COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de grîu de pînă la 600 mii de tone

Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de grîu de pînă la 600 mii de tone

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, Ministerul Agriculturii prognozează în acest an o recoltă de grîu de pînă la 600.000 de tone.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a vorbit despre situația în sector, în contextul secetei hidrologice înregistrate, în cadrul unei ședințe convocate de Prim-ministrul Ion Chicu, transmite unimedia.info.

„Am avut mai multe ședințe de lucru cu producătorii și cercetătorii din domeniu, inclusiv, în cadrul vizitelor din teritoriu, cu care am discutat situația din agricultură, generată de seceta severă din toamna – primăvara anului agricol 2019 – 2020, calamitățile curente, cît și măsurile de redresare, ce se impun.


Conform datelor, prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, la începutul lunii mai pe întreg teritoriul țării au căzut precipitații în medie pînă la – 80 mm, cu depășirea mediei lunare multianuale.

Astfel, situația pe terenurile însămînțate s-a ameliorat, atît datorită ploilor, cît și măsurilor agrotehnice efectuate de producători.

O parte însemnată a semănăturilor își revin integral sau parțial, fapt, ce permite revizuirea prognozei de recoltă globală pînă la o variantă optimistă de 600 mii de tone”, a subliniat ministrul Ion Perju în cadrul ședinței.

Totodată, ministrul a informat despre faptul că în anul agricol 2019 – 2020 au fost însămînțate cu culturi de toamnă circa 415 mii ha, seceta și înghețurile de primăvară afectînd circa 215 mii ha: în proporție de 25% în Nord și pînă la 60-80% în Centru și Sud, conform datelor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, iar circa 19 mii ha de terenuri puternic afectate, inclusiv 10,3 mii ha grîu, au fost reînsămînțate.

Cu referire la sub-sectorul horticol, ministrul a vorbit că înghețurile de primăvară au afectat pînă la 80% din suprafețe, inclusiv: cais 70-80%; piersic 50%; cireș 40-50%; măr 25%.

Conform prognozelor recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor trei ani, inclusiv și recolta de struguri, iar recolta globală de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ al producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sînt irigate.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load