(Continuare. Începutul - la 26.10.2020)
Cum este manipulată societatea
Există trei studii desul de curioase. Primul a fost efectuat la Universitatea din Massachusetts și a stabilit, că pentru a controla Rețeaua, este suficient să controlezi între 9 și 15% dintre utilizatorii ei. Savanții de la Institutul Politehnic Rensselaer au demonstrat că zece persoane cu convingeri de neclintit schimbă opinia celorlalți. Iar Ptirentagonul a ajuns la concluzia, că dacă 30% acceptă anumite convingeri, procesul devine ireversibil și cuprinde întreaga societate. Însă mai e nevoie să fie controlați între 15% și 25% dintre driverii Rețelei, care transmit informația de la o comunitate la alta. Cu toții, așa sau altfel, facem parte din careva comunități, și prin intermediul comunităților intersectate putem fi identificați chiar dacă ne aflăm sub acoperirea anonimatului. Pentru aceasta este necesară o bază de date enormă.Alex Petland, unul dintre conducătorii laboratorului de la Universitatea Massachusetts, care face parte din top-șapte cei mai influenți oameni în domeniul tehnologiilor IT pe linia Forbes, scria: «Însuși faptul, că de acum vom putea urmări dinamica interacțiunilor sociale, originea lor , și că nu vom mai fi limitați de indicatori medii de genul indicilor pieței, îmi provoacă palpitații. Noi vom prezice și vom dirija comportamentul piețelor și izbucnirea revoluțiilor ».
Cei de la Vaisman Research Institute of Biology cred că în scurt timp tiparele undelor cerebrale vor permite ca acțiunile noastre să fie prezise înainte ca noi să le efectuăm. Savanții declară, că aceste elaborări ale controlului și suprimării impulsurilor neuronice pot ajuta persoanele care suferă de paralizie, epilepsie și alte boli. Dar oare doar pentru a ușura viața persoanelor paralizate se efectuează asemenea elaborări complicate și costisitoare?
«La un moment dat ești pur și simplu aruncat - și gata »
Dictatura globală deja este prezentă, crede publicistul rus Serghei Hudiev. Această declarație a fost motivată de faptul, că YouТube a blocat canalul «Царьград» și un șir de persoane asociate cu el. Unii se revoltau gălăgios, că corporația americană Google a întrerupt emisia canalului rusesc, alții din contra, certau canalul «Царьград»,care a meritat-o.Dar, în opinia lui Hudiev, e bun sau rău acest canal – nu asta e problema. «Problema constă în faptul, - scrie el, - că persoane pe care tu nu le-ai ales, care nu-ți raportează deciziile luate, persoane care se află în altă țară au căpătat o putere semnificativă asupra ta – ele îți pot strica viața, dacă vei fi neascultător. De altfel, dacă vei fi ascultător, în perspectivă viața ta va fi și mai proastă ».
Este vorba, în opinia publicistului, despre propria noastră vulnerabilitate. «Ani în șir utilizezi serviciile aceluiași Google, ai acolo un calendar cu întrevederile importante, contactele clienților și angajaților, corespondența, pe Google Disk – fișierele necesare în lucru, fotografii, spoturi, pe care le utilizezi în activitate sau pur și simplu pentru păstrarea amintirilor dragi, abonați pe care i-ai adunat de-a lungul anilor, toate acestea fac parte din viața ta... După care unor oameni, care poate nici nu cunosc rusa, le trăsnește ceva prin cap și într-o dimineață descoperi ne neașteptate că nu poți intra în contul tău și recepționezi respectivul aviz. Fără vre-o cercetare sau judecare. Nu ți se spune măcar – «ești o persoană rea, pleacă de aici, ai trei zile să te cari », pentru ca să-ți poți salva datele. La un moment dat ești pur și simplu aruncat - și gata».
Desigur, se poate spune că Google este o companie privată care are dreptul să refuze oricui acordarea unui serviciu fără a explica motivele. Însă lumea corporativă demult nu mai trăiește conform acestor reguli. Prin prestarea serviciilor publice, antreprenorul se obligă să respecte niște reguli – spre exemplu, să nu discrimineze pe nimeni. Dar se dovedește, că discriminarea persoanelor de pe cealaltă parte a spectrului politic, se admite.O prăvălie mică, dacă a refuzat unui client, trebuie persecutată judiciar, chiar dacă există un milion de asemenea prăvălii și clientul poate lesne să beneficieze de aceleași servicii în altă parte. O prăvălie mare, practic monopolistă, poate refuza fără careva explicații să deservească orice client, chiar dacă acesta a investit deja și refuzul îi creează probleme serioase.
«Astfel, - concluzionează Hudiev, - avem de a face cu o cultură care nu respectă nici principiul libertății afacerilor, nici cel al anti-discriminării – pur și simplu face trimitere la un principiu sau altul în caz că vrea să atingă anumite scopuri. Scopuri destul de clare, care constau în promovarea unei anumite ideologii totalitare și în consolidarea pozițiilor elitei politice globaliste, care se bazează pe această ideologie».
O cenzură ideologică feroce
Ce fel de ideologie este aceasta? În opinia autorului, este o ideologie total intolerantă, pentru care orice dezacord este «crima urii». Este o ideologie care se revoltă violent împotriva a tot ce înseamnă civilizație și chiar fire umană – împotriva familiei, credinței, formelor naționale și de orice alt gen ale identității, care ar putea concura cu noua identitate globală, artificială, pe care ar dori să o impună tuturor țărilor. Ideologia care se pronunță împotriva naturii biologice a ființelor umane, femei sau bărbați. Ideologia cu pretenții globale fără echivoc, care cere să i se închine toate popoarele. Pentru ea nu există careva standarde comune: incendierea drapelului LGBT este considerată «crimă a urii» și pedepsită aspru, incendierea demonstrativă a Bibliei nu este considerată o faptă pasibilă de pedeapsă.În lumea vorbitoare de engleză cenzura ideologică din partea giganților tehnologici este un fenomen bine cunoscut. Acum doi ani același Google l-a interzis pe celebrul cugetător conservator Jordan Peterson, care își plasa pe YouТube prelegerile foarte populare. Există numeroase exemple de practicare a cenzurii ideologice de către giganții occidentali de rețele – și în raport cu Google, și în raport cu Facebook nu este o noutate.
Problema nu este doar în conducerea acestor companii, dar și în faptul că lumea corporativă din SUA are preferințe ideologice foarte dure. Facebook nu respecta foarte strict linia partidului – un șir de corporații au refuzat să plaseze publicitatea în această rețea, și au cerut ca Facebook să cenzureze mai atent «discursurile urii». «Discurs al urii» este considerat orice dezacord cu ideologia prescrisă, exprimat în orice formă.O anumită perioadă, noi am putut urmări toate acestea dintr-o parte – lupta se dădea, în fond, în sfera engleză. Dar această ideologie militantă nu se limitează și nici nu se va limita doar la vorbitorii limbii engleze .
Cenzura ideologică demult a ajuns pe segmentul de limbă rusă și pe cel de limbă moldovenească al rețelei. Și noi trebuie să decidem cum procedăm.
Desigur, nu putem spera ca cenzura să taie craca pe care stau giganții IT – încrederea clienților . Asta va ajuta platformele alternative să se consolideze. Dar să credem că «piața le va pune pe toate la locul cuvenit » e dificil – Google și Facebook dețin poziții apropiate de monopol.
În cercul prietenilor?
Omul contemporan nu-și mai imaginează viața fără Facebook – cea mai mare rețea de socializare din lume. S-ar părea, ce poate fi mai bun ca posibilitatea de a comunica cu numeroși ”prieteni” din diverse țări ale lumii, de a afla imediat ce și unde are loc, de a obține informații la cele mai diverse teme, de a deveni personal o sursă de informații și a-ți exprima viziunile.Dar dacă nu demult o credeam o platformă democratică și deschisă pentru schimbul liber de opinii, cu fiecare an Facebook se comportă tot mai ciudat, stabilind reguli dure și nu întotdeauna clare.
Utilizatorii segmentului de limbă rusă pe FB demult acuză, că comentariile, textele, fotografiile,video-urile, conturile pot fi blocate conform unor criterii foarte părtinitoare și cu explicații foarte incoerente, sau chiar fără careva explicații. Unul dintre cele mai recente scandaluri s-a produs în contextul, în care rețeaua elimina persistent fotografia arborării stindardului sovietic deasupra Reichstagului, pe care utilizatorii încercau să o expună la 9 Mai, de jubileul Victoriei.
Recent, și comunitatea-internet moldovenească a simțit pe propria piele dictatul acestei rețele mondiale. Unii observatori susțin că Facebook se amestecă fără rușine în politica internă a Moldovei. Ei menționează: în rețea, compania blochează din motive născocite noutățile despre anumiți politicieni, și linkurile respective. Este interesant, că Facebook promovează clar paginile, linkurile și noutățile care se referă la lidera PAS, candidata la președinție Maia Sandu, și blochează publicațiile ce conțin informații negative despre ea.A avut ocazia să se convingă de aceasta și portalul Noi.md, deoarece de la un timp, chiar în ajunul alegerilor prezidențiale, această rețea de socializare a început să blocheze anumite publicații ale lui pe Facebook. Majoritatea materialelor blocate - noutăți despre primele persoane în stat, citate și evenimente care țin de acestea. Există și blocări evident preconcepute, pe motiv că experților Facebook nu le-a plăcut formularea dintr-un comentariu sau altul. Pot fi blocate și noutăți total apolitice.
Aceste blocări au fost făcute pe motiv că publicația, chipurile, contravenea Normelor comunității cu privire la spam. Ce fel de norme - este o enigmă, dat fiind că Facebook nu oferă explicații clare. Dar rețeaua poate bloca, la propria apreciere, conturi întregi – uneori chiar și pentru grupuri în care utilizatorul este creator /administrator. Totul se face pentru «a preveni abuzul de funcții și a proteja oamenii de spam și comportament intruziv ». «Restricțiile pot fi bazate pe factori diverși, cum ar fi viteza, perioada și numărul, dar noi nu putem oferi date suplimentare cu privire la restricțiile de viteză existente », - menționează specialiștii Facebook în Rețea.
Însă utilizatorii au observat, că toate aceste reguli stricte numai funcționează în clipa în care este vizat un anumit politician. Și anume – toate publicațiile pozitive despre Maia Sandu apar fără probleme și se promovează activ în Rețea. Iar publicațiile cu un conținut negativ imediat se pomenesc blocate, spre deosebire de astfel de materiale despre alți politicieni. A confirmat-o și testul efectuat de un portal pe parcursul unei luni și mai bine. În acest scop pe Facebook au fost create mai multe pagini și grupuri, unde erau publicate date negative despre politicienii moldoveni, lideri de partide. Au fost folosite elemente și fraze identice. Cu privire la toți liderii politici, FB nu a avut obiecții. Iar în ce o privește pe Maia Sandu, mai bine de o jumătate din informația negativă despre ea a fost blocată, sau Facebook a prevenit că pagina /grupul vor fi blocate dacă asemenea publicații se vor repeta.
Facebook o promovează direct pe Maia Sandu? Sau ea are numeroși admiratori, care 24/24 urmăresc întreaga informație despre ea și la cel mai neînsemnat motiv cer ca administratorul să elimine orice negativ ? Și cum se explică faptul, că în rețeaua Facebook Maia Sandu acumulează numeroase re-postări, aprecieri și vizualizări mai rapid ca toți ceilalți politicieni moldoveni?
Nu este primul caz în care compania internațională «liberă și independentă» se amestecă în politica internă a Moldovei – oricum ar fi această politică. În a.2019 Facebook a blocat așa numita «fabrică de troli» a Moldovei, cum o numea pe atunci presa. Această «fabrică de troli» aparținea fostei echipe a PDM, care o critica dur pe Maia Sandu și blocul electoral ACUM, din care făcea parte PAS. După ceasta au început vorbele despre rolul Facebook și participarea rețelei în procesele electorale din diferite țări, reieșind din faptul că cca 70% dintre alegători utilizează activ rețeaua în cauză.
Pe parcursul anului trecut Facebook a blocat «fabrici de troli» și în alte țări, de cele mai multe ori sprijinind reprezentanții opoziției de dreapta. Așa că putem spune, cu un grad înalt de probabilitate, că Facebook a devenit un instrument extern de implicare directă în politica internă a Moldovei. Și deci – instituții publice ca SIS, CEC, guvern și parlament au motiv sa cugete asupra acestui fapt. Este deosebit de important să o facă acum, în ajunul alegerilor prezidențiale din Moldova.
Cum să ne protejăm?
În prezent, în RM principalul document consacrat securității țării este Strategia securității naționale, adoptată în a. 2011. Ea menționează, că de securitatea informațională a statului țin și provocările mediatice îndreptate împotriva Republicii Moldova. «În această privință trebuie să corectăm normele legale respective, să creăm mecanisme eficiente de monitorizare, control și reducere a divergențelor și provocărilor, de apărare a societății în fața unor posibile încercări de dezinformare și/sau manipulare dinafară », - se spune în document. Dar cum să te îngrădești de influența din exterior, dacă țara noastră este încorporată în sistemul informațional mondial și depinde de acesta?Rusia, care de nenumărate ori a fost supusă unei cenzuri dure din partea corporațiilor IT, întreprinde pași pentru a-și apăra interesele naționale.
Așa, cu ceva timp în urmă, Serviciul federal de supraveghere în domeniul comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media din FR a adresat companiei Google o scrisoare în care cerea să fie luate măsuri de neadmitere a publicității unor evenimente de masă ilegale pe YouTube.
Conform informației de care dispun autoritățile ruse, mai multe structuri care dețin canale YouTube achiziționează instrumente publicitare (cum ar fi «avizele push ») în scopul difuzării informațiilor despre evenimentele publice nesancționate, inclusiv cele care au ca scop perturbarea alegerilor de însemnătate federală sau regională. Asemenea «avize push » ajung inclusiv la utilizatorii care nu s-au abonat la canalele YouTube ale acestor structuri.
«În caz că Google nu va reacționa, Federația Rusă va aprecia acest fapt drept imixtiune în treburile suverane ale statului, influențare ostilă și obstrucționare a alegerilor democratice în Rusia, cu rezervarea dreptului la o reacție adecvată », - se subliniază în scrisoare.
Poate că e venit timpul să acceptăm faptul, că corporațiile globale nu acționează în interesul național al Republicii Moldova, că ele urmăresc propriile scopuri, diferite de interesele noastre? Iar după ce vom înțelege și accepta aceasta, să acționăm în baza suveranității și securității naționale a statului.
Cristina Agatu
Adăuga comentariu