ONU acuză Coreea de Nord că trimite arme chimice în Siria

ONU acuză Coreea de Nord că trimite arme chimice în Siria

Statul nord-coreean a furnizat Siriei echipamentul care poate fi folosit pentru producerea armelor chimice, informează BBC, citînd mijloacele de informare în masă americane.


Materialele pe care Coreea de Nord i le-ar fi furnizat statului sirian includ țiglă rezistentă la acid, valve anticorozive și termometre. Potrivit sursei citate, țigla ar fi fost folosită pentru construirea facilităților unde se produc arme chimice.


Citînd un raport elaborat de către experții ONU, Wall Street Journal scrie că regimul nord-coreean a recurs la serviciile unei companii de comerț chineze pentru a livra materialele menționate în Siria. În perioada 2016-2017, s-au efectuat cinci expedieri de acest gen, precizează sursa.


Autoritățile siriene le-ar fi plătit nord-coreenilor pentru aceste furnizări prin intermediul unor firme-paravan.  


Guvernul sirian nu a venit cu declarații oficiale pe acest subiect.  Anterior, reprezentanții autorităților siriene au spus că unicii cetățeni nord-coreeni prezenți în Siria sînt „antrenori sportivi și atleți”.


Potrivit BBC, în Ghouta Orientală, regiunea siriană devastată de bombardamente, au fost înregistrate atacuri chimice cu folosirea gazului de clor. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load