COVID-19 în MOLDOVA

Fumatul dăunează şi vederii

Fumatul dăunează şi vederii

Ați fumat o țigară, două, trei, tocmai aţi produs o cantitate uriaşă de radicali liberi. Aceştia atrag apa la nivelul cristalinului ocular. Apa în exces cauzează lipsa transparenţei.

Situaţie premergătoare cataractei. Nicotina pătrunde în interiorul corpului uman prin piele, prin respiraţie şi pe cale digestivă. Odată inhalată produce rapid constricția vaselor sanguine.

Situaţia se traduce printr-un flux mic de sînge. Totodată, fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară, scrie Stirileprotv.ro


Retina este zona nervoasă cea mai importantă ochiului, captînd totodată şi semnalul luminos. Fumatul dăunează, aşadar, în mod direct, ochilor dvs., nu doar prin intermediul sistemului circulator.

O cameră plină cu fum, ne referim atît la fumătorii activi, cît şi la cei pasivi, deteriorează filmul lacrimal, mai exact mecanismul producerii lacrimilor. Este motivul, pentru care simţiţi senzaţia de corp străin în ochi, dacă aţi petrecut mult timp în încăperi pline cu fum. Pe termen lung, fumul de ţigară are legătură cu boala numită cataractă. Aceasta înseamnă pierderea transparenţei cristalinului. În felul acesta, lumina nu mai ajunge la retină, locul în care se formează imaginea.

Rezultă astfel pierderea progresivă a vederii. Este o afecţiune specifică vîrstei a treia, dar poate apărea la vîrste tinere, în rezultatul fumatului activ sau pasiv. Combinaţia cea mai agresivă este cea dintre gudroanele din tutun şi alcool. Aşa-zisul cocktail distruge complet celula nervoasă din interiorul ochiului. Munca în aer liber sau în medii cu radiaţii în combinaţie cu tutunul şi alcoolul sporeşte riscurile distrugerii structurilor nervoase fine din interiorul ochiului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load