Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4067

Cu 13 ani în urmă, WikiLeaks dezvăluia primele documente clasificate

25 iul. 2023,, 19:30   Externe
2287 0

Pe 25 iulie 2010, au fost dezvăluite primele documente clasificate de către WikiLeaks.

Conţinutul documentelor WikiLeaks ar fi putut declanşa o anchetă privind modul în care Statele Unite desfăşoară războiul în Afganistan.

,,Indiferent cît de ilegal au ieşit la iveală aceste documente, ele ridică întrebări serioase despre realitatea politicii Americii faţă de Pakistan şi Afganistan”, a spus senatorul John Kerry, preşedintele puternicului Comitet pentru Relaţii Externe, în ziua în care au fost dezvăluite documentele.

A fost cea mai mare divulgare de documente secrete de la scandalul ,,Pentagon Papers", documente clasificate dezvăluite de Daniel Ellsberg despre războiul SUA în Vietnam, notează Noi.md cu referire la mediafax.ro.

Julian Paul Assange, un editor, activist australian şi fondator al organizaţiei non-profit WikiLeaks, care a mai publicat numeroase documente scurse între 2007 şi 2009, a fost dat în urmărire internaţională din 2010.


Stabilit în Suedia, i s-a emis mandat de arestare. El a fugit, încălcînd legile suedeze privind cauţiunea şi i s-a acordat azil de Ecuador în august 2012 pe motiv de persecuţie politică şi temerile că ar putea fi extrădat în Statele Unite.

Guvernul SUA a deschis un rechizitoriu în care îl acuzх pe Assange de complot şi intruziune în computere pentru a scurge informaţii clasificate furnizate de denunţătoarea americană Chelsea Manning, care a făcut şase ani de închisoare în SUA.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?