Lukaşenko nu a interesat Kazahstanul

Lukaşenko nu a interesat Kazahstanul

Producătorii de petrol kazahi nu sînt prea interesați de livrările către Belarus, despre care a vorbit Alexandr Lukaşenko. Despre această vineri, 24 mai, a scris ediţia Kommersant.


Kazahstanul nu dispune de volume libere atît de mari pentru livrări precum Rusia, a relatat o sursă asociată Kazmunaygaz. În 2019, republica va reduce producția de petrol, în timp ce cererea din China și Uzbekistan crește. În plus, pentru că tranzitul va trebui să fie negociat cu Moscova și avînd în vedere „disputele interminabile cu belaruşii, nimeni nu vrea să se implice în aceste afaceri".


Dacă Minsk va propune „bani buni", se vor găsi volume de livrare, a declarat o altă sursă din industria petrolieră din Kazahstan. „Dar, în asemenea condiții, este mai ușor să se ajungă la un acord cu rușii", a adăugat sursa.


Petrolul din Kazahstan este tranzitat prin Rusia prin intermediul conductei către portul Ust-Luga de la Marea Baltică și este transportat de tancuri pe piața mondială. În 2018, volumul acestor livrări a fost de 8,8 milioane de tone. La Samara, petrolul din Kazahstan poate fi redirecționat către conducta Drujba și expediat în Belarus. Cu toate acestea, interlocutorul Kommersant, care este familiarizat cu situația, afirmă că, în prezent, conducta este ocupată de combustibilul rusesc.


La 23 mai, președintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Kazahstanului Yermukhamet Yertysbayev, a declarat că Minsk dorește să intensifice negocierile privind achiziționarea petrolului kazah. Acesta ar putea fi tranzitat pe teritoriul Rusiei, ceea ce va necesita permisiunea din partea Moscovei. În 2018, Kazahstanul a furnizat Belarusului 6,7 mii tone de petrol pe calea ferată. Pînă în 2025, Rusia este obligată să furnizeze 18 milioane tone de petrol pe an pentru rafinăriile din Belarus, printr-o conductă.


În aprilie, Belarus a descoperit calitatea joasă a petrolului rusesc, livrat prin conducta Drujba. Livrările în Europa au fost oprite, Comisia de Investigații a pornit un caz de fraudă. Potrivit versiunii sale, conducta a fost deteriorată, deoarece în unitatea de scurgere din apropiere de Samara, infractorii au încercat să fure combustibilul în valoare de un milion de ruble și să camufleze furtul prin infuzarea petrolului de calitate joasă. Volumul total al livrărilor nu a fost încă reluat, iar prejudiciul cauzat Rusiei este estimat la miliarde de dolari.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load