TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Expert-Grup: Pe ce trebuie să se axeze următorul guvern, indiferent de culoarea politică

Expert-Grup: Pe ce trebuie să se axeze următorul guvern, indiferent de culoarea politică

Sistemul financiar trebuie să rămînă pe agenda guvernanților iar pentru a oferi continuitate procesului de reformare trebuie definite cîteva direcții de dezvoltare afirmă economiștii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

„Pe lîngă tendințele pozitive există și o serie de dificultăți, dintre care unele au geneza în perioada crizei bancare. Acordarea garanțiilor de stat pentru creditarea băncilor a dus la apariția unui exces de lichiditate, sterilizarea căruia presupune costuri enorme pentru BNM. Modificarea necoordonată a politicii fiscale a determinat amînarea debursării tranșei a două de la FMI prevăzută pentru anul trecut. Pe fundalul unui nivel jos de educație financiară, Moldova rămîne în urma vecinilor la capitolul incluziune financiară, doar 44% din populație avînd un cont bancar. În schimb, asistăm la o creștere rapidă a sectoarelor de micro-finanțare și leasing. Fortificarea cadrului de protecție a consumatorilor este esențială pentru a preveni supra-îndatorarea populației”, susține economistul „Expert-Grup” Eugen Ghilețchi.


Specialiștii au venit cu un șir de recomandări. În primul rînd sporirea capacității instituțiilor financiare de a răspunde cerințelor și așteptărilor mediului de afaceri, guvernului sau gospodăriilor casnice în ceea ce privește mobilizarea capitalului. De asemenea, accentul este pus pe diminuarea economiei informale prin creșterea incluziunii financiare, perfecționarea sistemelor de plăți și creșterea nivelului de cunoștințe financiare ale populației. Nu în ultimul rînd, sistemul financiar trebuie să devină o sursă solidă de protecție pentru consumatorii de servicii financiare, un factor de stabilitate pentru finanțele publice și generator de credibilitate pentru mediul internațional, conchid experții.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load