COVID-19 în MOLDOVA

Prima navă reutilizabilă a Chinei s-a întors pe Pămînt

Prima navă reutilizabilă a Chinei s-a întors pe Pămînt

China susține că a lansat prima sa navă spațială reutilizabilă care a petrecut două zile pe orbită înainte de a reveni pe Pământ. Beijingul a păstrat misiunea secretă și nu a făcut publice imagini nici de la lansare, nici de la aterizare.

Anunțul a fost făcut de agenția oficială Xinhua, potrivit căreia lansarea navei spațiale reutilizabile a avut loc vineri, de la Centrul de lansare prin satelit Jiuquan din deșertul nord-vestic al Chinei, fiind scoasă din atmosferă de o rachetă Long March 2F.

China a păstrat secretă misiunea spațială dar nu au fost făcute publice nici fotografii sau înregistrările video ale lansării și aterizării.


Autoritățile chineze nu au oferit detalii despre tehnologia navei. Unii comentatori de pe rețelele de socializare chineze l-au comparat cu X-37B al Forțelor Aeriene SUA, un avion spațial autonom Boeing care poate rămâne pe orbită perioade lungi de timp înainte de a se întoarce singur pe Pământ.

În 2017, China anunța că va lansa o navă spațială în 2020, care poate zbura ca o aeronavă și va fi reutilizabilă, iar această tehnologie va crește frecvența lansărilor și va reduce costurile misiunilor spațiale.

SUA și fosta Uniune Sovietică au experimentat și ele nave spațiale reutilizabile. Naveta spațială americană a efectuat 134 de misiuni din anii 1980 până în 2011, după care armata SUA a dezvoltat X-37, un planor robot care a efectuat al șaselea zbor în luna mai.

Sonda spațială sovietică, Buran, a orbitat Pământul de două ori în timpul unui singur zbor, în 1988.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load