TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Veniturile APL vor crește cu aproape 600 milioane de lei

Veniturile APL vor crește cu aproape 600 milioane de lei

Veniturile APL vor crește anul viitor, a menționat ministrul finanțelor, Natalia Gavrilița, prezentînd avizul, aprobat de Guvern, la un proiect de modificare a Legii finanțelor publice, înaintat de deputatul Petru Frunze, transmite IPN.

Deputatul propune majorarea veniturilor APL printr-o nouă redistribuire a impozitelor pe veniturile persoanelor fizice și juridice, precum și stabilirea virării impozitului persoanelor fizice, conform locului de trai.

„Este necesar de consolidat autonomia financiară a APL, dar trebuie să pornim de la spațiul bugetar existent, spațiul real. De aceea, noi am venit cu propunerea să acceptăm, la prima etapă, cotele de defalcare a impozitului persoanelor fizice în proporție de 100% pentru APL-urile de nivelul întîi și doi , iar pentru orașe și municipii – 50% (în prezent, 35% - n.r.)”, a declarat Natalia Gavrilița.

Impactul inițiativei propuse, doar în partea ce se referă la impozitul pevenitul persoanelor juridice (majorarea Fondului de susținere financiară aunităților administrativ-teritoriale și defalcări la bugetele locale de nivelul întîi în proporții corespunzătoare de 25% din încasările de la acest impozit), pentru anul 2020 constituie 1 257,4 milioane de lei.

De asemenea, majorarea la 100% a cotelor de defalcare de la impozitul pevenitul persoanelor fizice la bugetele locale de nivelul întîi are impact negativasupra încasărilor de la acest impozit la bugetele raionale. Pentru anul 2020 aceste pierderi sînt estimate la 126,6 milioane de lei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load