TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Vitamina care poate preveni bolile de inimă

Vitamina care poate preveni bolile de inimă

Vitamina K este o vitamină solubilă, recunoscută în special pentru rolul său în coagularea sîngelui. De asemenea, oamenii știu că are și un rol important pentru sănătatea oaselor și previne bolile cardiovasculare.

Corect spus vitamina K înseamnă un grup de vitamine solubile în grăsimi. Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce protrombina, un factor de coagulare, care este important în coagularea sîngelui și metabolismul osos.

Există trei tipuri de vitamina K:


Vitamina K1 – se află în mod natural în plante, legume verzi. Aceasta ajunge la ficat și contribuie la coagularea sîngelui.

Vitamina K2 – e produsă de bacteriile din tractul gastro-intestinal și se depune pe pereții vaselor de sînge, în oase și în țesuturi.

Vitamina V3 – este o forma sintetică și nu prea este recomandată în cazul copiilor pentru că poate da alergii.

Vitamina K1 se găsește în plante, iar atunci cînd omul o consumă, bacteriile din intestinul gros o convertesc în forma sa de depozitare, vitamina K2. Acesta e absorbită în intestinul subțire și depozitată în ficat.

În lipsa vitaminei K, organismul nu produce protrombină, un factor de coagulare care e necesar organismului pentru coagularea sîngelui și metabolismul osos.

De regulă, deficiența de vitamina K poate afecta nou-născuții și cei cu o problemă de malabsorbție, datorată, de exemplu, sindromului intestinului scurt, fibrozei chistice, bolii celiace sau colitei ulcerative.

Iată care sînt beneficiile vitaminei K:

Asigură sănătatea oaselor. Se pare că există o relație între aportul scăzut de vitamina K și prezența osteoporozie. O mulțime de studii arată că vitamina K susține menținerea oaselor puternice, îmbunătățește densitatea osoasă și reduce riscul de fracturi.

Sănătatea cognitivă. Creșterea nivelului sanguin al vitaminei K a fost legată de îmbunătățirea memoriei episodice la adulții în vîrstă.

Sănătatea inimii. Vitamina K poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale mai mici prin prevenirea mineralizării, unde mineralele se acumulează în artere. Aceasta permite inimii să pompeze sînge liber prin corp.

Vitamina K2 reglează nivelul zahărului din sînge. A doua proteină dependentă de vitamina K, osteocalcin, poate ajuta organismul să utilizeze insulina. Proteinele activate pot crește sensibilitatea la insulină, problema principală în diabetul de tip II. Mai mult, suplimentele de vitamina K2 îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi reduc riscul de diabet zaharat de tip 2.

Vitamina K2 poate preveni pietrele la rinichi. Persoanele cu insuficienta renala cronica si cei care primesc dializă sînt la risc de deficit de vitamina K. Studiile arată că unul dintre factorii de risc pentru pietrele la rinichi este excesul de vitamina D, dar adevărată problemă este ca vitamina D creează o nevoie de vitamina K2.

Poate preveni cancerul de prostată. sînt studii care susțin că vitamina K2 poate reduce riscul de cancer de prostată cu aproximativ 70%.

Adulţii pot lua între 45 mcg şi 185 mcg pe zi. Se vor evita dozele mari de persoanele care iau anticoagulante. Persoanele sănătoase pot lua preventiv cîte 80 mcg de Vitamina K zilnic.

Alimente bogate în vitamina K sînt: produsele lactate, chefirul, varză, spanac, brocoli, ouă, carne de miel, carne de curcan, ficat de pui.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load