Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Google anunță un noul format care comprimă imaginile mai eficient. Detali

18 apr. 23:00   Externe
1548 0

Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sînt afișate și gestionate pe internet.

Tehnologia vine ca o îmbunătățire a clasicului format JPEG, dezvoltat inițial la sfîrșitul anilor '80 de Joint Photographic Experts Group. Deși este utilizat în mod frecvent, formatul JPEG original poate uneori să nu ofere cele mai rapide sau cele mai calitative rezultate în condițiile actuale ale web-ului, transmite Noi.md cu referire la ziare.com.

JPEGli nu reprezintă o nouă extensie de fișier, ci o evoluție a metodei de comprimare, capabilă să reducă dimensiunea fișierelor cu pînă la 35% comparativ cu JPEG, fără a compromite calitatea vizuală.

Astfel, o imagine de 1 MB comprimată prin JPEG ar putea ajunge la 500 KB, în timp ce cu JPEGli ar putea fi redusă chiar mai mult, pînă la 400 KB, menținînd sau chiar îmbunătățind calitatea inițială.


Unul dintre avantajele majore ale JPEGli este eficiența în codificare, care este comparabilă cu soluțiile existente precum libjpeg-turbo și MozJPEG. Aceasta permite integrarea ușoară în fluxurile de lucru existente ale dezvoltatorilor web, fără sacrificii semnificative de performanță sau utilizare a memoriei, scrie Google Blog.

Pe lîngă optimizarea spațiului de stocare, JPEGli oferă și o reprezentare mai bună a culorilor, folosind peste 10 biți pentru fiecare componentă de culoare, comparativ cu 8 biți cît utilizează codificarea JPEG standard.

Acest lucru se traduce printr-o calitate îmbunătățită a imaginilor și o mai bună fidelitate a culorilor.

Compatibilitatea este un alt punct forte al JPEGli, imaginile comprimate fiind accesibile prin intermediul aplicațiilor standard care acceptă formatul JPEG, de la browsere web la software de editare foto.

JPEGli ar putea să concureze cu formatul WebP, tot un produs al Google, care oferă o comprimare eficientă pentru tipuri specifice de imagini.

Cu toate acestea, aplicabilitatea JPEGli nu se limitează doar la web, avînd potențialul de a fi inclus în camere foto digitale și alte dispozitive în viitor.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?