COVID-19 în MOLDOVA

Rusia declară că NATO s-ar pregăti pentru un conflict pe scară largă

Rusia declară că NATO s-ar pregăti pentru un conflict pe scară largă

Scenariile intenselor exerciții militare ale NATO indică o pregătire intenționată pentru un conflict militar pe scară largă, a declarat Valery Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, citat de publicaţia Krasnaya Zvezda.

În cadrul unui briefing de marţi cu participarea ataşaţilor de presă din străinătate, Gherasimov a amintit că documentele doctrinare ale Bruxelles-ului atribuie Rusiei statut de adversar, iar în timpul summitului NATO din decembrie, s-a afirmat că operativitatea transferului de forțe de consolidare către „flancul estic” al alianței a crescut semnificativ.

Potrivit șefului Statului Major General, din 2016, membrii NATO au crescut cheltuielile totale pentru apărare cu 130 de miliarde de dolari, iar pînă în 2024 este prevăzută o creștere a acestei cifre cu 400 de miliarde de dolari. În plus, pentru a asigura dominanța în cosmos, s-a decis recunoașterea spațiului cosmic drept sferă separată de acţiuni militare, alături de uscat, aer, mare și cyberspace.


În același timp, șeful Statului Major General și-a exprimat încrederea în necesitatea continuării dialogului cu Alianța pentru a reduce riscurile de incidente militare periculoase. El a amintit că pe fundalul creșterii activismului NATO, aliații occidentali promovează simultan teza așa-numitei „amenințări militare rusești”.

La începutul lunii decembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că apropierea NATO de granițele Rusiei reprezintă o amenințare pentru securitatea țării. El a menționat, de asemenea, că stereotipurile de blocare din ultimii ani nu pot fi un instrument bun pentru găsirea și luarea deciziilor eficiente. În același timp, șeful statului a amintit că Rusia și-a exprimat în repetate rînduri disponibilitatea de a coopera cu NATO pentru a contracara în comun amenințările reale, precum terorismul internațional, conflictele armate locale și pericolul proliferării necontrolate a armelor de distrugere în masă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri

Sondaj Toate

load