei proceduri”, explica ex-ministrul Alexandru Jizdan incompetența MAI în chestiunea dată.

Deputații au presupus că pentru expulzarea angajaților liceului Orizont, serviciile speciale au obținut un ”bonus”. A doua zi după efectuarea operațiunii de expulzare a profesorilor, la 7 septembrie 2018 deputatul Sergiu Sîrbu a înregistrat un proiect de lege care prevedea pentru angajații SIS premii lunare pentru eficiență în asigurarea securității statului în mărime de pînă la 1,6 salarii medii pe economie – pînă la 9 mii lei plus la salariu. Procedura și criteriile de acordare a premiilor se stabilesc prin actele normative ale SIS.

Vasile Bolea, deputat PSRM, și-a exprimat nedumerirea pentru faptul că unele alocații erau acordate și angajaților civili de la SIS, care nu asigură securitatea statului. Un alt proiect de lege avea scopul de a spori sprijinul social pentru angajații instituției: acordarea unor bilete de tratament gratuite sau a compensațiilor pentru procurarea acestora, rambursarea banilor achitați pentru chiria locuinței în mărimea unui salariu lunar.

În același timp, în adresa conducerii SIS au fost înaintate mai multe pretenții privind cheltuirea netransparentă a banilor publici. Numai în anul 2018 instituția a primit din fondul de rezervă a guvernului 12,1 mln. lei, destinația cărora este considerată confidențială. În comentariul pe marginea distribuirii incorecte a banilor din fondul de rezervă, analistul Expert-Grup, Dumitru Budeanski, menționează că aceștia, ca regulă, aveau menirea să corecteze greșelile sau erau folosiți la organizarea evenimentelor de promovare a liderilor politici și a intereselor acestora.

De la simplu ofițer la șef SIS

Din start, experții erau siguri că fotoliul șefului serviciilor speciale nu va sta gol mult timp. Selectarea candidatului potrivit pentru conducerea SIS era printre prioritățile noii puteri. Se știe că blocul ACUM s-a înțeles cu socialiștii că PSRM poate numi la SIS propriul candidat, cu condiția respectării principiilor procedurii democratice.

Pe acest fundal, multă lume a fost surprinsă de faptul că directorul companiei Starnet, Alexandru Machedon, și-a înaintat propria candidatură la funcția de șef imterimar al SIS. Antreprenorul a lăsat să se înțeleagă că a discutat această variantă cu deputații ACUM, dar mai urmează să discute cu președintele țării. ”La SIS, avem nevoie de oameni deștepți. Acolo este acumulată toată informația privind schemele lui Plahotniuc și PDM. Deocamdată, nimeni nu are curaj să se apuce de aceasta. Iată de ce eu doresc să conduc SIS și să mă ocup de aceste lucruri”, a declarat Machedon. Așa sau altfel, comisia parlamentară de profil nu a mai discutat această candidatură.

După demiterea lui Botnari, funcțiile directorului SIS le-a executat directorul adjunct Alexandru Esaulenco, de 42 ani. Anume candidatura lui a fost propusă marți, 25 iunie, de comisia parlamentară pentru securitate națională la funcția de conducere, și aprobată prin votul a 59 de deputați. Reprezentanții PDM nu au susținut-o, deși ulterior deputatul Sergiu Sîrbu a recunoscut că noul șef de la SIS este un bun profesionist și merită această funcție. Potrivit lui, chiar dacă era de acord cu candidatura lui Esaulenco, fracțiunea e decis să se abțină de la vot.

Deputații s-au interesat dacă există vre-o legătură între el și PD, reieșind din faptul că în funcția de director adjunct al SIS, Esaulenco a fost numit în perioada guvernării PDM. ”Dacă vor fi găsite legături între mine și PDM, eu voi demisiona”, a răspuns acesta. La întrebarea despre rolul SIS în uzurparea puterii de către PD, el a răspuns că ”au avut loc acțiuni care urmează a fi investigate”.

Esaulenco a promis să depună tot efortul pentru ca serviciile speciale să nu fie folosite în interese personale și în investigarea unor posibile încălcări în activitatea SIS. De la tribuna parlamentului el a declarat că nu va admite urmărirea ilegală a cetățenilor Moldovei. În același timp, a amintit despre prezența ilegală a unor forțe străine pe teritoriul nostru și a menționat că aceasta este o amenințare în adresa suveranității țării.

Alexandr uEsaulenco a absolvit facultatea de drept a Universității libere internaționale din Moldova (ULIM), își face serviciul în organele securității de stat din anul 1999. De la ofițer simplu a ajuns adjunct al șefului Direcției pentru combaterea spionajului. O perioadă scurtă, între anii 2017 și 2018 a fost consilier al rectorului ULIM privind colaborarea internațională și cercetări științifice

În funcția de director adjunct al SIS a fost propus în noiembrie 2018 de către Vasile Botnari. Fusese promovat după ce Ruslan Munteanu a demisionat pe fondalul operațiunii speciale privind cei șapte cetățeni turci - angajați ai liceului Orizont, expulzați din Moldova. Mass-media a legat plecarea lui Munteanu de faptul că acesta era nemulțumit de acțiunile serviciilor speciale.

După ce candidatura sa a fost votată în parlament, Esaulenco a depus jurămîntul și a preluat funcția de director SIS. Imediat, postul său vacant de director adjunct l-a oferit lui Artur Gumeniuc, candidatura căruia a fost susținută de 55 deputați. Acesta este consilierul președintelui RM în probleme de apărare și securitate națională, secretar al Consiliului suprem de securitate a Moldovei. Sursele Noi.md, apropiate de Aparatul președintelui, menționează că Gumeniuc din start figura printre principalii pretendenți la înalta funcție. În martie 2017, el venit la președinție din SIS, unde ani în șir a ocupat funcții de conducere.

Miercuri, 26 iunie, președintele Igor Dodon a prezentat noua conducere colectivului SIS. Șeful statului a menționat necesitatea de a scoate structurile de forță, inclusiv SIS, de sub influența politicului. Potrivit lui, acestea trebuie să acționeze în exclusivitate în interesele naționale ale RM, iar conducătorii trebuie să fie numiți doar reieșind din criteriile profesionalismului și a patriotismului.

Conform modelului european

Chiar dacă de această dată s-a votat conform vechilor reguli, schimbarea subordonării serviciilor speciale implică și o nouă procedură de numire a șefului instituției. Candidatura pentru funcția de director SIS din nou va fi propusă de șeful statului. Pentru aceasta, din cele spuse anterior de premierul Maia Sandu, va fi anunțat un concurs deschis, la care se vor putea înregistra candidații care corespund anumitor criterii, inclusiv cel de apolitism și cel de profesionalism.

În opinia deputatului Serghei Litvinenco, modificările procedurii de numire a șefului SIS nu vor afecta statutul autonom al departamentului în cauză și nu vor duce la limitarea principiului controlului parlamentar. ”Indiferent de candidatura propusă de șeful statului, fără acceptul parlamentului nimeni nu poate fi numit sau eliberat de la conducerea SIS. Nu este vorba despre subordonarea deplină a SIS președintelui. Ca în majoritatea țărilor UE, acest serviciu va fi controlat de parlament. Această modalitate de numire a șefului securității de stat există în majoritatea țărilor UE, inclusiv în România”, a scris Litvinenco pe o rețea socială.

Experții intervievați de Noi.md subliniază, că noii conducători ai SIS trebuie să fie foarte atenți față de acțiunile și declarațiile lor, pentru ca societatea să nu-și facă impresia că managementul instituției a fost numit pe criterii politice, cum se făcea anterior. Este important ca conducătorii SIS să prezinte viziuni clare asupra reformării organelor de securitate națională și activitatea pe care o vor desfășura în noile funcții.

Experții menționează lipsa unor reguli clare în procedura de numire a șefului SIS: ”Nu-i clar cum își poate exercita președintele dreptul de a înainta candidatura șefului SIS, dacă aceasta va fi selectată în urma unui concurs deschis conform unor criterii obiective”. Potrivit lor, nici activismul Maiei Sandu în această chestiune nu arată prea delicat, ea și-a propus miniștrii fără vre-un concurs, iar înlocuitorul ministrului justiției, Stanislav Pavlovschi, a fost găsit chiar în ziua demisiei acestuia. Experții cred că legea trebuie să stipuleze clar garanțiile de realizare a dreptului președintelui de a înainta candidatura șefului SIS.

Practica demonstrează că modificări în organele de conducere ale SIS au loc regulat și directorii, ca regulă, își părăsesc postul mult înainte de expirarea mandatului de 5 ani. În caz că fotoliul de director al SIS va deveni vacant din nou, Igor Dodon, un politican experimentat care a și demonstrat-o în timpul lichidării ”puciului PDM”, va putea lua decizia corectă reieșind din importanța majoră a acestei funcții – este vorba despre administrarea unei structuri-cheie în stat.

Astăzi, SIS are atribuții exclusive în multe domenii, inclusiv el este unica autoritate abilitată să intercepteze convorbirile telefonice și traficul internet. Anume de interceptarea ilegală și urmărirea electronică țin numeroasele scandaluri din ultimii ani. Politicienii moldoveni trebuie să manifeste maturitate în problemele ce țin de securitatea națională, să asigure activitatea serviciilor speciale în cadrul legal și, spre deosebire de practica obișnuită în anii precedenți, să nu divizeze societatea și să nu admită disonanțe în acțiunile reprezentanților structurilor de forță.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?