COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce degetele de la mîini au dimensiuni diferite

De ce degetele de la mîini au dimensiuni diferite

După cum știi deja, degetele de la mîini au dimensiuni diferite și sînt opozabile, spre deosebire de degetele altor primate, motivul însă este altă poveste.

Nu se cunosc exact factorii care au dus la faptul că avem degete opozabile și de diferite mărimi, dar există mai multe teorii. Consensul este că mîinile oamenilor au ajuns să arate ca în prezent în urmă cu 800.000 de ani. Descoperirea recentă a unui os metacarpian de acum 1,4 milioane de ani i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că mîinile noastre au evoluat cu mult înainte față de cît se credea.

Mîinile strămoșilor noștri ar fi fost mult mai asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor moderni, a căror palme și degete sînt mult mai lungi. Degetele lor sînt mai curbate, pentru a se putea cățăra mai ușor în copaci. Mîinile lor însă pot scăpa rapid din mînă un băț și nu au prea multă forță sau precizie pentru a strînge sau ciupi ceva.


Una din teoriile oamenilor de știință care explică diferența dintre mîinile noastre și mîinile altor primate este că noi am avut nevoie de o capacitate de a apuca obiecte mai bună, altfel nu am fi putut construi și mînui instrumente și arme. Pe măsură ce instrumentele au devenit mai rafinate, mîinile noastre au evoluat pînă în punctul în care au ajuns să arate ca în prezent.

O altă teorie care explică forma mîinilor noastre are la bază ideea că acestea devin cu adevărat arme puternice atunci cînd sînt strînse în pumn. Suprafața mai mică a unui pumn ne ajută să lovim cu mai multă forță. Mai mult, felul în care sînt aranjate oasele mîinii cînd aceasta formează un pumn oferă un impact mai puternic asupra victimei. Este de amintit că cimpanzeii nu pot forma un pumn foarte puternic.

Cercetătorii au spus că precizia cu care sînt aliniate degetele este deosebit de importantă. Atunci cînd ne strîngem mîna în pumn, nu mai rămîne vreun spațiu înăuntru, datorită lungimii degetelor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load