Satul săpat în piatră din Iran, care oferă imagini de poveste (FOTO/VIDEO)

Satul săpat în piatră din Iran, care oferă imagini de poveste (FOTO/VIDEO)

Kandovan (numit uneori și Kanvan) este o străveche localitate rurală, aflată în ținutul Osku din Iran, la circa 50 de kilometri de orașul Tabriz (cel de-al cincilea ca mărime, din țară).


Satul iranian a devenit faimos, în lume, datorită caselor sale neobișnuite, săpate în piatră, ce se aseamănă, destul de bine, cu grotele din Cappadocia (Turcia). Încăperile cioplite roca de origine vulcanică din Kandovan sînt locuite și astăzi, cu toate că unele dintre ele au o vechime de peste 700 de ani.


Formele de relief ciudate de la Kandovan au apărut datorită activității vulcanice, succedată de către eroziunea produsă de către apă și vînt. Stratul de rocă are o grosime care, pe alocuri, depășește 100 de metri. În „satul de piatră” locuiesc numeroase familii. În interiorul acestor stînci țuguiate de origine vulcanică, oamenii au cioplit case, pe care le-au numit „karaan”. Populația satului este de peste 670 de persoane.


Unul dintre motivele pentru care aceste locuințe arhaice mai sînt folosite și astăzi este… eficiența energetică. De la o locuință de piatră te-ai aștepta să fie friguroasă. Casele din Kandovan sînt destul de răcoroase, pe timp de vară. Numai bune pentru a te feri de arșița de afară, în sezonul cald! Însă și pe timp de iarnă oferă avantaje, deoarece structura aparte a rocii vulcanice contribuie la menținerea temperaturii din interior, în ciuda temperaturilor exterioare scăzute.


Ne putem imagina cîtă muncă a fost depusă, de-a lungul timpului, pentru a exista satul de piatră Kandovan, dacă vom ține seama de faptul că pentru obținerea unei camere încăpătoare este necesară munca depusă de patru persoane, vreme de 10 luni.


Locuințele de tip „karaan” au fost săpate la Kandovan după ce strămoșii locuitorilor de astăzi au ajuns pe acele meleaguri ca fugari, în urma repetatelor invazii ale mongolilor. La început, oamenii foloseau grotele formate în mod natural, prin eroziune, ca ascunzișuri. Mai apoi, golurile din stîncă au fost extinse și au fost săpate în piatră locuințe noi, independente unele de altele. Pe măsură ce populația sporea, creștea și numărul de noi camere și locuințe.


Astăzi, Kandovan oferă imagini de poveste și reprezintă un decor perfect pentru un film fantastic!Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load