TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarație: În cazul tinerilor snopiți în bătaie au fost încălcate toate standardele investigării

Declarație: În cazul tinerilor snopiți în bătaie au fost încălcate toate standardele investigării

Avocatul Vadim Vieru declară că în cazul celor doi tineri, care au fost snopiți în bătaie în centrul Chișinăului acum cîteva zile, au fost încălcate toate standardele unei investigări eficiente a unei infracțiuni comise cu violență.

Juristul spune că acest lucru reiese și din faptul că agresorii au fost reținuți, dar au fost eliberați la scurt timp fără ca anchetatorii să se asigure că aceștia nu vor încerca să atace victimele din nou sau să elimine probele, transmite IPN.


„Odată ce s-a considerat că persoanele date nu sînt periculoase pentru societate, deși circumstanțele cazului le cunoaștem, ele, fiind în libertate, puteau să se deplaseze la Spitalul de Urgență unde, probabil, știau că se află victimele, puteau să comită alte infracțiuni, puteau să meargă la fața locului să încerce să identifice alți martori și să mușamalizeze probele, puteau inclusiv să meargă la fața locului să distrugă probele. În plus, tinerii puteau să discute între ei și să-și creeze propria versiune astfel încît să inducă în eroare ofițerul de urmărire penală”, a declarat Vadim Vieru în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

Tatăl unuia dintre tineri, Nicolae Crăciun, spune că amicul fiului său, care de asemenea a fost agresat în centrul capitalei, a primit deja amenințări de la o persoană apropiată acelui grup de agresori. Nicolae Crăciun declară că s-a adresat presei pentru ca acest caz să fie mediatizat deoarece a înțeles că acesta urma să fie mușamalizat. Totodată, bărbatul susține că anchetatorul de caz a fost telefonat și s-a încercat să se facă influențe asupra lui în legătură cu identitatea tinerilor agresori. Potrivit lui, tinerii trebuiau să fie ținuți sub arest pentru a se clarifica toate circumstanțele, însă ei au fost eliberați din inspectoratul de poliție și a doua zi nu se mai aflau în arest.

Fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan spune că „Republica Moldova culege astăzi roadele așa-numitelor reforme care au fost făcute în anii 2012-2013 cînd, practic, s-a deteriorat procesul de menținere a ordinii publice și combatere a criminalității”. Potrivit lui, atunci a fost distrusă Poliția municipală, a avut loc o centralizare excesivă în Inspectoratul General de Poliție, iar din teritoriu s-au luat toate pîrghiile. „Dacă anterior comisarul de la Inspectoratul de Poliție Buiucani, de exemplu, avea la dispoziție patrula și santinela pe care o dirija personal, avea alte instrumente, acum serviciul de patrulare este împărțit în două: serviciul de patrulare rutieră și prin parcuri. Acum, din cauza numărului mare de accidente, toți s-au concentrat pe patrularea rutieră”, consideră fostul viceministru de la MAI.

Amintim că doi tineri, care se plimbau cu bicicletele în parcul Catedralei au fost agresați de un grup de șase persoane în seara zilei de joi, 24 octombrie. Unul dintre tinerii agresați a fost internat la spital în stare gravă. Potrivit Poliției, cei șase suspecți au fost reținuți și identificați. Aceștia s-au dovedit a fi cu vîrsta cuprinsă între 17 și 32 ani, doi dintre care fiind minori. Ulterior, aceștia au fost eliberați cu formula că nu sînt periculoși pentru societate, Urmare a acestui caz, șeful adjunct al Inspectoratului și șeful Secției Urmărire Penală al Inspectoratului de poliție Buiucani au fost suspendați din funcție, pe durata desfășurării anchetei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load