X 

Procesiunea «curcubeică» sprijinită de partidul aflat la guvernare, sau La ce le servește autorităților zarva în jurul LGBT?

23 iun. 2022,, 10:00 (reactualizat 23 iun. 2022,, 19:34)   Analitică
9168 0

Duminica trecută în centrul Chișinăului s-a desfășurat procesiunea LGBT, la care au participat deputați din partea partidului aflat la guvernare, precum și reprezentanții misiunilor diplomatice și ai unor structuri internaționale.

În capitală, Moldova Pride a fost organizat pentru a 21-a oară, și în premieră – cu sprijinul deplin al autorităților centrale, care nu numai că au creat toate condițiile pentru desfășurarea și paza evenimentului, dar și-au delegat și reprezentanții pentru participare la procesiunea «curcubeică» a adepților formelor netradiționale de iubire.

Mulți au observat, că procesiunea LGBT s-a desfășurat în condițiile unor măsuri de securitate fără precedent, asigurate de structurile MAI. Numărul polițiștilor mai să-l depășească pe cel al manifestanților înșiși.

Reprezentanții bisericii, dar și opoziția și autoritățile capitalei au fost împotriva desfășurării procesiunii, care a paralizat întregul oraș. Comentatorii au menționat, că pe fondalul participării active la procesiunea LGBT, autoritățile au lăsat fără atenție Ziua lucrătorilor medicali și a farmaciștilor, marcată tot la 19 iunie. În același timp, există opinia că zarva în jurul LGBT i-a permis guvernării să sustragă odată în plus atenția societății de la creșterea fără precedent a prețurilor pentru gaze și de la alți factori negativi.

Cireașa de pe tort


Între 13 și 19 iunie la Chișinău s-a desfășurat festivalul LGBT «Moldova Pride» (conform Wikipedia, abrevierea LGBT a apărut în limba engleză cu referire la persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale). Printre altele, pe 18 iunie în curtea Casei scriitorilor s-a desfășurat Pride-park, caracterizat de organizatori ca ”eveniment liber de homofobie, bifobie, transfobie și orice prejudecăți”. Acesta a inclus o expoziție de fotografii, un master-clas despre storytelling, prestația unor colective muzicale.

Punctul culminant al festivalului, un fel de «cireașă pe tort», a fost marșul solidarității, care presupune o procesiune cu bannere și steaguri multicolore prin centrul Chișinăului, pornită din intersecția străzilor București și Ismail. Coloana a mers pe str. București, a cotit pe str. Lazo și s-a îndreptat spre scuarul Consiliului Europei de la intersecția străzilor Mateevici și Kogălniceanu. Participanții la procesiune fluierau, băteau în tamburine și tobe.

Din cauza restricțiilor pandemice, în capitală ultima întrunire a reprezentanților LGBT și marșul lor a avut loc în a. 2019 г. «După două ediții online, așteptăm cu nerăbdare să ne revedem prietenii, adepții și partenerii!» - au declarat organizatorii în ajunul evenimentului.

Conform așteptărilor acestora, cca 400 de persoane urmau să participe la procesiune. După eveniment, ei au declarat un număr-record de participanți – cca 500, printre care, în fond, tineri și chiar copii. Cum i-au numărat – nu se știe. Poliția invocă date mai modeste: la MAI se vorbește despre 150-200 de participanți, securitatea cărora a fost asigurată de sute de polițiști. Numărul participanților, care se identifică cu LGBT, istoria îl trece sub tăcere, dar reieșind din comentariile de pe rețelele sociale și alți factori (spre exemplu, prezența unor cupluri tradiționale și a familiilor cu copii), numărul «prietenilor, adepților și partenerilor » mai că prevala. Jurnaliștii au menționat numărul mare al oaspeților de peste hotare și engleza, care răsuna peste tot.

Organizatorii marșului LGBT subliniază, că la el au participat șase deputați PAS: Dumitru Alaiba, Eugen Sinchevici, Vitalie Gavruc, Marcela Nistor, Galina Sajin și Eugenia Cojocari. Potrivit lor, astfel a fost atins «încă un record».

Pe rețelele sociale, unii parlamentari și-au anunțat intenția din ajun. Dumitru Alaiba, de exemplu, i-a chemat pe toți să ”apere unitatea”: «Noi avem o țară mică, suntem puțini. Hai să nu fim așa de divizați. Cu toții avem drepturi egale de a merge pe străzi, de a organiza demonstrații pașnic și liber », - a scris Alaiba.

De altfel, nu toți membrii PAS împărtășesc pozițiile deputaților care au participat la marșul LGBT. Despre aceea că în interiorul PAS există alte opinii au amintit organizatorii Moldova Pride, care i-au conferit deputatului Ion Groza premiul «Pentru încercarea de a ședea pe două scaune ». Din spusele lor, acesta «a uitat că este deputat din partea unui partid democratic, care împărtășește valorile » și nu a susținut două rezoluții ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind apărarea drepturilor LGBT.

Printre manifestanți au fost observați și reprezentanți ai ambasadelor și structurilor internaționale, ceea ce nu e de mirare – diplomații europeni și cei americani au participat și anterior la «Moldova Pride». Ei țineau ori steaguri în culorile curcubeului, ori eșarfe în aceleași culori. Iar acum o lună, pe 17 mai, în contextul marcării Zilei internaționale de combatere a homofobiei, bifobiei și transfobiei, pe unul dintre balcoanele noului staff al reprezentanței UE la Chișinău a fost agățat un steag curcubeic, care simboliza sprijinul comunității LGBT.

Incidente grave nu au fost înregistrate la 19 iunie, însă unii trecători i-au huiduit pe participanții la marș, și au spus că acest eveniment este o rușine. În același timp, calea preoților și a enoriașilor, care au încercat să organizeze în paralel un drum al crucii, a fost închisă de poliție, care a încercat să-i tempereze pe creștinii ortodocși, ce duceau icoane și cruci și scandau «Rușine!» , «Îl apărați pe Satan!». Adversarii comunității LGBT în număr de cca 200, inclusiv un grup de preoți, s-au adunat în centrul Chișinăului, la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare. Oamenii au adus cu ei bannere cu inscripția: «Fără promovarea homosexualității».

Organizatorii cred că grație sprijinului acordat de autoritățile centrale și a apărării din partea poliției, marșul LGBT a fost reușit. În același timp, ei se arată nemulțumiți de comportamentul unor oameni ai legii. În declarația asociației GenderDoc-M, care reprezintă interesele comunității LGBT din Moldova, se menționează că «unii reprezentanți ai poliției, care se aflau pe traseul procesiunii, și-au permis comentarii degradante în adresa participanților ». Este exprimată «indignare și tristețe profundă pentru faptul, că unii angajați ai poliției au în continuare o atitudine neadecvată față de participanții la marș ».

Mitropolia, primăria și opoziția se împotrivesc

Biserica ortodoxă s-a pronunțat împotriva desfășurării marșului comunității LGBT. În mesajul mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove se spune, că acesta este sprijinit ferm de peste 30 de ONG și organizații obștești. «Nu există motive nici juridice, nici morale, nici raționale care să ducă la mobilizarea și sprijinirea,din partea autorităților noastre publice, a acestui manifest absurd. Noi îndemnăm autoritățile orașului să curme prin toate mijloacele încurajarea faptelor netradiționale și a păcatelor strigătoare la cer, care tot mai mult invadează meleagul nostru», - susține mesajul.

În el este amintit faptul că în anii din urmă mitropolia Moldovei a tot insistat pe neadmiterea unor asemenea marșuri, și a îndemnat autoritățile, dar și pe membrii, adepții și propagandiștii comunității LGBT, să «renunțe la acest proiect, care este o ofensă nu doar a cultelor religioase, ci și a întregii societăți». Mitropolia subliniază, că «parada ofensează și încalcă public valorile majorității societății noastre», și în acest context declară că e necesar «să înceteze acest dezastru devastator, ce spurcă moral societatea noastră ortodoxă, care apără valorile familiei »

Biserica amintește, că în conformitate cu art.8 din Legea privind întrunirile, autoritățile au dreptul să nu admită această acțiune, ce «atentează direct la moralitatea publică și încalcă flagrant libertățile celorlalți». În același timp, se spune în mesaj, art.48 al Constituției RM stipulează concret, că «familia se bazează pe căsătoria benevolă a unui bărbat și a unei femei, pe egalitatea lor și pe dreptul și responsabilitatea părinților de a asigura creșterea, educarea și formarea copiilor ».

La Chișinău, evenimentul comunității LGBT a avut loc în pofida poziției primăriei, care a fost împotriva procesiunii ”curcubeice” în centrul capitalei. Ion Ceban, edilul capitalei, a declarat că «cei care doresc paradele homosexualilor – să le organizeze la ei acasă ». «Poate să mă critice PAS, care îi apără, dar este poziția mea, poziția colegilor mei, poziția multor cetățeni care nu doresc asta», - a adăugat Ceban.

El le-a recomandat reprezentanților LGBT să organizeze acțiunea «în guvern, parlament, președinție ». Din spusele primarului general, pentru 19 iunie au fost planificate alte evenimente pe traseul marșului. În plus, pe acest sector urmau să fie redirecționate mai bine de 85 de unități ale transportului public. Subliniind imposibilitatea desfășurării procesiunii, el a rugat organele de drept să atragă atenție acestui fapt.

În ziua marșului LGBT, Ceban a declarat că în pofida stipulărilor Legii privind întrunirile, guvernul a creat toate condițiile pentru această procesiune. Din spusele sale, multe străzi centrale au fost blocate, în toate sectoarele pe multe artere principale de transport a fost oprită circulația transportului public. El a subliniat, că pe șantiere au fost stopate lucrările.

Primarul general a declarat că nu crede că poziția sa este discriminatorie în raport cu LGBT: «Am spus-o și mai repet: nimeni nu încalcă drepturile homosexualilor, să facă ce vor la ei acasă, dar să nu organizeze demonstrații publice». Ion Ceban a îndemnat autoritățile «să se îngrijească de problemele reale ale oamenilor» și a menționat că discriminați ar fi copiii, care în unele localități încă mai merg iarna la veceul din curte, pensionarii și multe alte categorii de persoane, care nu se isprăvesc cu creșterea constantă a prețurilor, familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale, lipsite de condiții minime de viață .

Ceban însuși, în ziua marșului LGBT, a participat la cursa de ciclism «Velo Road Chișinău», organizată de primăria capitalei în scopul promovării modului sănătos de viață și a ciclismului. Primarul general a relatat că împreună cu tineretul a parcurs, pe biciclete și trotinete, străzuile orașului de la primărie spre centrul municipal pentru tineret de la Ciocana.

Și-au sonorizat poziția și reprezentanții opoziției parlamentare. Deputații PCRM și cei ai partidului «Șor» au organizat în parlament un flash mob împotriva marșului LGBT. Ei au agățat de clădirea parlamentului bannere cu inscripția: «Nu dictaturii homosexuale!», «Moldova împotriva festivalului Pride», «Nu discriminării valorilor tradiționale ».

Ex-președintele Igor Dodon, președinte de onoare al PSRM, a criticat-o pe șefa statului Maia Sandu și pe guvernanții din PAS pentru promovarea valorilor netradiționale în țară și politica demografică eșuată. «În loc să promoveze institutul familiei, să lanseze programe naționale în sprijinul familiilor, PAS și președinta susțin parada LGBT, străină valorilor noastre creștine, și inoculează tinerilor idei eronate și perverse, îndreptate contra familiei, natalității și a demografiei », - a subliniat ex-președintele țării.

Măsuri de securitate fără precedent

Mulți comentatori atrag atenție faptului că marșul comunității LGBT s-a desfășurat în condițiile unor măsuri de securitate fără precedent, asigurate de diverse structuri ale MAI. Numărul polițiștilor mai să-l depășească pe cel al manifestanților înșiși. Deja de la ora 10 dimineața a fost stopată circulația transportului în centru capitalei, iar pe străzile paralele cu str.București poliția a restricționat parțial și circulația pietonilor. La intersecția străzilor 31 august și Bănulescu-Bodoni cca 300 de polițiști au format un lanț viu, pe care au încercat să-l rupă creștinii ortodocși, ce voiau să taie drumul coloanei participanților la «marșul solidarității».

Procesiunea era însoțită de numeroși carabinieri în căști, cu scuturi din plastic și echipament special. În preajma fostului stadion republican stăteau mai multe mașini blindate, gata să-i ajute pe însoțitorii coloanei. Mulți utilizatori ai rețelelor sociale au atras atenție carabinierilor care nu mai puteau de căldură, fiind nevoiți să ducă echipamente de zeci de kilograme, inclusiv «pledurile» care înlocuiesc păturile ignifuge.

Alina Zbancă, fostă angajată MAI, a criticat guvernul și conducerea ministerului după ce în rețea au apărut aceste imagini. «Presupunem, că MAI dispunea de informații operative cum că niște persoane intenționează să organizeze «incendii», «explozii» sau alte acțiuni ce pot provoca incendii, și a decis să echipeze carabinierii cu cele necesare. Dar trebuie să fii foarte indiferent față de imaginea sistemului, ca să admiți ca acești angajați să arate astfel în public. Societatea asociază imaginea instituției de forță cu pătura multicoloră, agățată pe spate», - a scris Zbancă.

Luni, primarul general a făcut o declarație și a adresat șefei MAI critici privind marșul care a paralizat tot orașul . El a subliniat că munca poliției a fost organizată incorect. «Tot transportul a fost închis la Botanica, Buiucani și în Centru. Nimeni n-a putut ajunge nicăieri», - a scris Ceban. Și a adăugat, că «în oraș au fost stopate toate lucrările, blocat transportul, iar homosexualii în frunte cu deputații erau păziți de batalioane de polițiști ».

Din spusele lui, «guvernul și deputații PAS au organizat parada gay-lor și s-au înconjurat cu mii de polițiști, nevoiți să-i apere pe banii poporului ». «Cred că ministra de interne trebuie să demisioneze pentru batjocorirea poliției. O așa mobilizare a polițiștilor n-a mai existat la un alt eveniment, chiar și în timpul crizei refugiaților sau la venirea unor persoane oficiale. Propun ca mobilizarea poliției în această zi să fie achitată din banii deputaților PAS , căci în majoritate aceștia i-au păzit pe ei în timpul paradei », - a menționat Ceban.

Edilul menționează, că în Chișinău transportul public trebuia să circule pe str. București, dat fiind că în Piața marii Adunări Naționale urmau să se desfășoare mai multe evenimente, care au fost coordonate cu reprezentanții MAI. «Guvernul PAS știa că parada LGBT pe str. București s-a desfășurat cu încălcarea legii, dar homosexualii au fost păziți ca ochii din cap, pentru ei a fost asigurat un coridor sigur, deși pentru manifestația în cauză nu au fost eliberate careva acte permisive», - se spune în adresarea primarului.

Mulți comentatori au observat că pe fondalul participării active la evenimentele comunității LGBT autoritățile au lăsat fără atenție Ziua lucrătorului medical și a farmacistului, marcată tot pe 19 iunie. Boris Gîlcă, șeful departamentului sănătate al capitalei, în mesajul postat pe o rețea socială a «mulțumit» guvernului și a declarat că întreaga comunitate medicală «apreciază» acest gest.

«Noi, în comunitatea medicală, «apreciem» și vom ține minte, că guvernul PAS a organizat parada LGBT de sărbătoarea noastră profesională – Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Regretăm asta, chiar dacă nu o recunoaștem public și nu ne place acest lucru. Noi vom ține minte, că ministra Ala Nemerenco nu s-a implicat, pentru a face ca sărbătoarea noastră profesională să devină cu adevărat memorabilă. Comunitatea medicală a fost și este în continuare fidelă valorilor europene și integrării Moldovei în UE. Dar cu valori într-adevăr importante pentru societate », - a menționat Gîlcă.

Ex-premierul Ion Chicu crede că reacția la festivalul și marșul minorităților sexuale ajută autoritățile, deoarece « ajută grupării ajunse la putere să distragă și mai mult oamenii de la catastrofa vremurilor bune». «Guvernul încă odată a reușit să distragă societatea de la scumpirea fără precedent a gazelor. Decizie luată de noua componență ANRE , aleasă recent de PAS - ul Maiei Sandu. De această dată au folosit ceea ce le place cel mai mult – zarva în jurul LGBT», - a scris Chicu pe pagina sa socială.

Sprijinirea comunității LGBT de către autorități este și o expresie a aspirațiilor euro-integraționiste. Eradicarea sărăciei, reforma justiției, stoparea corupției – chestiuni dificile, de lungă durată , care cer eforturi colosale. Iar marșul gay-lor și lesbienelor pe străzile capitalei este spectaculos, și demonstrează clar disponibilitatea noastră de a deveni parte a «familiei europene».

Ion Munteanu

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?