COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Operațiunea de vămuire va fi simplificată la maxim, datorită Ghișeului Unic

Operațiunea de vămuire va fi simplificată la maxim, datorită Ghișeului Unic

Serviciul Vamal a elaborat documentul asupra Ghișeului Unic în domeniul vamal, care va fi implementat în cadrul proiectului european Twinning, notează Noi.md.

Potrivit conceptului prezentat, Ghișeul Unic va integra actele eliberate de către șapte autorități: Agenția Servicii Publice, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Agenția de Mediu din cadrul MADRM, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice și Ministerul Afacerilor Interne.

În prezent, pentru a efectua o operațiune de vămuire pentru un anumit tip de marfă, agentul economic sau brokerul vamal trebuie să solicite un șir de acte permisive de la mai multe agenții. După implementarea Ghișeului Unic, toate actele vor putea fi depuse la un singur ghișeu, iar sistemul le va repartiza în mod automat tuturor autorităților vizate.


De asemenea, noul sistem va permite crearea unui „cabinet al agentului economic”, unde vor fi stocate nu doar acte permisive, dar și alte documente necesare pentru procedura de vămuire (contracte, CMR, invoice, certificate de origine, etc.)

Potrivit autorităților, aplicarea Ghișeului Unic va eficientiza activitățile de monitorizare și control a operațiunilor desfășurate, precum și va asigura o mai mare transparență.

Proiectul Twinning “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” va fi implementat în decursul a doi ani. Proiectul are un buget de un milion de euro, banii fiind oferiți de Uniunea Europeană.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load