De ce ni se usucă buzele şi ce rol are stresul în acest proces

De ce ni se usucă buzele şi ce rol are stresul în acest proces

Uscarea buzelor, denumită medical cheilită, este cauzată de pierderea uleiurilor şi lipidelor naturale din stratul exterior al buzelor.


Se manifestă prin uscare, crapare (eroziuni) şi chiar acoperirea cu cruste dureroase, asta în cazurile cronice. Tratate necorespunzător, aceste fisuri se pot infecta şi pot împiedica alimentarea şi vorbirea.


„În general, este bine să luaţi măsuri preventive pentru a avea buze sănătoase.Este important să beţi multă apă dacă simţiţi că aveţi buzele uscate sau crapate. Evitaţi să vă lingeţi buzele, deoarece pierdeţi şi mai multă umiditate atunci cînd saliva se evaporă, pe lîngă iritaţia chimică produsă”, precizează medicul dermatolog Aurelia Ionescu.


„Buzele tale sînt mai sensibile decît restul pielii, mult mai subţiri şi sînt lipsite de glande sebacee producătoare de ulei. Astfel, ele sînt predispuse la deshidratare, mai ales în prezenţa aerului uscat şi rece. Hidrataţi-vă buzele în fiecare zi cu un balsam special pentru îngrijirea buzelor sau cu o cremă hidratantă şi emolientă’’, adaugă Bianca Mitrea, estetician şi expert în formulări cosmetice organice la QI Cosmetics.


Cauzele uscării buzelor


Cauzele principale ale uscării şi crăpării buzelor sînt: expunerea la mediul rece şi la vînt, iritaţia produsă de lingerea şi muşcarea compulsivă a buzelor, produse de îngrijire alese incorect.


„Pot exista reacţii alergice la anumite alimente şi băuturi, produse de igiena dentară, guma de mestecat etc. Starea psihologică şi stresul (pe fond psiho-emotional) pot declanşa uscarea şi crăparea buzelor, pentru că în acele momente avem tendinţa să le lingem şi să le muşcăm în mod repetat.  Alte lucruri care pot cauza uscarea buzelor: rujurile mate/ extra-rezistente, cu cantitate mare de pigmenţi, demachiantele şi cremele ce conţin acid salicilic şi benzoyl peroxide (şi care migrează în zona gurii). De asemenea, unele medicamente pot provoca sindromul de uscare a gurii şi crăparea buzelor, ca efect secundar”, mai spune dermatologul Aurelia Ionescu.


Persoanele cu probleme ale sinusurilor, care respiră adesea prin gura, pot prezenta simptome de uscăciune şi fisuri la nivelul buzelor.


„Buzele sînt delicate şi vulnerabile la efectele dăunătoare aduse de expunerea la soare, frig, temperaturi scăzute şi fumat. Acesta din urma produce atît riduri în colţurile gurii, cît şi modificări de coloraţie şi textură a buzelor. Obiceiul de a ţine diferite obiecte în gura (stilou, creion) ,cum e cazul copiilor, poate duce la uscarea gurii şi a buzelor’’, susţine esteticianul Bianca Mitrea.


Dacă ne dorim buze frumoase ar trebuie să respectăm anumite reguli. Iată care ar fi, în opinia dermatologului, regulile ce nu trebuie neglijate.


Hidratare: consumaţi cel puţin 2l de fluide zilnic. Astfel corpul, pielea şi buzele dvs. vor fi hidratate.


Emoliere: folosiţi un balsam de buze emolient care înmoaie buzele şi menţine pielea hidratată. Sînt recomandate unturile şi uleiuri bogate în acizi graşi esenţiali: unt de shea şi cocos, ulei de migdale, ulei de măsline etc. Reaplicaţi balsamul o dată la 2 pînă la 4 ore, pînă cînd buzele sînt vindecate.


Exfoliere: nici un produs de îngrijire a buzelor nu va acţiona în mod corespunzător, fără o bună exfoliere. Buzele se curăţă mai întîi cu un gomaj blînd şi o periuţă de dinţi moale (pentru bebeluşi). Evitaţi exfolierea pe buzele extrem de crapate, cu cruste ce pot sîngera!


Se pot folosi şi produse speciale pentru buze, ce conţin alfa sau beta hidroxi-acizi (pe bază de acizi din fructe şi plante), care pot exfolia pielea moartă. Pentru pielea sensibilă sau buzele crăpate nu se recomandă însă folosirea mai mult de o dată pe săptămînă, deoarece pot irita şi mai mult.


Protecţia solară: Buzele sînt susceptibile la arsuri solare, deoarece nu conţin melanină, pigmentul ce ajută la protejarea pielii de soare. Asiguraţi-vă că balsamul sau rujul conţine SPF pentru a preveni, pe lîngă uscarea buzelor, posibilitatea de a dezvolta cancer în zona gurii.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load