O piesă rară de şah a fost descoperită în Norvegia

O piesă rară de şah a fost descoperită în Norvegia

Arheologii de la Norwegian Institute of Cultural Heritage Research (NIKU), care conduc o expediţie în zona Tønsberg, au găsit o piesă cilindrică cu o înălţime de 3 centimetri şi un diametru de 2,6 centimetri inscripţionată cu motive islamice.


Chiar dacă motivele sînt arabe, nu înseamnă neapărat că a fost realizată de artişti arabi, scrie The History Blog.


„Felul în care este realizată piesa, în formă abstractă, fără figuri umane, este în concordanţă cu tradiţia islamică”, a precizat Lars Haugesten de la NIKU. „Nicio altă descoperire de la Tønsberg nu are asemenea detalii, ceea ce înseamnă că piesa este unică”.


Cercetătorii au determinat că piesa este un cavaler. Original, este numită „asb”, ceea ce în persană înseamnă „cal”. Jocul, care în arabă se numeşte shatranj, a fost adus în Europa prin Spania islamică în secolul al X-lea, iar de aici s-a răspîndit pe întregul continent în doar cîteva secole.


Cea mai veche piesă din Scandinavia este de secol XII şi a fost găsită în Lund, Suedia. Şi aceasta are descendenţe arabe şi are similarităţi cu cea recent descoperită. De asemenea, piesa se aseamănă cu cele peste o mie de piese descoperite la Bergen, Norvegia.Credit: NIKU/Lars Haugesten


Motivele decorative cu puncte şi cercuri prezentate în imaginea de mai sus sînt însă o raritate, doar şase dintre cele de la Bergen sînt similare.


Tønsberg este cel mai vechi oraş din Norvegia, datînd din 871 e.n., de aceea există un interes crescut pentru această regiune, fiind predispusă la multe descoperiri importante precum aceasta.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load