Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cum democrații se pregătesc pentru revanșare

11 oct. 2019,, 18:45   Analitică
17317 8

În timp ce componentele coaliției de guvernare clarifică cine este mai corect și se întrec în ofense reciproce, deasupra țării se adună norii. Regimul precedent pregătește o lovitură de stat, cu respectarea tuturor normelor democratice.

Scandaluri, intrigi, investigații

Chiar de la crearea coaliției de guvernare din componente atît de diferite, ca Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, era clar că va începe unitatea și lupta contrariilor. Totuși, majoritatea cetățenilor spera că de dragul scopului comun divergențele și contradicțiile vor fi lăsate temporar la o parte.

Însă speranțele nu au durat mult timp. Nu trece o zi fără ca unul din reprezentanții actualei puteri să nu-l înțepe pe altul, și toate – în spațiul public. Pentru ca toată lumea să vadă, să audă și să știe.

Ba șeful statului îl invită în Moldova pe Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, iar Andrei Năstase, ministrul MAI (deja fostul ministru) cere investigarea faptului de ce securitatea lui Șoigu a fost asigurată de structurile de forță moldovenești.


Ba guvernul declară ziua de 23 august zi de doliu pentru victimele represiunilor, iar a doua zi – la 24 august – se desfășoară evenimentele festive consacrate jubileului eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, sub patronajul președintelui.

Ba Maia Sandu, șefa cabinetului de miniștri, este revoltată de faptul că la ONU președintele Moldovei și-a ținut discursul în limba rusă și nu a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria. Deși, deoarece în Republica Moldova limba rusă este limba de comunicare interetnică, șeful statului nu a încălcat nimic. Cu privire la cea de-a doua nemulțumire, analistul politic Victor Josu a comentat-o în felul următor: ”Este total inexplicabilă reacția bolnăvicioasă a PAS la discursul președintelui – de ce, chipurile, nu a condiționat soluționarea conflictului transnistrean prin retragerea trupelor ruse de pe malul stîng al Nistrului?! Pentru că este o teză stupidă, bună doar pentru a-și amuza alegătorii care nu știu de frică în campaniile electorale, dar total ruptă de realitățile politice”.

Ba candidatul la funcția de edil al capitalei Andrei Năstase îl acuză pe Ion Ceban, adversarul în alegeri și camaradul de coaliție, de faptul că rezultatele alegerilor din anul trecut au fost anulate din cauza acestuia, iar președintele califică aceste afirmații ca fiind absurde.

Ba guvernul refuză să participe la unele grupuri de lucru CSI - și asta imediat după forumul economic moldo-rus de la Chișinău și participarea lui Igor Dodon la lucrările Consiliului economic Euro-Asiatic.

Ba președintele critică guvernul pentru că anumiți miniștri își fac prost treaba și deci trebuie discutată chestiunea înlocuirii lor. Iar în replică Vlad Culiminschii, consilierul premierului, susține că nici nu poate fi vorba despre careva remanieri în guvern.

Ba la Curtea Supremă de Justiție au loc niște mișcări stranii pentru un observator din exterior.

Ba același Andrei Năstase, în replică la declarația lui Igor Dodon cu privire la faptul că după accidentul mortal din Chișinău trebuie să urmeze demiteri la poliție, îl acuză pe acesta de ipocrizie și-l îndeamnă să demisioneze.

Societatea moldovenească poate vedea zilnic asemenea declarații și acțiuni contradictorii sau care se exclud reciproc.

Iar surse bine informate menționează că declarațiile publice reprezintă doar o parte din reproșurile reciproce, care nu au putut fi ascunse, de fapt însă între părțile puterii există contradicții și mai profunde.

Ancheta este efectuată de…

Nu putem afirma că nu se face nimic din cele promise în vederea ”deoligarhizării” Spre exemplu, există Comisia parlamentară pentru anchetarea fraudelor bancare. Președintele ei, Alexandru Slusari, a declarat public, că ”debandada hoților” în cele trei bănci a avut loc după ce la o ședință închisă a guvernului s-a discutat necesitatea acordării garanțiilor de stat acestor trei bănci, ședință la care au participat premierul de atunci Iurie Leancă, miniștrii Andrian Candu, Anatol Arapu, Natalia Gherman și guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu”. Slusari a mai spus că va transmite procurorilor documentele secrete primite de la BNM și a depus la Procuratura Generală o interpelare privind acțiunile sau inacțiunile persoanelor care au luat decizia de a acorda garanții de stat.

Deocamdată, însă, Procuratura Generală nu a întreprins careva acțiuni în privința persoanelor enumerate. Deși ele, spre deosebire de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, pot fi abordate. În dosarul jafului bancar au fost reținute zgomotos deputatele din fracțiunea ”Partidul Șor” Reghina Apostolova și Marina Tauber, care ulterior au fost puse în arest la domiciliu.

Mai există și comisia parlamentară pentru investigarea circumstanțelor tentativei unei lovituri de stat, în iunie. Președintele ei, Mihai Popșoi, a declarat că la audierile parlamentare au fost invitați unii membri ai PDM și alte persoane oficiale: ”Membrii comisiei au convenit să audieze următoarele persoane: Vladimir Cebotari, Serghei Sîrbu, Igor Vremea, Alexandru Cauia, ex-secretarul MAI, Simion Carp; fostul șef adjunct al Inspectoratului general de poliție, Gheorghe Cavcaliuc; șeful Departamentului curieri speciali, Valeriu Cemîrtan; președintele Asociației procurorilor din Republica Moldova, Alexandru Cladco”. Straniu că în această listă lipsește numele lui Pavel Filip, deși anume el în acele zile de iunie și-a asumat funcțiile de președinte interimar și anume el a semnat decretele privind dizolvarea parlamentului, stabilirea datei alegerilor anticipate etc.

Dar se pare că nici pe cei care figurează în această listă nu-i paște vre-un pericol. Popșoi a concretizat că raportul comisiei parlamentare nu va servi drept probă pentru procurorii care anchetează tentativa loviturii de stat: ”Este mai mult o solicitare politică. Nu pentru a judeca o situație sau cine avea dreptate. Ci pentru a informa societatea și a-i oferi înțelegerea clară a evenimentelor care au avut loc în iunie”. Adică, concluziile comisiei nu vor avea consecințe reale.

Ce altceva? Dumitru Robu, procurorul general interimar, a pornit un dosar penal pentru îmbogățirea ilicită a deputatului Constantin Țuțu în perioada anilor 2014-2018. Fostul deputat PDM Constantin Țuțu este dat în căutare internațională. Mass-media scria că Țuțu s-ar afla la Odessa. Au întreprins oare structurile de forță din RM careva măsuri pentru a-l aduce în țară? Nu se știe. În același timp, în presa moldovenească a apărut informația precum că pe bunurile lui Țuțu a fost pus sechestru. Peste puțin timp a apărut altă informație - că sechestrul nu a fost pus.

Ce avem, deci, într-un final: nimeni dintre principalii figuranți în dosarul furtului miliardului și cel privind tentativa loviturii de stat nu a fost tras la răspundere.

Cauza? Potrivit Olesei Stamate, ministrul Justiției, în prezent ”la procuratură situația este foarte proastă; cel mai probabil, acolo există grupări criminale care au acoperit numeroase crime. Ministra a mai recunoscut că știe despre faptul că procurorii care aveau relații directe cu Plahotniuc și persoanele lui de încredere continuă să activeze la procuratură. Potrivit ei, și din această cauză procurorilor le este frică să lucreze, deoarece colegii care s-au compromis își simt impunitatea.

”Toată lumea stă locului!”

Între timp, în lagărul PDM se face simțită o înviorare. Dacă în vară practic toți politologii declarau că PDM nu mai are viitor politic, acum din contra, ei admit că democrații pot reveni la putere.

A demonstrat-o și congresul lor, în cadrul căruia delegații nu numai că n-au analizat greșelile trecute, n-au recunoscut că partidul numit democrat a deviat serios de la normele democratice, dar au manifestat dorința de a se revanșa.

Ne-o demonstrează și comportamentul deputaților aleși pe listele PD. Membrii fracțiunii PDM au ignorat cu indiferență recentele audieri parlamentare, anunțate de comisia condusă de Popșoi. Cu alte cuvinte, pur și simplu nu le-a păsat de ele. Din contra, ei înșiși îl cheamă la audieri pe ministrul Economiei pentru a-l critica. Liderii PDM (Vladimir Cebotari, Andrian Candu ș.a.) apar în talk-showuri televizate și convoacă conferințe de presă, unde vorbesc detaliat și în cunoștință de cauză nu despre propriile păcate, ci despre greșelile PSRM și ACUM.

Posturile TV și alte medii controlate de Plahotniuc și Șor nu numai că nu s-au închis din lipsă de finanțare - critică activ actuala putere. Iar Valerii Climenco, reprezentantul lui Șor, candidează la funcția de edil al capitalei și apare lejer pe numeroasele panouri publicitare alături de omul acuzat de delapidări bancare și anunțat în căutare.

Judecătorii, ofițerii de poliție, funcționarii care au servit cu zel PDM, stau bine pe locurile lor, unii chiar au avansat în serviciu. A menționat-o și politologul Zurab Todua. Toți judecătorii CC, care la 8 iunie nu au recunoscut coaliția, l-au suspendat din funcție pe Dodon și l-au numit pe Filip, au demisionat în liniște și au ridicat, probabil, o despăgubire bunicică. Eduard Harunjen, ex-procuror general, a demisionat cu o despăgubire de cca un milion, - cel puțin așa scria mass-media locală.

La funcția de șef-adjunct al CNA a fost înaintată candidatura lui Vadim Cojocaru. Numirea sa va fi supusă votului în parlament. De ce se dorește ca promotorul ideilor unioniste, adjutantul lui Plahotniuc și echipa să vină în fruntea principalului departament responsabil de lupta cu corupția? – scrie în acest context ziarul «Молдавские ведомости». Publicația a chemat parlamentul, guvernul și președinția Moldovei să facă alegerea corectă pentru binele poporului nostru – să nu admită revenirea la putere a ”dulăilor fideli” ai oligarhului.

Dar, între timp, în temelia alianței de guvernare, care și așa nu era de ”beton”, apar noi fisuri. La APCE, deputata PAS Doina Gherman a votat împreună cu Andrian Candu împotriva amendamentului la Rezoluție care cerea încetarea dosarelor motivate politic, inițiate de regimul Plahotniuc pe numele activiștilor politic și avocaților.

Recent, blocul ACUM a fost părăsit de mai mulți deputați. Este vorba despre Iurie Reniță, ales pe lista Platformei DA, care a înaintat în adresa conducerii blocului un șir de acuzații privind compromiterea cursului politic extern al Moldovei și protejarea acțiunilor președintelui. Și despre Octavian Țîcu, și el provenit din Platforma lui Andrei Năstase.

Politologul Alexei Tulbure, ex-ambasadorul Moldovei la ONU, vede partea pozitivă a plecării celor doi deputați. ”Eu cred că plecarea lui Țîcu și posibila plecare a lui Reniță denotă o dezvoltare pozitivă a situației, o evoluție. Ei sînt corpuri străine pentru ACUM și mult mai străine pentru coaliția de guvernare PSRM-ACUM. Persoane destructive, periculoase pentru unitatea majorității parlamentare. Și faptul că acești domni părăsesc coaliția contribuie la reducerea momentelor enervante în interiorul alianței dintre socialiști și cei de dreapta. Este numai spre binele țării”, a declarat Tulbure.

Poate că este așa, însă probabil plecările deputaților din blocul ACUM nu se vor opri aici. Cel puțin, la ieșirea din coaliția de guvernare Octavian Țîcu a declarat că în scurt timp cel puțin încă patru deputați vor părăsi blocul și vor crea în parlament o nouă fracțiune. El a dat de înțeles că apariția noii fracțiuni ține de rezultatele alegerilor din 20 octombrie în circumscripțiile uninominale. Personal, Țîcu și-a înaintat candidatura pentru funcția de edil al capitalei și joacă pe același teren cu șeful și camaradul său de ieri Andrei Năstase. Menționăm că posturile TV controlate de Plahotniuc fac PR anume în folosul candidatului Țîcu. Ceea ce este foarte sugestiv.

Mulți comentatori conchid că ieșirea acestor deputați din coaliția de guvernare (anterior era invers – deputații din opoziție își părăseau partidele și aderau la cele aflate la putere) este dirijată de cineva. Canalul Telegram ”Mămăligă și Tocană” scrie: ”Cum numai direcția vîntului se va schimba, Reniță împreună cu Carp (și, cum ni se mai șoptește, cu Frunză), vor trece brusc la formațiunile național-radicale. Unde vor avea de pregătit revoluția naționalistă menită să înlăture PSRM-ACUM și să readucă la putere PD cu unioniștii de orice culoare”.

Și Renato Usatîi, liderul ”Partidului Nostru” este foarte activ în ultimul timp. El intenționează să recucerească capitala de nord a Moldovei. Iată ce scrie ziarul rus «Независимая газета»: ”S-a văzut că și Vladimir Plahotniuc are relații cu persoane influente din România. Probabil, de aici zvonurile care circulă la Chișinău cum că la prima indicație Renato Usatîi poate organiza o lovitură de stat în Moldova. Dar pentru a-și demonstra valoarea, el trebuie să revină în politica mare. Revenirea lui în funcția de edil al or. Bălți, pe care Usatîi a fost nevoit să o abandoneze din cauza urmăririi penale, probabil ar satisface curatorii români ai Moldovei”.

Ei, dar salva finală din toate tunurile a făcut-o avocatul lui Vlad Plahotniuc, care a declarat recent că peste trei săptămîni Plahotniuc va reveni în Moldova. Adică – imediat după alegeri. Reieșind din faptul că democrații se pregătesc foarte activ de alegerile locale și declară ferm că vor lua nu mai puțin de 30% din primăriile de la sate și își vor consolida pozițiile, ex-liderul PDM intenționează să se întoarcă nu pentru a se preda justiției, ci ca un triumfător.

Va exista suficientă fermitate?

«”În drumul spre putere, neapărat apar adversari și dușmani. Printre aceștia vor exista și din cei pe care nu veți reuși să-i convingeți, să-i trageți de partea voastră, adică cei care vor fi dușmanul vostru oricum. Dușmanii vă doresc răul. Cel mai mult ei își doresc să vă nimicească. Dacă, după ce parcurgeți în luptă o jumătate sau chiar trei sferturi din drum, vă veți opri din milă sau pentru împăcare, ei doar vor căpăta curaj, ura lor va spori și într-o zi ei se vor revanșa”. (Din cartea lui Robert Green ”48 de legi ale puterii”).

Înțelege oare coaliția de guvernare acest pericol? Înțelege oare că, în cazul revanșării, ei riscă nu doar mandatele de parlamentari și fotoliile ministeriale - țara întreagă riscă să fie scufundată într-un dezastru ireparabil? Sau din nou speră la ajutorul ”partenerilor de dezvoltare”, SUA? Poate nu e cazul să fim așa de creduli? Partenerii de dezvoltare-s niște domni capricioși, azi te alintă, dar peste o zi îți pot întoarce spatele (Avem numeroase exemple în jurul nostru!). Iată că ambasada SUA deja este nemulțumită de aceea cum merg treburile la Curtea Supremă de Justiție din Moldova. Apoi încă ceva îi va dezamăgi. Și peste puțin timp vor decide că în zadar s-au legat cu actuala coaliție, care nu se poate înțelege, și atunci vor spune: ”Poate, face să revenim la vechii noștri companioni? Oameni experimentați, gospodăroși, care după ce au scăpat de oligarhul toxic vor fi mai concilianți…”. Mai ales dacă democrații își vor consolida pozițiile în alegerile locale, adică legal și democratic.

Președintele țării Igor Dodon vorbește despre riscurile pentru puterea nouă, încă slăbuță. ”Pînă la finele anului curent Moldova, guvernul, majoritatea parlamentară se vor confrunta cu provocări serioase. Și toată lumea, desigur, va urmări cum ne isprăvim cu ele.

Pe scurt, provocările ar fi următoarele. Unu – reforma justiției, a procuraturii. Doi – riscurile economice, bugetare, ce țin de programul FMI și condițiile pe care ei încearcă să ni le impună. Trei – depinde doar de noi, nu de relațiile cu Rusia și Ucraina. De soluționarea acestei probleme depinde dacă va fi păstrat actualul format al puterii în Moldova. Patru – alegerile locale. Lupta din teritoriu poate distruge coaliția de guvernare la nivel republican. Cinci – pericolul unor jocuri geopolitice în țară. Guvernul Sandu deja face acest Joc periculos”, - a declarat Igor Dodon.

Dar el dă asigurări că administrația președintelui și Partidul Socialiștilor vor să păstreze temelia și să susțină în continuare actualul guvern și actualul premier. ”Toate depind de cumpătarea și realismul nostru al tuturor și al fiecăruia în parte”, a adăugat Igor Dodon.

Cristina Agatu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?