COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În ce situații nu este posibil implantul dentar

În ce situații nu este posibil implantul dentar

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan și alte aliaje. Acesta se introduce în os, înlocuiește rădăcina dintelui, urmînd ca pe acest suport artificial să se realizeze coroana dentară definitivă.

Implantul dentar se recomandă oricărui pacient care a pierdut unul sau mai mulți dinți, atît timp cît nu există probleme de sănătate generală și atît timp cît există condiții locale inserării lui.

Există și situații în care implantul dentar este contraindicat, după cum precizează dentistul Raluca Băleanu. Aceste situații sînt: igiena bucală deficitară, tumori în zona în care urmează sa se intervină, deficiențe imunitare, bolnavi de cancer sub tratament cu radioterapie sau chimioterapie, ciroza hepatica, diabet (în funcție de valorile glicemiei).


"Toate aceste situatii pot duce la periclitarea integrării implantului în os. De asemenea, inserarea implantului nu este indicată la copii sau adolescenți, la care nu s-a definitivat procesul de creștere osoasă și nici la persoanele foarte vîrstnice, unde vindecarea este deficitară", a explicat Raluca Băleanu.

Înainte de intervenția propriu-zisă, medicul dentist realizează un consult amănunțit, în care evaluează starea de sănătate a cavității bucale. Este nevoie de o radiografie panoramică recentă și de un set de analize care să dovedească faptul că pacientul este apt pentru inserarea implantului.

Analizele necesare sînt: hemoleucograma, glicemia, calcemia, colesterolul, timpii de sîngerare și cei de coagulare, acidul uric, ureea și VSH-ul. De asemenea, este necesar un CT (Computer Tomograf), prin intermediul căruia se stabilește cu certitudine dacă se pot insera implanturile sau sînt necesare proceduri suplimentare (adiție osoasă, sinus lift).

"Timpul necesar inserarii implantului variază de la 30 minute la cîteva ore, în funcție de numărul de implanturi pe care vrem să le inserăm și de complexitatea cazului. De cele mai multe ori, este suficientă anestezia locală. Există însă cazuri în care se recurge la anestezie intravenoasă sau, excepțional, la anestezia generală. După intervenție, pacientului îi sînt prescrise antibiotice și antiinflamatoare pentru 7-10 zile. De asemenea, i se vor da indicatii cu privire la regimul alimentar (dieta moale) si indicatii cu privire la igiena bucală", a mai spus medicul specialist.

Potrivit acestuia, rata de succes este destul de mare, de circa 95% pe o perioadă de minim 10 ani. La ora actuală există multe tipuri de implanturi dentare. Prețul diferă în funcție de complexitatea cazului, marca și modelul implantului, astfel încît pot exista diferențe de cîteva sute de euro.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load