Un originar din Moldova va deveni secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei

Un originar din Moldova va deveni secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei

Originarul din Moldova, fostul ministru al finanțelor al Ucrainei, Alexandr Daniliuk, a fost numit secretar al Consiliului Naţional de Securitate și Apărare (CNSA) al Ucrainei. 


Un decret în acest sens al preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, a fost făcut public, astăzi, pe pagina oficială a şefului statului ucrainean, transmite Noi.md.


Alexandr Daniliuk s-a născut la 22 iulie, 1975, în orașul Grigoriopol din Moldova. Ulterior, familia s-a mutat la Kiev. 


Aleksandr Daniliuk a absolvit Institutul de Management al Investițiilor din Kiev, Universitatea Tehnică Națională și Școala de Afaceri de la Universitatea din Indiana (SUA). Vorbește cinci limbi: ucraineană, rusă, engleză, spaniolă și franceză.


Alexandr Daniliuk, în vîrstă de 43 de ani, a activat în mai multe fonduri de investiții, inclusiv la Moscova și Londra. Daniliuk are statut de funcţionar public din anul 2005. El a fost consilier al premierului Iurii Ehanurov, în timpul președinției lui Viktor Iușcenko. 


Ulterior, Alexandr Daniliuk a devenit consilier netitular al președintelui Viktor Ianukovici. Din 2010, a condus Centrul de Coordonare pentru implementarea reformelor economice. 


În 2014, președintele Petro Poroșenko l-a numit pe Daniliuk în calitate de reprezentant permanent în Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, iar din septembrie 2015 - șef adjunct al Administrației Prezidențiale din Ucraina. 


În aprilie, 2016, Rada Supremă l-a numit pe Alexandr Daniliuk ministru al finanțelor în guvernul lui Vladimir Groisman. La 7 iunie 2018, Parlamentul ucrainean l-a demis. Cauza posibilă o reprezintă un eventual conflict cu ministrul Groisman. 


Alexandr Daniliuk este căsătorit și are doi fii – Richard și Vladimir, ambii fiind cetățeni britanici. 


Alexandr Daniliuk a fost consilier al lui Vladimir Zelensky și a fost responsabil în echipa sa pentru activități internaționale, financiare și economice.


Postul de secretar al Consiliului Naţional de Securitate și Apărare al Ucrainei, în timpul mandatului fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost deținut de Aleksandr Turcinov. El a demisionat în ajunul inaugurării lui Vladimir Zelenski.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load