Alegerile din Italia, dau peste cap planurile forțelor politice

Alegerile din Italia, dau peste cap planurile forțelor politice

Italienii au mers la vot pentru a-şi alege Parlamentul, în cel mai aşteptat scrutin din ultimii ani. 


Este scrutinul cu cea mai mare miză din ultima vreme, pentru că de rezultat va depinde direcţia în care va merge Italia, dar şi Uniunea Europeană, în următorii ani.


Italienii au votat ieri pentru forţele de dreapta şi cele antisistem. Mişcarea 5 Stele, partid populist şi antisistem, e marele cîştigător al alegerilor din Italia. Această formaţiune întemeiată cu doar opt ani în urmă este de acum cea mai mare forţă politică în Parlamentul de la Roma. Şi totuşi, voturile primite nu sînt suficiente să-i permită să ridice pretenţii pentru formarea guvernului. Pare să aibă întîietate, deocamdată, coaliţia de dreapta formată sub conducerea lui Silvio Berlusconi care va avea, cumulat, cele mai multe mandate în legislativ. Dar nu şi majoritatea. 


Forţele de stînga, conduse de Partidul Democrat, aflat la guvernare, a obţinut un scor modest. Dat fiind tabloul rezultat, formarea unei coaliţii de guvernare va fi dificilă. Aşadar o situaţie incertă la Roma, care ar putea deveni chiar periculoasă. Asta, în cazul în care coaliția lui Silvio Berlusconi s-ar destrăma, iar Liga Nordului, partid de extremă-dreapta, s-ar alia cu Mișcarea 5 stele. Atunci s-ar obține majoritatea, iar Italia ar deveni a doua țară din Uniunea Europeană, în decurs de cîteva luni (după Austria), care ar aduce extrema-dreaptă la guvernare.


Scrutinul parlamentar din Italia s-a încheiat duminică la ora locală 23:00, exit-poll-urile indicînd o victorie a Mişcării 5 Stele, cu 29 - 32 % din voturi. Partidul Democrat este pe locul al doilea, 20 -23 % din voturile exprimate, iar Forza Italia e pe locul trei, cu 13 - 16% din voturi.


Italienii au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor şi pe cei 315 ai Senatului.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load