COVID-19 în MOLDOVA

UE va continua să acorde ajutor Moldovei în crearea zonei de comerț liber

UE va continua să acorde ajutor Moldovei în crearea zonei de comerț liber

Uniunea Europeană va continua să acorde ajutor Moldovei să pună în aplicare toate prevederile Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Despre acest lucru a anunțat Cecilia Malmström, Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, la întîlnirea bilaterală cu Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, în cadrul celei de-a II-a Reuniuni Ministeriale în domeniul comerțului care a avut loc la Kiev, transmite Noi.md.

Oficialii au discutat despre progresele în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și reformele realizate de Republica Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului.


În acest context, a fost abordat și subiectul majorării contingentelor tarifare la export în Uniunea Europeană. De asemenea, au fost puse în discuție măsurile întreprinse pentru a asigura drepturile de proprietate intelectuală și rezultatele înregistrate ca urmare a accesului mai bun pe piața Uniunii Europene.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că din momentul punerii în aplicare a DCFTA, s-a schimbat configurația comerțului extern al Republicii Moldova, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor și 50% în cazul importurilor.

”Datorită UE am reușit să creăm oportunități multiple pentru dezvoltarea economică și durabilă a Republicii Moldova. Vom continua să muncim și în continuare în această direcție și să respectăm angajamentele”, a declarat Chiril Gaburici.

Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, a menționat că apreciază faptul că Republica Moldova, în relațiile sale de cooperare, a identificat, a dezvoltat şi a promovat inițiative de facilitare a comerțului.

De asemenea, oficialul european a declarat că Uniunea Europeană este un partener de încredere dispus să acorde și în continuare asistența necesară pentru ca Republica Moldova să implementeze toate prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și să maximizeze utilizarea potențialului de țară, astfel asigurând o dezvoltare sustenabilă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load