COVID-19 în MOLDOVA

Leul moldovenesc a ajuns la cea mai puternică cotație

Leul moldovenesc a ajuns la cea mai puternică cotație

Leul moldovenesc continuă, pentru a treia lună consecutiv, procesul de apreciere față de coșul valutar IVM-10 (Indicele Valutar Moldova-10). Săptămîna trecută, acesta a atins o nouă cota maximă, de 95,75 puncte, ceea ce înseamnă o cotație cu 4,25% mai mare decît la începutul anului.

Constatările sînt făcute de către expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

Într-o analiză, expertul menționează că, în perioada 3-9 august, leul moldovenesc s-a apreciat cu 0,75% față de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali din IVM-10. Cel mai mult săptămîna trecută leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+3,33%), rubla rusească (+2,16%) și rubla belarusă (+1,84%).

Veaceslav Ioniță susține că de la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat în medie cu 4,25% față de cele 10 valute din IVM-10. El a devenit mai puternic față de opt valute și s-a depreciat față de două valute. Cel mai mult leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+18,80%), rubla rusă (+18,57%) și hrivna ucraineană (+16,82%). În aceeași perioadă, valuta moldovenească s-a depreciat față de euro (-2,21%) și leul românesc (-0,89%).

„În linii mari, în 2020 leul moldovenesc, în relație cu valutele de bază dolarul american și euro, copie comportamentul leului românesc”, a declarat expertul, citat într-un comunicat de presă al IDIS. Economistul opinează că dolarul american în luna iulie-august a înregistrat ce-a mai puternică depreciere (-5,00%), din ultimii trei ani, față de euro. Cotația lui a scăzut de la 1,125 USD/EURO la începutul lunii iulie pînă la 1,182 în prima săptămînă din august.

Veaceslav Ioniță menționează că deprecierea dolarului american are loc pe fundalul crizei din USA provocate de COVID-19. Totodată, are loc și pe fundalul luptei politice din ajunul alegerilor prezidențiale și incapacitatea congresului american de a se înțelege privind măsurile economice anticriză.

Potrivit expertului, leul moldovenesc puternic este benefic pentru populația Moldovei, deoarece produsele de import sînt în medie cu 4,25% mai ieftine, doar datorită cursului valutar. Drept consecință, un leu puternic permite scăderea semnificativă a inflației, cea ce este benefic pentru populație în condiții de criză economică. Pe partea opusă, leul puternic lovește în producătorul autohton în special agricultori și procesatorii producției agricole.

Potrivit economistului, Banca Națională a Moldovei este nevoită să oscileze între interesele populației și interesele agenților economici, în condiții de turbulențe puternice pe plan internațional în special în relația USD-EURO. În opinia sa, BNM trebuie să intervină lent, cel puțin pentru a reîntoarce leul moldovenesc la valoarea de la începutul anului, și să mențină poziția de mijloc în lupta dintre EURO-USD.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load