COVID-19 în MOLDOVA

Guvernul nu este de acord cu cerinţele agricultorilor

Guvernul nu este de acord cu cerinţele agricultorilor

Prim-ministrul Ion Chicu consideră imposibilă creșterea subvențiilor pentru fermieri de la 1.050 la 3.000 pentru fiecare hectar de cereale din primul grup afectat de secetă, avînd în vedere deficitul bugetului de stat de aproape 18 miliarde de lei.

Premierul a făcut această declaraţie vineri, la o întîlnire cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor agricole din țară, privind situația din sectorul agricol, transmite infotag.md.

Fermierii consideră că ingerințele politice vor agrava situația din sector, prin urmare, au propus crearea unei platforme de discuție între asociațiile agricole, ministerul de resort și Ministerul Economiei pentru a dezvolta strategii pe termen lung în sectorul agrar.

De asemenea, fermierii au remarcat că nu doresc să transfere problemele economice pe seama statului și au venit cu propuneri concrete, care nu necesită investiții financiare imediate. În special, ei au solicitat scutirea de la plata impozitelor pe salarii și impozitele funciare pentru fermierii afectați de dezastre naturale în 2020 și să introducă vacanţe fiscale în primele șase luni ale anului 2021. În plus, fermierii au solicitat guvernului să ia măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de măfurile de import ieftine.

Premierul a salutat apelurile la cooperare pentru a găsi soluții optime pentru situația din cel mai mare sector al economiei naționale, care a fost grav afectat de seceta din acest an.

În același timp, el a menționat că posibilităţile financiare ale statului sînt serios limitate din cauza crizei pandemice.

„Experții au început procesul de evaluare a pierderilor pentru grupul II. Au fost semănate peste 800 de hectare, aceasta este o pierdere foarte mare, ceea ce înseamnă că vor fi necesari mai mulți bani decît cei 200 de milioane de lei planificați să fie alocaţi pentru subvenții”, a spus Chicu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load