Julian Assange va fi arestat în „cîteva ore sau zile”

Julian Assange va fi arestat în „cîteva ore sau zile”

WikiLeaks spune că australianul Julian Assange, fondatorul cunoscutei platforme care a dezvăluit informații secrete, urmează să fie scos din ambasada Ecuadorului, după ce Quito a ajuns la un acord cu Londra, relatează Reuters.


Informațiile apar la cîteva zile după ce președintele țării latino-americane l-a acuzat pe Assange că „a încălcat în mod repetat” termenii azilului politic.


Julian Assange locuiește de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra, avînd azil în această țară.


El s-a refugiat în această clădire, unde beneficiază de protecție diplomatică, pentru a evita arestarea sa și extrădarea în Suedia, țară în care era vizat într-o anchetă de abuz sexual. 


Dosarul a fost abandonat, însă Assange a spus întotdeauna că era de fapt un pretext pentru a fi expulzat în SUA, unde Wikileaks se află în atenția autorităților americane, încă de la scurgerile de informații clasificate din interiorul CIA.


Acum, Wikileaks acuză că fondatorul platformei urmează să fie scos din clădire și arestat. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe Twitter. 


Mesajul apare după ce, în urmă cu cîteva zile, președintele ecuadorian Lenin Moreno l-a acuzat pe Julian Assange că „a încălcat în mod repetat” termenii azilului politic. „Dl. Assange a încălcat acordul pe care l-am încheiat cu el și cu avocatul său de prea multe ori”, a declarat Moreno.


Tensiunile dintre Quito și Assange au crescut după publicarea pe portalul inapapers.org, care ar aparține Wikileaks, fotografii, înregistrări video și conversaţii private ale preşedintelui ecuadorian. Mai mult, InaPapers îl acuză pe liderul ecuadorian de corupție, fapte pe care acesta le neagă.


„Nu este vorba de faptul că nu poate vorbi și exprima liber, dar nu poate minți, cu atît mai mult să spargă conturi private sau numere de telefon”, a adăugat acesta.


În interviu, șeful țarii latino-americane nu l-a acuzat pe Assange că se află la originea „divulgării” acestor fotografii, însă Guvernul a menționt că ele au fost difuzate de WikiLeaks. 
 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load