Aproape jumătate din populația Coreei de Nord suferă de foame

Aproape jumătate din populația Coreei de Nord suferă de foame

Coreea de Nord a înregistrat anul trecut cea mai slabă recoltă din ultimii zece ani, producţia fiind afectată de catastrofe naturale, lipsa terenurilor arabile şi o agricultură ineficientă, a anunţat miercuri ONU, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.


Recolta din 2018 a fost de 4,95 milioane de tone, în scădere cu 500.000 de tone, precizează Naţiunile Unite în raportul „Necesităţi şi priorităţi” pentru Coreea de Nord pe 2019. Este „cea mai slabă producţie de mai bine de zece ani, ceea ce se traduce printr-un important deficit alimentar”, a subliniat într-un comunicat coordonatorul rezident al ONU pentru Coreea de Nord, Tapan Mishra.


Rezultatul este că 10,9 milioane de nord-coreeni, adică 43% din populaţia totală, au nevoie de ajutor umanitar, cu 600.000 de mai mult decît anul trecut, şi că riscul de malnutriţie şi boli a crescut la rîndul său, în condiţiile în care ţara suferă oricum de penurii alimentare cronice, la care contribuie sancţiunile severe impuse de comunitatea internaţională din cauza programelor sale nuclear şi balistic.


Dar, cu toate că numărul celor care au nevoie de asistenţă a crescut, ONU a fost nevoită să reducă la 3,8 milioane numărul persoanelor vizate de ajutorul său umanitar, limitîndu-se la cei mai afectaţi de penurii, dată fiind lipsa finanţării.


Potrivit lui Mishra, anul trecut s-a strîns doar 24% din sumele solicitate, iar unele agenţii au fost nevoite să-şi limiteze programele şi chiar să sisteze o serie de proiecte.


Responsabilul ONU a făcut apel cu acest prilej la donatori „să nu lase consideraţiile politice să stea în calea răspunsului la nevoi umanitare”. „Costul uman al incapacităţii noastre de a răspunde este incomensurabil”, spus Mishra, explicînd că sancţiunile au generat întîrzieri neprevăzute şi sînt un obstacol pentru programele umanitare, chiar dacă acestea sînt scutite de sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load