TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Polonia a transmis un mesaj de loialitate SUA

Polonia a transmis un mesaj de loialitate SUA

Polonia ar putea sprijini misiunea militară condusă de Statele Unite pentru a proteja transportul maritim în Golf după confiscarea recentă de către Iran a unui petrolier navigînd sub pavilion britanic în Strîmtoarea Ormuz, a declarat ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz, citat vineri de DPA, relatează Agerpres.

„Ştim că situaţia necesită un răspuns”, a spus Jacek Czaputowicz într-un interviu, fără a specifica natura eventualei asistenţe. „Un anumit sprijin polonez pentru eforturile american şi britanic este posibil”, a adăugat el.


Oficialul a mai spus că Polonia încearcă „să menţină legăturile transatlantice” şi să facă punte, pe fondul diviziunilor dintre SUA şi UE, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Deteriorarea securităţii pe ruta maritimă îngustă din largul Iranului, o arteră vitală pentru producătorii de petrol din Orientul Mijlociu, intervine pe fondul escaladării tensiunilor între Iran, Marea Britanie şi Statele Unite.

Germania a refuzat să ia parte la o misiune condusă de SUA, favorizînd în schimb una de observare europeană. Guvernul german se teme că strategia Statelor Unite de exercitare a "presiunii maxime" asupra Iranului ar putea conduce la o escaladare a crizei.

Polonia respectă politica UE privind Orientul Mijlociu şi acordul nuclear cu Iranul, din care SUA s-au retras, dar în acelaşi timp crede că UE ar trebui să fie „mai deschisă la argumentele americane”, a spus Czaputowicz. „Dacă există o diviziune între Uniunea Europeană şi Statele Unite, nu este bine pentru Polonia sau pentru Europa Centrală. Deci încercăm să menţinem legătura transatlantică şi să trecem peste diviziuni”, a adăugat el. „Ar fi foarte rău dacă SUA şi-ar pierde interesul pentru Europa”, a menționat șeful diplomației poloneze.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load