X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cursa celor unsprezece candidați din Bălți. Partea 2

4 noi. 2021,, 10:00 (reactualizat 4 noi. 2021,, 18:01)   Analitică
7234 1

(Continuare. Începutul - la 03.11.2021)

În mai puțin de trei săptămîni, la 21 noiembrie, vor avea loc alegerile anticipate ale primarului capitalei de nord a Moldovei. Pentru acest fotoliu se bat 11 candidați. Vă familiarizăm în continuare cu biografiile lor.

Alexandr Nesterovschiicandidatul PSRM

40 de ani. Jurist. Președintele organizației PSRM din Bălți.

Între anii 2006-2009 a fost prim secretar al organizației comsomoliste Bălți, între anii 2007-2011 – consilier în Consiliul municipal Bălți din partea Partidului comuniștilor. Dar în noiembrie, 2011 a părăsit PCRM împreună cu alți 50 de membri ai organizației comsomoliste orășenești (“refuzul conducerii partidului de a merge la orice negocieri a condamnat țara la o criză politică profundă”) și a anunțat că sprijină proiectul politic al lui Igor Dodon.


A fost specialist la Centrul de cultură și tineret al municipiului Bălți, director al filialei Bălți a Fondului de binefacere “Soluția”. În a. 2014 a devenit deputat în parlament din partea Partidului socialiștilor. În a.2019 A. Nesterovschii din nou a acces în legislativ: el a învins în circumscripția uninominală nr.10 (Bălți) cu rezultatul 33,75%. Însă în anticipatele din 11 iulie nu a reușit să devină deputat: în lista blocului comuniștilor și socialiștilor Nesterovschii avea poziția 34, da BCS a luat doar 32 de mandate.

L-a criticat activ pe ex-primarul orașului Renato Usatîi, pe care-l acuza de faptul că “practic, a falimentat or. Bălți”. În aprilie, curent împreună cu colegii de partid chema Autoritatea națională pentru integritate și Procuratura generală să verifice de unde are Renato Usatîi bani pentru ”viața luxoasă”, din moment ce în declarațiile despre venituri arăta “surse de venit mizere”. La aceeași conferință de presă A. Nesterovschii și colegii l-au acuzat pe Usatîi de spălare de bani, eludarea obligațiilor și trădarea electoratului prin trecerea de la politica pro-rusă la cea pro-română.

De altfel, jurnaliștii RISE Moldova au găsit și ”păcate” ale lui A.Nesterovschii însuși. În una dintre investigații se menționa că, deși Nesterovschii a deținut două mandate de deputat, el îmbina statutul de parlamentar cu cel de director general Fama Glamosa S.R.L.– o companie turistică, în care deține 50%. Asta chiar dacă legislația în vigoare interzice îmbinarea funcției de ales al poporului cu alte funcții remunerate, cu excepția celor de predare și cercetare.

Ivan Tulburi – candidatul Partidului liberal

33 de ani. Juristul CER-Nord S.A. Liderul aripii de tineret a organizației teritoriale Bălți a PL

În principiu, este tot ce se cunoaște despre candidatul liberalilor. Portalul bălțean esp.md scrie că reprezentanții partidului liberal au numit printre calitățile sale faptul că “are un cerc larg de comunicare printre tineri, dar și printre alți locuitori ai orașului, și va putea deveni un conducător demn și promițător ”.

Ivan Tulburi a mai încercat să se angajeze la primăria Bălți. Ce-i drept, într-o funcție nu așa de înaltă. Conform datelor de pe site-ul primăriei municipiului Bălți, în iulie, curent el a participat la concursul pentru suplinirea funcției vacante de specialist principal în secția control al calității și volumelor de servicii publice prestate a Direcției gospodărie comunală, însă cu nota finală de 4,75 puncte nu a promovat concursul.

Fiodor Ghelici – candidatul Partidului oamenilor muncii

63 de ani. Pensionar

Expresiv și șocant, fostul instructor politic militar Fiodor Ghelici se auto-definește “diplomat, numit ambasador al organizației interguvernamentale internaționale sub egida ONU în Moldova”. Organizația pe care el ar reprezenta-o nu doar în RM, dar și în Ucraina, precum și în România, se numește “Organizație internațională pentru dezvoltarea educației” (IOED), și, reieșind din site-ul ei, este înregistrată și se află în India.

Probabil, Fiodor Ghelici nu mai știe nici el numărul partidelor din care a făcut parte. Iar partidele cu care a colaborat în diferiți ani împărtășeau viziuni politice diametral opuse. În a. 1998 el a candidat în parlament din partea Uniunii creștin-democrate din Moldova, în a.2001 – din partea Alianței juriștilor și economiștilor, în a. 2005 a încercat să acceadă în legislativ pe post de candidat independent, dar a acumulat doar 0,07%, în anii 2009-2010 a fost membru al PLDM, în a.2010 a mers în parlament din partea mișcării “Равноправие”. Cea mai recentă încercare de a deveni deputat – alegerile anticipate din 11 iulie, 2021, în care a candidat deja pe listele Partidului oamenilor muncii. Acum Ghelici țintește fotoliul primarului de Bălți.

Și ce dacă nu are careva tangențe cu or. Bălți (Ghelici s-a născut în s. Bălțata, Criuleni, în satul natal a condus o firmă de prelucrare a producției agricole, de import a automobilelor, apoi s-a mutat la Chișinău). Serghei Toma, președintele Partidului oamenilor muncii, crede că “Ghelici Fiodor Vasilievici este cel mai competent candidat la funcția de primar al capitalei nordice”, deoarece “experiența lui le va da bălțenilor șansa, ca la primăria Bălți să învingă dreptatea ”.

Evident, dacă alegătorii nu vor fi contrariați de ieșirile scandaloase din trecut ale potențialului edil: vibratorul dăruit prim-ministrului Vlad Filat de ziua nașterii, amenințările de a-și pune capăt zilelor în a.2013, în caz că va fi condamnat în ”dosarul fabricat la comanda lui Filat”, sau numeroasele schimbări ale orientării politice de la ”unionist” (în noiembrie,2015 el a declarat că cetățenii Moldovei au același drept de a se uni cu România, ca și nemții în cazul RDG și RFG) la ”statalist”. În schimb, la Bălți nu va fi loc pentru plictiseală.

Nicolai Chiriliciuccandidatul partidului “Patrioții Moldovei”

62 de ani. Antreprenor bălțean cu renume. Director general adjunct “Pielart”S.A.

Intenționa să candideze independent în aceste alegeri, dar au apărut probleme cu colectarea semnăturilor: Chiriliciuc susținea că s-a ciocnit cu intimidarea alegătorilor, utilizarea resurselor administrative, alte acțiuni care “știrbeau participarea mea în alegeri”. Totuși, el va candida pentru funcția de edil – din partea partidului ”Patrioții Moldovei”.

Nicolai Chiriliciuc activează în sfera afacerilor din anii 1990. A fost proprietarul unor benzinării în Bălți, directorul mai multor companii de construcție. În a.1995 din cont propriu a restaurat clopotnița Catedralei Sf. Nicolai din Bălți, pentru care a fost decorat cu cel mai înalt ordin bisericesc ”Sf. Kneaz Vladimir”. Între anii 1993 - 1997 a condus “Moldova Nord-bank”, fondat de el.

În a. 1995 a organizat Partidul forțelor progresiste, care a intrat în blocul electoral “Furnica” (în a.1998 a candidat în parlamentare pe listele acestui bloc). În a. 1999 a fost ales în consiliul județului Bălți (imediat după reforma teritorial-administrativă) pe listele Alianței Centriste. În martie, 2000 a fost ales președinte al consiliului județean. În această funcție, a lichidat datoriile salariale ale bugetarilor, a soluționat problema asigurării regiunii din nord cu energie electrică, împreună cu colegii români și ucraineni a inițiat crearea euroregiunii “Prutul superior”. Presa scrie, că punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca a fost deschis cu participarea nemijlocită a lui N.Chiriliciuc.

În a.2001 a candidat în parlament pe listele blocului “Единство”, apoi – la fotoliul primarului de Bălți din partea propriului Partid al forțelor progresiste. În a. 2004 construit și deschis la Bălți primul centru comercial mare “BUM”. A adus în oraș, și în genere în Moldova, rețelele ucrainene de supermarkete “Fourshette” și “Великая Кишеня” (acum “Green Hills”). În a. 2006 a plecat în Ucraina, unde a activat ca întreprinzător (directorul firmei “СВОК” din Simferopol). În a. 2010 a inițiat deschiderea consulatului României la Bălți, oferindu-i propria casă. Tot în a. 2010 a fost numit ministru al politicii industriale a Crimeii. În a. 2013 a revenit cu domiciliul la Bălți. Iar în a.2015 a participat pentru a doua oară în alegerile primarului de Bălți – din partea Partidului poporului, dar a acumulat doar 1,28%. Astfel, în actualele alegeri face a treia încercare de a deveni edilul orașului.

Marina Tauber – candidata partidului “Șor”

35 de ani. Deputată în parlament. Vicepreședintă a partidului “Șor”

Fostă tenismană profesionistă (de la 14 ani s-a antrenat în Germania). A lucrat antrenoare de tenis la complexul sportiv “Zimbru”. A fost vicepreședinta, iar din a. 2011– președinta Federației de tenis din Moldova. Pe timpul președinției sale, sponsor general al federației era antreprenorul Ilan Șor, cu care a fost colegă de clasă la liceul privat “Логика”. În a.2016 împreună cu Ilan Șor a participat la crearea partidului ”Șor” (fosta mișcare social-politică “Равноправие”), devenind vicepreședinta formațiunii.

În alegerile locale anticipate din mai, 2018 a devenit primărița comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, cu peste 60% din voturi. După parlamentarele din a. 2019 a devenit deputată în parlament – a învins în circumscripția uninominală nr.19 (Ivancea) cu rezultatul 42,09%. Iar în anticipatele parlamentare din 11 iulie,2021 a acces din nou în parlament pe listele partidului ”Șor”.

Marina Tauber a decis să participe la alegerile edilului de Bălți deoarece “în parlament nu are ce face”, “statul bunăstării sociale poate fi construit numai de jos în sus” iar funcția de primăriță îi place mai mult ca cea de parlamentară. “În parlament nu ai ce face. Acesta este adevărul despre politică. Ca deputată, practic nu pot face nimic. Majoritatea parlamentară nu acceptă inițiativele noastre ”, - și-a explicat pasul candidata partidului ”Șor”.

Vladimir Dachi – candidatul partidului NOI

54 de ani. Antreprenor stabilit demult în FR. Președintele partidului NOI

Inițial, la primăria Bălți din partea partidului NOI urma să candideze fugarul Cristian Rizea, scandalosul ex-deputat român, care a depus spre înregistrare actele cu numele Cristian Mihai (cu acest nume el a obținut cetățenia moldovenească, care ulterior i-a fost retrasă și în prezent cazul se află pe rol în instanță). Dar consiliul electoral de circumscripție Bălți a refuzat să-l înregistreze.

Atunci formațiunea politică l-a înlocuit – cu o oră înainte de încheierea înregistrării liderul partidului Vladimir Dachi a depus actele la consiliul electoral. Născut la Slobozia Mare, Cahul, el demult s-a stabilit în Federația Rusă. Dar asta nu-l încurcă, la baștină, să încerce mereu ba să treacă în parlament (Dachi a stat în fruntea listei electorale a partidului său în anticipatele din 11 iulie), ba să ocupe fotoliul primarului de Bălți.

În actele depuse la consiliul electoral de circumscripție Vladimir Dachi a indicat, că deține 50% din acțiunile ООО “Амурский цементный завод”, un apartament cu suprafața de 140 m..p. care costă 165 mii de euro și un automobil Dacia produs în a.2018 în valoare de 12,5 mii euro (în alegerile parlamentare declarația sa de venituri era curată ca o fecioară). Internetul rusesc publică date despre Dachi Vladimir, care locuiește în or. Blagovescensc, regiunea Amur a FR și este fondatorul sau co-fondatorul a cinci întreprinderi, inclusiv ООО “Амурский цементный завод”, ООО “Амурский завод железобетонных конструкций+”, clubul de fitness “Платинум Фитнес”, cooperativa agricolă “Октябрьский” și colhozul “Васильевский”, deja lichidat.

Daria Fiodorovacandidata partiduluiНаши

30 de ani. Temporar șomeră. Membră a Comitetului executiv al partidului “Ai Nostri - Наши

Cea mai tînără candidată în actualele alegeri ele primarului de Bălți. A fost jurnalistă a publicației regionale de știri “СП” editate la Bălți, redactorul site-ului aquarelle.md, responsabilă pentru direcția informații în asociația “ЗАРЯ – ЗА Русский Язык”, a fost fondatoarea și redactora portalului de știri cenzura.md. A colaborat activ cu PSRM, iar în toamna anului trecut a intrat în grupul de inițiativă pentru crearea unui partid nou - “Ai Nostri - Наши” (înregistrat în august, curent – formațiunea politică promite să apere și să promoveze limba rusă în Moldova, să lupte cu corupția, turismul politic și să dezvețe Moldova “să se închine Occidentului ”). Astfel, alegerea primarului de Bălți este debutul electoral nu numai a Dariei Fiodorova, ci și a partidului care a înaintat-o.

Xenia Florea

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?