Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

De ce nu tace Candu

10 oct. 2019,, 17:51   Analitică
16770 15

Mănușa a fost aruncată. O va ridica sau nu guvernul de coaliție, nu mai contează. Altceva este important: persoana care reprezintă partidul asociat cu noțiuni ca ”oligarhizarea” și încălcarea normelor democratice consideră că are dreptul moral să cheme la un ”duel politic” cabinetul Sandu și majoritatea parlamentară.

Totuși, Adrian Candu este sigur că are toate motivele să o facă. Dar înțelege el oare că scopul urmărit de Vlad Plahotniuc prin intermediul megafonului său din Moldova ar putea fi demn de a-l sacrifica pe altarul politicii?

Schimbarea retoricii

Odată cu evadarea lui Plahotniuc din Moldova, fiind forțat de forțele externe să cedeze puterea, în Partidul Democrat au început disensiunile și șovăielile. Chiar dacă noua conducere a PDM în persoana lui Pavel Filip încearcă să păstreze o mină bună, din teritoriu mereu vin semnale precum că ”devotații” membri de partid părăsesc formațiunea. De altfel, procesul de curățire a partidului este un lucru bun, necesar, iar pentru democrați în condițiile actuale - și firesc.

O confirmă și conducerea PDM. Despre aceasta declară, în fața camerelor TV, și fostul spicher al parlamentului, unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui V. Plahotniuc, - și în viață, și în partid, și în ceea ce democrații numeau ”administrarea” Moldovei.


De la un timp însă retorica PDM s-a schimbat. Acum, declarînd despre necesitatea unei reformatări a partidului și despre rolul opoziției, democrații și-au revenit din primul șoc și merg în alegerile locale cu un mesaj destul de agresiv.

Deși, s-ar părea, după ce V. Plahotniuc a căpătat statut de bănuit în dosarul privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari, adepții săi ar trebui să stea cuminți de frică pentru propria soartă. Ei însă, din contra, devin mai activi și mai îndrăzneți. Mai mult, prin opinia lui Candu devine vizibilă politica de mai departe a PD-ului. Ei vor să se revanșeze și asta se simte în fiecare vorbă, în fiecare declarație, în fiecare obiecție critică în adresa coaliției de la guvernare.

Puțin probabil că înainte de a ieși în public (dar în ultima lună au avut loc destule declarații) Candu nu s-a consultat cu ”șefu”. Acel șef, care potrivit lui Candu a abandonat treburile partidului și nu mai este interesat de politică, din contra – imediat după ce în Moldova s-a schimbat puterea a decis să se consacre în totalitate familiei.

O tactică fără pierderi?

Cu toții ne amintim de vremile în care țara era administrată de un grup mic de persoane care acționau doar în interese proprii. În rezultat, Moldova s-a pomenit într-o situație deplorabilă - au degradat educația, medicina, sectorul real al economiei… Dacă ținem cont de faptul că deceniul din urmă anume PDM-ul ori a fost nucleul coalițiilor de guvernare, ori a guvernat de unul singur, responsabilitatea pentru situația creată îi aparține anume lui.

Odată cu apariția unei coaliții de guvernare formate din partide foarte diferite ca doctrine și scopuri finale, dar care și-au unit forțele împotriva vechiului regim, societatea, Moldova în general, a primit o șansă reală de a se însănătoși. Reiese că și PDM a primit o șansă. Șansa de a se revanșa, la timpul potrivit.

Tactica aleasă este simplă: să folosească părțile slabe ale noii puteri. Pe acest fundal, să demonstreze îngrijorarea pentru problemele cu care se confruntă inevitabil țara în perioada de tranziție. Într-un final, să facă așa-zisa analiză comparativă, cu întrebarea sacramentală pentru alegători – ”asta ați vrut? De asta nu v-a plăcut PDM?” Și desigur, a se folosi de situație.

Ca dovadă, e suficient să vizionăm recenta conferință de presă a fostului spicher. Cu această ieșire în lume A. Candu a încercat să semene îndoieli în mințile oamenilor și a adus numeroase argumente critice împotriva cabinetului Sandu. A făcut chiar și declarații personale în adresa unor miniștri concreți. Prin critica adusă celor 100 zile de guvernare el a dat de înțeles sau și mai degrabă a sugerat clar electoratului: uitați-vă, democrații împărtășesc aspirațiile poporului.

”Noi, și eu personal, am avut niște așteptări, ca și majoritatea cetățenilor Moldovei. Îmi părea chiar că intențiile bune își vor găsi întruchipare în acțiuni bune. Cu toată stima față de doamna prim-ministră, eu credeam și speram că ea, ca un profesionist, va lua lucrurile în serios… Acest raport privind reușitele celor 100 de zile, ca prezentare, a fost cel mai prost din toate cele prezentate vre-odată”, a declarat Candu la o conferință de presă.

Din spusele sale, cetățenii Moldovei nu au nevoie de metafore, ci de rezultate.

Apoi Candu a început să enumere persoane din diferite regiuni ale țării (din considerente etice, noi nu vom da numele lor, spre deosebire de democrat), care au nevoie de drumuri, salarii mari, educație de calitate, medicamente accesibile etc. Adică, tot de ce are nevoie populația Moldovei. Probabil, asta ar fi trebuit să trezească mila ascultătorilor. Însă cu fiecare enumerare de nume ascultătorii, din contra, se întrebau: n-o fi oare o încercare cinică de manipulare a opiniei publice?

E cazul să-i amintim lui Adrian Candu, care a reușit să fie nu doar spicher, ci și ministru al Economiei, că pe timpul lui Plahotniuc PDM avea toate posibilitățile să ajute oamenii, de soarta cărora acum se arată așa de îngrijorat ex-președintele parlamentului. Și nu doar lor, dar și societății în întregime. PDM a avut putere și timp suficient să aranjeze lucrurile în țară astfel, încît economia să se dezvolte sub orice guvern, cum are loc în multe țări – guvernele se schimbă, dar viața își continuă cursul. Și cu partenerii externi guvernul democrat a negociat nu în folosul și pentru binele cetățenilor Moldovei. Aceleași înlesniri fiscale, pe care democrații și le asumă ca merit, au fost făcute chiar în ajunul alegerilor parlamentare, cu un evident subtext politic și în scopuri electorale.

Însă domnul Candu pentru nimic în lume nu va recunoaște aceste trucuri populiste. El afirmă pe bune, că ”guvernul PDM, cu toate neajunsurile existente, a găsit bani pentru pensionari, pentru majorarea salariilor, inclusiv a funcționarilor publici”. Guvernul a găsit bani pentru construirea și repararea drumurilor «”un kilometru în fiecare localitate”. Reiese că anume pe timpul democraților în orașe și sate au început să fie acordate servicii medicale. Adică, poporul moldovenesc o ducea bine atunci.

Iar noua putere, în opinia lui Candu, ”nu numai că nu dă nimic oamenilor, dar le mai și ia – majorează tarifele, taxele și impozitele”.

Candu dă asigurări că democrații nu au lăsat în urmă un buget deficitar, iar toate învinuirile ori mint cu nerușinare, ori premierul are consilieri proști.

”În buget nu există o gaură, cum se tot vorbește în ultimul timp. Iar datoria publică PIB la data de 31 mai era mai mică ca în 2018 și în 2017 și aproape de trei ori mai mică decît în țările vecine.

Și acum apare întrebarea, stimați cetățeni, eu tot nu înțeleg, prim-ministrul Maia Sandu ne minte, este o minciună nerușinată sau poate o sfătuiesc prost consilierii săi? Sper că este varianta a doua”, a conchis democratul.

Cea mai bună apărare e atacul

Conform planului lui Candu, o adevărată bombă informațională ar fi devenit concluziile și argumentele sale împotriva declarațiilor noii puteri despre descoperirea sutelor de scheme frauduloase, care funcționau în Moldova în perioada regimului Plahotniuc.

Candu ajunge la concluzia că ”dacă aceste scheme au fost descoperite și dacă aceste scheme au fost distruse, apare întrebarea logică și simplă – unde-s banii? Dacă la buget nu au venit bani suplimentari, unde-s banii?”.

Mai departe Candu aplică cunoscuta tactică ”cea mai bună apărare e atacul». El presupune că dacă banii lipsesc, posibil că puterea a preluat aceste scheme frauduloase și le folosește acum ea însăși. ”Sau iarăși mințiți?”, se întreabă el.

Nu doar prima ministră a fost criticată de Candu, dar și ministrul Economiei dl Brînzan, care, în opinia democratului, sperie investitorii străini cu purtarea sa. Mai mult – aproape tuturor foștilor miniștri ai economiei le este rușine pentru ceea ce are loc azi.

Vorbind despre ”speculările” privind construirea Arenei Chișinău (pe timpul democraților, acest proiect devenise unul dintre cele mai populiste), Candu i-a propus cabinetului de miniștri, în special – ministerului Economiei, o lecție.

”Dacă aveți întrebări sau din cauza că sînteți incompetent, mai exact – deja demonstrați incompetență la plural (echipa Ministerului Economiei) nu știți ce e de făcut, noi vă invităm la o discuție. Să vă dăm o lecție de administrare. Vă invit personal să vizitați șantierul arenei, deoarece înțeleg că nu ați fost pe acolo, și vă pot explica, chiar dacă nu am participat nemijlocit la proiect, care au fost planurile și cum trebuie dezvoltat și administrat un asemenea proiect precum arena națională”, - a declarat sfidător democratul.

A se revanșa

Așadar, în afară de loviturile aplicate în punctele vulnerabile ale cabinetului de miniștri, este evidentă încercarea de a dezbina coaliția de guvernare. La ce le trebuie asta democraților? Răspunsul este și el evident - pentru a se revanșa ulterior și pe ruinele noii puteri a prelua inițiativa. A-și întoarce puterea în țară. Nu trebuie să fii un politician experimentat pentru ca să nu ei în serios probabilitatea faptului, că Plahotniuc își propune acest obiectiv. Toate vorbele despre aceea că, chipurile, Plahotniuc s-ar fi consacrat familiei, pot fi de folos doar autorilor de telenovele.

Există și un al treilea moment. Poate el nu ar fi fost atît de evident, dacă Candu nu s-ar fi dat de gol el însuși.

Se creează impresia că în ultimul timp Candu tot mai des apare pe post de lider neformal al PDM. Cel puțin, gura lui sonorizează cele mai spectaculoase discursuri și declarații publice. Mai mult, reieșind din faptul că aparițiile sale publice nu trezesc gelozia liderilor PDM, inclusiv a președintelui oficial al formațiunii Pavel Filip, înțelegem că Adrian Candu este megafonul lui Vlad Plahotniuc în Moldova.

S-ar mai putea ca Plahotniuc să-l folosească ca instrument pentru contactele personale cu reprezentanții unor actori geopolitici: aici pot fi utile relațiile personale și contactele stabilite în timp ce Candu deținea președinția parlamentului moldovenesc.

Adică, megafonul lui Plahotniuc este o formă a instrumentului de manipulare. Contactele personale – altă formă. Personal, Candu nu prezintă prea mult interes, și mai puțin interes prezenta el atunci cînd Plahotniuc l-a scos în avanscena politicii. Candu nu poate fi considerat un politician independent - nici acum, nici în trecut. De altfel, ca și oricare alt reprezentant mai mult ori mai puțin vizibil al PDM. Cu toții erau instrumente ale oligarhului Vlad Plahotniuc. Iar cei care încercau să acționeze cît de cît autonom, sub diferite pretexte au fost izgoniți din conducerea formațiunii sau chiar din PDM. Spre exemplu, Marian Lupu, dar și o listă întreagă de deputați PDM din legislaturile precedente.

Putem presupune că în calculele sale PDM mizează pe apariția unor condiții de a coaliza cu partidele din blocul ACUM. Cu acele partide care, de facto, l-au izgonit de la putere. De ce ar spera democrații la așa ceva? Pentru că au convingerea că partenerii externi pot influența crearea coaliției dintre blocul ACUM și PDM exact așa cum au influențat crearea actualei coaliții. Mai ales dacă ținem cont de contradicțiile evidente dintre socialiști și blocul ACUM în așa chestiuni importante precum reglementarea conflictului transnistrean, integrarea europeană, integrarea în EurAsCE, relațiile reciproce în cadrul CSI.

Ei doar își așteaptă ceasul, folosind aceste contradicții. Va bate acest ceas sau nu depinde întru totul de înțelepciunea și perspicacitatea reprezentanților actualei puteri.

Evghenii Ojenov

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?