X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cine și cu ce scop dirijează combinațiile alianței neformale Candu-Sandu-Șor?

5 mar. 2020,, 17:31   Politică
6115 8

În comentariul său, politologul Bogdan Țîrdea, deputat în parlamentul Moldovei, a răspuns la întrebarea actuală cine a stat în spatele protestului combatanților din centrul Chișinăului, cine și cu ce scop dirijează combinațiile alianței neformale Candu-Sandu-Șor.

El a menționat, că de mai multe săptămîni, sistemul politic din Moldova este scuturat de frisoane: ba sciziunea PDM, ba protestele și mitingurile Partidului Șor, ba greva transportatorilor de pasageri privați, ba acțiunea de protest a participanților la războiul de pe Nistru, iar legătura între aceste evenimente este una directă.

Un Joc geopolitic mare

Evenimentele din Moldova au două motive: geopolitica, adică îndepărtarea PSRM și a lui Dodon de la putere, și interesele de afaceri ale oligarhilor care vor să păstreze aeroportul.

La 24 februarie ziarul american U. S. News & World Report (SUA) a publicat articolul Will Moldova be Trump’s Ukraine? L-au scris ”experții” Cristina Petru și Olga Kousi.


Autorii cer reabilitarea lui Plahotniuc de către Washington și revenirea lui în Moldova pentru ”a face ordine”, continuarea cursului de fuziune cu NATO, euro-integrare și luptă cu Rusia. ”Dacă azi Statele Unite ar începe să acționeze și ar întoarce în procesul politic toate persoanele interesate, Moldova va putea evita soarta Ucrainei. În caz contrar, țara noastră se va confrunta cu un conflict intern foarte grav”, cred autorii articolului.

Oligarhul este prezentat ca un erou, în privința căruia administrația Trump este obligată să scoată restricțiile și să-l întoarcă în viața politică a Moldovei. Și dacă SUA nu o vor face, țara nu va putea evita soarta Ucrainei.

La 1 martie, la postul TV Prime, care aparține lui V.Plahotniuc, jurnalistul P.Bogatu a exprimat opinia că UE și SUA au început în Moldova operațiunea de înlăturare a președintelui I.Dodon de la putere. Chipurile, el trage țara spre Rusia și de aceea trebuie înlăturat cu price preț.

Desigur, învinuirile de atitudine inumană față de veteranii războiului din Transnistria trezesc nedumerire. Adică, pînă acum totul a fost bine, dar cum a venit guvernul Chicu – totul a devenit rău.

Un plan provocator

Întreaga informație de care dispunem vorbește despre faptul că în unele cercuri occidentale a apărut un nou ”plan pentru Moldova” – cu orice preț să fie provocate alegeri parlamentare anticipate. De dorit înainte de luna aprilie, adică înainte de a primi de la FR creditul de 200 mln. USD pentru reparația drumurilor și infrastructură. În SUA, cineva vede în guvernul Chicu un guvern pro-rus, de care trebuie să se debaraseze cu orice preț.

Într-adevăr, guvernul Moldovei participă la comisiile UEEA, la ședințele adunării parlamentare a țărilor CSI, face pași spre aderare la Banca Eurasiatică. Au sporit exporturile FR și schimbul cultural cu FR. Asta nu poate să nu irite.

În schimbul azilului politic, oligarhul fugar V.Plahotniuc le-a promis patronilor de peste ocean să distrugă PDM și să atragă majoritatea deputaților în proiectul său PRO-Moldova. Iată de ce la 19 februarie s-a divizat fracțiunea PDM – din partid au ieșit șase deputați. La 20 februarie au început protestele, iar la 28 februarie deputatul G.Brașovschi a părăsit PDM.

V.Voronin, ca și deputatul L. Carp, se bucură răutăcios că Plahotniuc poate scoate toți deputații din fracțiunea PDM. Pentru a-i face pe democrați să părăsească fracțiunea, ex-partenerul lui Plahotniuc, R.Usatîi, declară că și unii deputați PSRM ar fi gata să părăsească fracțiunea socialiștilor și să adere la oligarhul fugar.

Totul este logic. Dacă, să zicem, niște deputați PDM au dubii să părăsească fracțiunea sau ba, Usatîi îi stimulează: fugiți mai repede din PDM; nu există majoritate; I.Dodon nu controlează situația, chiar și socialiștii vor să fugă.

Apropo, se zvonește că deputații ieșiți au primit cîte €100 mii. Altora li se propune de cinci ori mai mult plus €5 mii/lună. Despre aceasta vorbește deja însuși P. Filip.

La finele lunii martie, PRO-Moldova și blocul ACUM preconizează să demită guvernul Chicu, ceea ce va provoca alegeri anticipate. Nu le ajung doar 10 voturi. I. Dodon, fără majoritate și guvern, își va slăbi pozițiile și Sandu poate deveni președinte. Iar protestele – un fondal de presiune asupra acelor democrați care încă nu s-au decis să treacă de partea oligarhului.

Plahotniuc, desigur, înțelege că la alegerile anticipate e puțin probabil ca grupul Candu să treacă în parlament. De ei este nevoie doar pentru a distruge majoritatea parlamentară. Acum înțelegeți de ce mulți lideri ai partidelor de dreapta și ai partidelor chipurile de stînga trîmbițează despre alegerile anticipate? Cică, doar așa vom salva țara de odiosul regim pro-rus.

De ce acești domni au poziții atît de comune? Întrebați-l pe dl Soros și pe un ambasador…

Nimic personal – doar aeroportul

Al doilea motiv al protestelor și al ”marelui joc” sînt interesele de afaceri ale oligarhiei. Autoritățile s-au apucat în serios de aeroport. Să le luăm pe rînd.

Vă amintiți cum în august V. Brînzan, ministrul Economiei în guvernul Sandu, a avut două întrevederi cu Rothschild? Prima – la 10 august. A doua – la 19 august, într-o ambasadă occidentală. A fost acolo prezentă și M.Sandu, lucru pe care l-a recunoscut ulterior, fiind presată de mass-media. Tot la 19 august N. Rothschild a declarat public că compania sa, NR Investments Limited, a devenit concesionarul aeroportului.
Adică, M.Sandu a acceptat transmiterea aeroportului către Rothschild – partenerul lui Șor, și totul pentru că ministrul V.Brînzan a lucrat în compania Goldman Sachs, care aparține lui Rothschild și a avut un stagiu Pricewaterhousecoopers, care deservește milionarul. Patriotic, nu-i așa?

Însă pentru public trebuie să creezi iluzia luptei cu Rothschild. Și M. Sandu a făcut-o. La 10 septembrie 2019, ministra Justiției O. Stamate, numită de Sandu, s-a adresat în instanță cu scopul, chipurile, de a întoarce aeroportul și a anula contractul cu Avia Invest, în spatele căruia stau Șor și Plahotniuc. Dar Stamate intenționat a scris petiția cu o grămadă de greșeli. În rezultat, instanța a returnat adresarea și a cerut corectarea greșelilor. Era la 14 ianuarie 2020. Adică, am pierdut patru luni. În acest răstimp, Rothschild a reușit să re-comercializeze, la 23 decembrie, concesiunea aeroportului oligarhului rus Goncearenco, care s-a dovedit a fi un partener de afaceri cu Plahotniuc și Șor.

Atenție! Cam pe la 20 – 22 decembrie Candu și Sîrbu au zburat în Israel și la fel s-au văzut cu Rothschild, lucru recunoscut de ei după ce mass-media a publicat niște imagini. Probabil, s-au văzut și cu Șor, pentru a conveni asupra următoarelor acțiuni în raport cu aeroportul și miliardul. Imediat după aceasta postul TV al lui Șor a obținut un studio în oficiul Publika TV.

Evenimentele din Moldova au două motive: geopolitica, adică înlăturarea PSRM și a lui I. Dodon de la putere, și interesele de afaceri ale oligarhilor în vederea păstrării aeroportului.

Răspunsul președintelui

La 21 ianuarie, I.Dodon a declarat că concesionara aeroportului, compania Avia Invest, are datorii investiționale în sumă de €66 mln. Anume această sumă compania trebuia să o investească în aeroport în acești ani, ceea ce este temei pentru rezilierea contractului de concesionare.

La 13 februarie, guvernul s-a adresat în instanță cu cererea de reziliere a contractului cu compania Avia Invest, în spatele căreia stă Șor și, probabil, Plahotniuc.

O nouă alianță în parlament?

La 19 februarie are loc scindarea PDM - șase deputați ai lui Plahotniuc în frunte cu Candu părăsesc fracțiunea PD și recunosc că ei au discutat aceasta cu oligarhul. Una au uitat să spună – că încă în decembrie ei au discutat asta cu Șor. Probabil, Șor este unul din sponsorii acestor domni, iar Plahotniuc – coordonatorul.

La 20 februarie, Partidul Șor a adunat mitinguri în fața oficiilor PSRM din Chișinău, Bălți și alte orașe ale țării. În aceeași zi, fracțiunea Șor și grupul Candu au votat împreună toate proiectele blocului ACUM. Tot ei au cerut demisia ministrului de externe A.Ciocoi. La 21 februarie, blocul ACUM a blocat tribuna parlamentului și a sabotat raportul prim-ministrului și adoptarea a 40 de proiecte de lege. La 25 februarie, Partidul Șor a cerut demisia ministrului Justiției F.Nagacevschi, care a inițiat cererea în instanță privind returnarea aeroportului.

Vedeți o legătură între acțiunile lui Candu, Sandu și Șor? Vă amintesc, că V. Brînzan, ministrul Economiei în guvernul Sandu, a avut un stagiu în compania care-l deservește pe Rothschild – Pricewaterhousecoopers. În aceeași companie a activat și A.Candu. Apropo, tot aici a activat și D.Drăguțanu, care a condus BNM în timp ce era furat miliardul.

În perioada lui Plahotniuc, delegația lui Rothschild ne-a vizitat țara pentru… „monitorizarea sistemului bancar”. М. Sandu și V. Brînzan s-au întîlnit cu Rothschild în ziua în care acesta cumpăra aeroportul – 19 august. A. Candu și S. Sîrbu au avut o întrevedere cu Rothschild la 20-22 decembrie.

Însă M. Sandu are și alte motive, mult mai serioase, pentru asemenea jocuri. Amintim că în lume Rothschilzii constituie un enorm clan financiar. Baronul Rothschild este partenerul și principalul ocrotitor al miliardarului G.Soros, grație lui Soros a obținut actuala putere nelimitată în sfera finanțelor și a instituțiilor sociale. Iar G.Soros este stăpînul M. Sandu. Între anii 2009–2010 ea a fost membră a senatului fondului ”Soros-Moldova”, iar ministra Justiției O. Stamate – director de departament la fondul ”Soros-Moldova”.

De fapt, în parlament Candu, Sandu și Șor s-au unit contra președintelui și a guvernului. Ei au sarcina să nu admită înapoierea aeroportului. De aceea folosesc tot ce se poate: învinuiri în adresa președintelui și a premierului Chicu – de corupție, de majorare a prețurilor, de trădare de patrie și mai știu eu ce acolo. De fapt, mitingurile, pichetele, protestele, briefingurile, urletele din parlament – este răspunsul pentru aeroport.

S-a încercat o lovitură de stat?

La 2 martie au început protestele ”veteranilor conflictului transnistrean”, s-a încercat pătrunderea cu forța în clădirea guvernului, au răsunat chemări la demiterea guvernului, arestarea lui Dodon, s-a cerut izbăvirea de odiosul regim pro-rus.

Newsmaker.md scria că combatanții au atacat un jurnalist pentru că acesta a vorbit în limba rusă. Ei au mai spart geamurile și ușa de intrare în clădirea guvernului. Există fotografii în care protestatarilor li se toarnă din belșug alcool. Au răsunat lozinci antirusești și xenofobe. Totul aproape ca la 7 aprilie 2009. La început – un protest, apoi – pogromuri, apoi alegeri anticipate și 10 ani de nelegiuiri ale oligarhilor

Să vedem cine a participat la așa-numitul protest.

1) Protestează unioniștii Chirtoacă, Munteanu, Bilețchi, Costiuc – oamenii lui Plahotniuc. Trei reprezintă blocul Unirea, Costiuc – partidul Democraţia Acasă, controlat tot de Plahotniuc, noi scriem despre aceasta de 10 ani.

2) La protest este prezent I. Cașu, reprezentantul formațiunii ”Partidul Nostru”. Canalul Telegram ”Хроники захваченного государства” (”Cronicile statului capturat”) susține că V. Sinigur – unul dintre liderii protestului, care a spart ușa de sticlă de la intrarea în clădirea guvernului, este omul lui R. Usatîi.

3) Apelul principal a fost lansat de finul lui Plahotniuc A. Candu care se vede că a fost organizatorul din umbră al protestului: ”Dodon trebuie să ceară Rusiei să-și scoată trupele!”

4) Protestatarii au primit pachete cu pîine, salam, hrană. Exact ca la protestele din iunie ale lui Plahotniuc și Șor. Mai mult, mulți au fost aduși cu autocarele. Întrebare: de unde au bani?

5) Și lozincile erau cunoscute: ”Jos Dodon!”, ”Jos Risia!”, Nu cedăm!, ”Rusia, pleacă din Moldova!”.

6) Protestele au fost glorificate de posturile lui Plahotniuc - Șor: Publika, TV Centrală, Canal 2.

7) Există temei să credem că o parte din protestatari erau veterani, apropiați altădată PDM-ului lui Plahotniuc. Ei și mai înainte protestau sub conducerea lui Plahotniuc. Conform datelor portalulu BreakingNews.md, deputatul grupului Candu, G. Repesciuc, a achitat două autocare pentru a aduce 75 de veterani din Căușeni și Ștefan Vodă. De tot, din aceste două raioane au fost aduși 250 de veterani. A fost fixată și aducerea veteranilor din raionul Anenii Noi. Există bănuieli că Șor a asigurat și aducerea unor cetățeni simpli din Orhei.

Ce avem drept rezultat?

Desigur, învinuirile de atitudine inumană față de veteranii războiului din Transnistria trezesc nedumerire. Adică, pînă acum totul a fost bine, dar cum a venit guvernul Chicu – totul a devenit rău? A declarat-o și generalul de poliție A.Gămurari, participant la conflictul transnistrean. El a fost de acord că există probleme, dar a amintit că unele au fost deja rezolvate, altele se rezolvă. Spre exemplu, reieșind din documentul publicat de premier, se propune majorarea indemnizației lunare pentru soții veteranilor de la 250 la 500 lei. În același timp, veteranilor le va fi conferit statutul de persoană asigurată și ei vor fi incluși în categoria persoanelor asigurate de stat. Documentul mai prevede protecția socială și a participanților la avaria de la Cernobîl…

De fapt, Candu, Șor și Sandu sînt marionetele oligarhiei transnaționale. Ei mereu au servit și vor servi lor, nu țării. Soros, clanul Rothschild, Frontera Resources – este doar creasta ghețarului. Aeroportul, miliardul furat, concesionarea a 40% din terenuri și a tuturor băncilor de către oligarhia financiară mondială – este doar începutul…

Bogdan Țîrdea, politolog

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?