COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Care este noua hotărîre a BNM privind politica monetară?

Care este noua hotărîre a BNM privind politica monetară?

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină la același nivel valorile principalelor instrumente de politică monetară. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare de 3,25 la sută anual.

Totodată, rămîn neschimbate ratele de dobîndă la creditele și depozitele overnight - 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, de asemenea, se menține aceeași - 34,0 la sută din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă - 21,0 la sută din baza de calcul.


Potrivit BNM, hotărîrea luată reflectă continuitatea deciziilor anterioare ale Băncii Naționale, prin care se creează condiții monetare pentru creditarea economiei. Astfel, rata de bază este în continuare una stimulativă și sprijină cadrul macroeconomic, ceea ce dobîndește o importanță acută, în special în situația de criză economică provocată de pandemie.

Evenimentele care s-au conturat după runda anterioară de prognoză a BNM au confirmat veridicidatea acesteia, ipotezele, asumările și riscurile prezentate de banca centrală.

Presiunile dezinflaționiste persistă în continuare, dar vor manifesta o intensitate mai redusă pe termen mediu.

”Diminuarea mai pronunțată a prețurilor la petrol și, în același timp, creșterea prețurilor internaționale la produsele alimentare în anul curent vor determina în ansamblu o inflație similară cu cea anticipată”, a menționat BNM.

Se menționează că BNM monitorizează incontinuu situația macroeconomică determinată de implicațiile pandemiei și, la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, va veni cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate a băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.
Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 31 iulie 2020

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load