Guvernul de la Kiev şi forțele armate din Donbass au ajuns la un acord

Guvernul de la Kiev şi forțele armate din Donbass au ajuns la un acord

Guvernul ucrainean şi forțele armate din estul ţării au semnat marţi, la Minsk, un acord care deschide calea unor viitoare negocieri, informează dpa.


Acordul la care s-a ajuns vizează un statut special pentru regiunile Doneţk şi Lugansk din Donbas şi posibilitatea organizării de alegeri.


Noul guvern al preşedintelui Volodimir Zelenski pare dornic să imprime dinamism negocierilor de pace. Zelenski a afirmat că, în prezent, nu există impedimente pentru organizarea unui summit la care să participe Rusia, Franţa şi Germania, urmînd ca data la care acesta va avea loc să fie anunţată în curînd.


Detaliile statutului special nu sînt încă stabilite. Conform forțelor armate rusești susţinute de Moscova, statutul va fi provizoriu pînă la organizarea de alegeri supravegheate de OSCE, urmate de încetarea focului.


După validarea procesului electoral de către OSCE, forțele armate rusești se aşteaptă să primească un statut special pe termen lung. Preşedintele Zelenski susţine însă că nu pot fi organizate alegeri democratice atît timp cît pe teritoriul acestor regiuni se găsesc militari.


Conflictul din Donbas, în care au fost ucişi aproximativ 13.000 de persoane, conform estimărilor ONU, a afectat puternic relaţiile dintre Ucraina şi Rusia.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load