TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Șefa delegației ucrainene la APCE a declarat despre necesitatea menținerii dialogului cu Rusia

Șefa delegației ucrainene la APCE a declarat despre necesitatea menținerii dialogului cu Rusia

Șeful delegației ucrainene la APCE, Elizaveta Iasko, deputat în Rada Supremă din partea Partidului „Sluga naroda”, a anunțat despre necesitatea menținerii dialogolui cu Rusia. Ea a declarat acest lucru într-un interviu cu publicația „Levîi bereg”.


Anterior, noua delegație ucraineană la APCE a refuzat oficial să participe la sesiunea de toamnă. Kievul a explicat pasul său drept „răspunsul Ucrainei la întoarcerea Federației Ruse în sala de ședințe a APCE”.


Potrivit lui Iasko, refuzul de a comunica cu Moscova este o decizie greșită. „Nu putem ignora Rusia. Trebuie să ne protejăm interesele, dar să știm ce se întîmplă", a spus ea.


În același timp, refuzul de a participa la sesiunea de toamnă a APCE, potrivit deputatului în vîrstă de 28 de ani, dă dovadă de „consecvența” Kievului, deoarece, în caz contrar, delegația ucraineană ar fi de acord să devină parte a „procesului nedrept de întoarcere a Rusiei”.


Iasko însăși va participa la sesiune în calitate de invitat.


Întoarcerea Rusiei în PACE


În 2014, după anexarea Crimeei, delegația de la Moscova a fost lipsită de un șir de drepturi în APCE. Ca răspuns, Rusia a suspendat participarea la reuniuni, iar în 2017 a anunțat înghețarea achitării contribuțiilor la bugetul Adunării.


La sfîrșitul lunii iunie, APCE a restabilit integral drepturile delegației ruse. Kiev a încercat să prevină acest lucru.


Delegația ucraineană a introdus sute de amendamente la Proiectul de rezoluție privind restituirea împuternicirilor Rusiei în cadrul Adunării. De asemenea, diplomații de la Kiev au solicitat amînarea examinării problemei pentru o perioadă ulterioară, dar inițiativa lor nu a fost susținută.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load