COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Preţul cu care s-a vîndut pictura găsită în bucătăria unei bătrîne

Preţul cu care s-a vîndut pictura găsită în bucătăria unei bătrîne

O capodoperă a pictorului italian Cimabue, “Hristos batjocorit”, a devenit duminică tabloul pre-renascentist cel mai scump adjudecat printr-o vînzare publică, fiind achiziţionat cu peste 24 de milioane de euro la o licitaţie.

Suma a crescut la 19,5 milioane de dolari în timpul licitaţiei, fără taxe, după ce tabloul de mici dimensiuni (25,8 cm pe 20,3 cm), care îl reprezintă pe Hristos înconjurat de un grup de oameni cu atitudini agresive şi feţe schimonosite, fusese estimat la între 4 şi 6 milioane de euro.

Casa de licitaţii Actéon, organizatoarea vînzării, nu a precizat care a fost profilul cumpărătorului acestei lucrări, descoperite din întîmplare, în timpul unei mutări, în casa unei bătrîne de Compiegne, nu departe de Paris.


Este prima dată în decenii cînd un tablou de Cimabue este scos la licitaţie.

“Această lucrare devine pictura primitivă (dinainte de 1500) cea mai scumpă din lume (...) şi, de asemenea, a şaptea cea mai scumpă pictură veche din lume, după Salvator Mundi (2017), de Leonardo da Vinci, Masacrul Inocenţilor, de Rubens (2002), Portretul lui Cosimo de Medici, de Jacopo da Pontormo (1989), Portret de femeie, de Rembrandt (2000), Portretul lui Lorenzo de Medici, de Raphael (2007) şi Marele Canal, de Canaletto (2005)”, a indicat într-un comunicat Acteon.

Printre cei opt ofertanţi se numărau muzee. Licitaţia a început la 3 milioane de euro, iar trei dintre dintre ofertanţi s-au aflat în sală.

“Hristos batjocorit” a fost realizat în tempera pe bază de ou şi fundal din aur, pe o planşă din lemn de plop, şi făcea parte dintr-un diptic din 1280, în care erau reprezentate, pe opt panouri de dimensiuni asemănătoare, scene din ciclul Patimilor. Pînă în prezent, sînt cunoscute două dintre aceste scene: ″Biciuirea lui Hristos″⁣ (aflată în colecţia Frick, în New York) şi ″⁣Fecioara Maria aşezată pe tron cu fiul ei, înconjurată de doi îngeri″⁣ (National Gallery, în Londra).

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load