TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O greacă i-a reîntâlnit pe doi frați pe care i-a salvat de naziști

O greacă i-a reîntâlnit pe doi frați pe care i-a salvat de naziști

O femeie din Grecia în vîrstă de 92 de ani s-a reîntîlnit cu doi frați evrei pe care i-a savat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


În adolescență, Melpomeni Dina a ascuns șase membri ai familiei Mordechai înainte de a-i ajuta să fugă din țară și să scape de naziști.


Zilele trecute, grecoaica, acum în vîrstă de 92 de ani și doi dintre frați s-au întîlnit la muzeul memorial al Holocaustului din Ierusalim, după mai mult de 70 de ani de la tragedia prin care au trecut.


Cei doi frați, Sarah Yanai și Yossi Mor și-au adus la eveniment 20 de copii și nepoți.


„Nu există cuvinte care să descrie acest sentiment”, le-a spus Sarah Yanai reporterilor. „Este foarte emoțional pentru noi să fim din nou împreună”.


„Eram ascunși în casa ei. Mi-a salvat toată familia. Șase persoane … nu vă puteți imagina cît de periculos a fost pentru ea, pentru familia ei, să ne adăpostească pe toți … Ne-au salvat viața”, a continuat femeia.


Germania nazistă a ocupat Grecia în 1941-1944 și cea mai mare parte a populației evreiești grecești – pînă la 80.000 - a murit ca urmare a persecuției naziste. Mulți au fost uciși în lagărul Auschwitz-Birkenau.


În timpul ocupației germane, Dina Melpomeni și cele două surori ale ei au ascuns membrii familiei Mordechais într-o moschee abandonată, înainte de a-i muta în propria lor casă minusculă, cînd lucrurile au devenit prea periculoase.


Mai mult, atunci cînd unul dintre copiii familiei, în vîrstă de șase ani, s-a îmbolnăvit, surorile l-au dus a spital în ciuda riscului de a fi descoperite. Acesta a murit, însă, cîteva zile mai tîrziu.


Atunci, locația familiei a fost compromisă, iar surorile i-au ajutat pe restul membrilor familiei să fugă în direcții diferite pentru a evita să fie găsiți. Toți au supraviețuit, s-au reunit după război cînd s-au mutat în Israel.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load