Cînd va fi stabilită data alegerilor locale noi în Chișinău

Cînd va fi stabilită data alegerilor locale noi în Chișinău

Comisia Electorală Centrală a fost înștiințată despre faptul că primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, și primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, și-au dat demisia, notează Noi.md.


Adresele cu privire la demisia celor doi primari au fost transmise CEC-ului pe 19 și 20 februarie, de către secretarii consiliilor municipale respective, așa cum prevede legea.


Potrivit Codului electoral, procedura organizării alegerilor locale noi este declanșată dacă primarul a demisionat. Data alegerilor o stabileşte Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării circumstanțelor sus-menționate, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite. Comisia Electorală Centrală a stabilit deja pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi în alte 5 localități.


În prezent, Comisia examinează demersurile depuse, inclusiv face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale noi în municipiile Bălți și Chișinău, care nu sînt planificate în bugetul de stat, după care va lua decizia privind alegerile locale noi în cadrul unei ședințe publice, cu respectarea termenelor legale.


Menționăm că Dorin Chirtoacă a demisionat din funcție pe 16 februarie curent, „în semn de protest şi dezacord faţă de abuzurile care au loc împotriva oraşului, dar şi împoriva sa”.

 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load